Ana Dragomir, elevă de liceu, autoare de cărți pentru copii: Nu trebuie să te temi că nu ești cititor dacă nu citești o carte literară sau pentru școală. Citește orice. Nu te judecă nimeni dacă preferi fantasy sau romance

2.516 vizualizări
Foto: Editura Trei/ Facebook.com
Ana Dragomir, elevă în vârstă de 17 ani, scriitoare de cărți pentru copii, spune că „nu trebuie să citești o carte literară pentru sau pentru școală pentru a te numi cititor”. Ea a publicat cea de-a patra carte a sa în toamna anului trecut, „Timpul Posibilităților”. Ana Dragomir spune există multe variante prin care elevii pot descoperi cărțile: „Eu nu cred că nu-ți place să citești. Eu cred că n-ai găsit cartea potrivită”, spune într-un interviu pentru podcastul Cu capul în nori, realizat de Alexa Stănescu pe Alexisme.ro.

Ana Dragomir are 17 ani și a publicat până acum 4 cărți pentru copii, toate cu mesaje legate de iubirea pentru cărți. Scrie povești din clasa I, când a participat la un proiect amplu la școală. A publicat prima carte când avea 12 ani, „În căutarea inspirației”, o poveste despre puterea imaginației. După un an, în 2020, a publicat povestea „Praf de zâne”, în care spune că lumea poveștilor e la fel de importantă pentru copii și părinți. A treia carte, „Copacul”, este inspirată din dragostea ei pentru natură.

În 2024, după o muncă de un an, a fost publicată cartea „Timpul Posibilităților”, o carte pentru copii, despre un rege care cândva iubea cărțile dar decide acum să le ardă pe toate din regatul său. Nimeni nu mai are voie să citească.

„Mi-am dat seama acum că, de fapt, este o muncă să scrii o carte. Înainte, când era mică, era o joacă. Mă jucam cu personajele mele, cu cuvintele, frazele, propozițiile. Cu timpul mi-am dat seama că trebuie să muncești ca să găsești sintaxa potrivită, ca să ai o fluiditate în propoziții, să sune bine”, spune Ana Dragomir.

Scrie pentru copii și este foarte bucuroasă de atmosfera de la lansările ei de carte pentru că vin mulți copii care îi pun întrebări „deștepte și creative”.

Ana Dragomir are și câteva recomandări pentru copii, ca să le placă să citească:

„Eu nu cred că nu-ți place să citești. Eu cred că n-ai găsit cartea potrivită. (…) Există foarte multe evenimente literare care au loc. Du-te și ascultă o discuție literară și vezi dacă îți place. Sunt atât de multe ateliere și cluburi de lectură. Te duci și vezi cum e. Întâlnește oameni care, citesc, vorbește cu ei, află ce le place, poate îți dau o recomandare, poate citiți împreună. Nu, nu cred că există scuze aici. Este mai mult o chestie să te motivezi să ajungi să găsești cartea potrivită pentru tine”, mai spune Ana.

Dacă ar trebui să renunțe la ceva, Ana ar lăsa oricând accesul la rețele sociale, dar nu ar putea renunța la cărți sau la filme pentru că multe sunt pe baza unor cărți și îi place să vadă ecranizările.

Ana Dragomir vrea să continue să scrie, dar să facă și un master în editare de cărți și să lucreze în industria cărții.

Ascultă episodul întreg al podcastului, mai jos. Ana Dragomir are și câteva recomandări de cărți pentru copii, ce citește ea și ce o inspiră

3 comments
  1. eu sunt pentru mers la cluburi de lectură, citit în grup, citit în cuplu și altele. am văzut și organizații care încurajează tinerii să facă recenzii la cărțile citite. deci cititul sa ii aiute sa socializeze, să emita niste păreri, să compare o realitate cu alta (sau o ficțiune cu realitatea), s.a., nu sa citească pe banda rulanta. că așa, “cititor” este și obiectul ăla cu care îți scanezi singur produsele la mega Image, și asta nu îl face nici profund, nici inteligent, tot cititor de bare rămâne.
    să nu uităm că rolul părinților și al profesorilor nu este sa facă o piață pentru scriitorii de cărți (fie ei și fete de 17 ani absolut admirabile), ci sa trimită în lume oameni capabili, oameni care se pot integra, care pot aduce ceva societății, poate ceva nou, oameni care înțeleg realitatea, care pot schimba in bine țara și altele. și cum nu obții asta lăsând copiii pe jocuri video 12 ore pe zi, nu obții nici dacă îi lași singuri in camera să citească fantasy toată adolescența.

  2. Corect. Necititor esti daca stai in ignoranta si doar privesti o succesiune de imagini si video pe Tiktok. Daca citesti ziarele sau carti online sau reviste despre lumea stiintei ori site-uri de acest tip clar te detasezi de acea turma. Cititi, oameni buni, numai cititi, ca necitind va vor conduce monstri si veti ajunge monstri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre noul criteriu de prezență în școli – rata de ocupare a paturilor COVID: Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație

“Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație”,…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2023. Înscrierile au început, iar elevii de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de școli până pe 9 iunie / Surse: Mediile din gimnaziu ale elevilor încă figurează în aplicație, deși nu mai contează în nota de admitere la liceu

Înscrierile absolvenților de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională 2023 au început marți, 6 iunie, și durează până vineri, 9 iunie, conform calendarului oficial al evaluării. Elevii sunt înscriși automat…
Vezi articolul