Ana Dragomir, elevă în vârstă de 17 ani, scriitoare de cărți pentru copii, spune că „nu trebuie să citești o carte literară pentru sau pentru școală pentru a te numi cititor”. Ea a publicat cea de-a patra carte a sa în toamna anului trecut, „Timpul Posibilităților”. Ana Dragomir spune există multe variante prin care elevii pot descoperi cărțile: „Eu nu cred că nu-ți place să citești. Eu cred că n-ai găsit cartea potrivită”, spune într-un interviu pentru podcastul Cu capul în nori, realizat de Alexa Stănescu pe Alexisme.ro.
Ana Dragomir are 17 ani și a publicat până acum 4 cărți pentru copii, toate cu mesaje legate de iubirea pentru cărți. Scrie povești din clasa I, când a participat la un proiect amplu la școală. A publicat prima carte când avea 12 ani, „În căutarea inspirației”, o poveste despre puterea imaginației. După un an, în 2020, a publicat povestea „Praf de zâne”, în care spune că lumea poveștilor e la fel de importantă pentru copii și părinți. A treia carte, „Copacul”, este inspirată din dragostea ei pentru natură.
În 2024, după o muncă de un an, a fost publicată cartea „Timpul Posibilităților”, o carte pentru copii, despre un rege care cândva iubea cărțile dar decide acum să le ardă pe toate din regatul său. Nimeni nu mai are voie să citească.
„Mi-am dat seama acum că, de fapt, este o muncă să scrii o carte. Înainte, când era mică, era o joacă. Mă jucam cu personajele mele, cu cuvintele, frazele, propozițiile. Cu timpul mi-am dat seama că trebuie să muncești ca să găsești sintaxa potrivită, ca să ai o fluiditate în propoziții, să sune bine”, spune Ana Dragomir.
Scrie pentru copii și este foarte bucuroasă de atmosfera de la lansările ei de carte pentru că vin mulți copii care îi pun întrebări „deștepte și creative”.
Ana Dragomir are și câteva recomandări pentru copii, ca să le placă să citească:
„Eu nu cred că nu-ți place să citești. Eu cred că n-ai găsit cartea potrivită. (…) Există foarte multe evenimente literare care au loc. Du-te și ascultă o discuție literară și vezi dacă îți place. Sunt atât de multe ateliere și cluburi de lectură. Te duci și vezi cum e. Întâlnește oameni care, citesc, vorbește cu ei, află ce le place, poate îți dau o recomandare, poate citiți împreună. Nu, nu cred că există scuze aici. Este mai mult o chestie să te motivezi să ajungi să găsești cartea potrivită pentru tine”, mai spune Ana.
Dacă ar trebui să renunțe la ceva, Ana ar lăsa oricând accesul la rețele sociale, dar nu ar putea renunța la cărți sau la filme pentru că multe sunt pe baza unor cărți și îi place să vadă ecranizările.
Ana Dragomir vrea să continue să scrie, dar să facă și un master în editare de cărți și să lucreze în industria cărții.