Amnistie pe plagiate – Doctoratele mai vechi de 10 sau 20 ani să nu mai fie verificate de plagiat, propune CNATDCU

3.441 de vizualizări
Carti si documente / Foto: Pexels.com
Carti si documente / Foto: Pexels.com
Forul care verifică acuzațiile de plagiat în tezele de doctorat vrea să amnistieze plagiatorii “vechi”. “Propunerea a pornit de la cineva din comisia de drept de la CNATDCU, dar nu știu exact să vă spun cine, care într-o ședință ne-a spus că ar trebui să nu mai cercetăm de acum 50 de ani, că nu avem bază legală”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele interimar al CNATDCU, Horia Iovu. Acesta a adăugat că așteaptă un răspuns de la Ministerul Educației, dacă juridic pot impune un termen de la care să nu mai analizeze plagiatele.
Ecaterina Andronescu / Foto: Inquam Photos – George Calin

Contactată de Edupedu.ro, Ecaterina Andronescu, ministru al Educației pentru a patra oară, a declarat: “Aș vrea să am o discuție cu reprezentanții CNATDCU și după aceea formulez un răspuns. Am primit solicitarea CNATDCU, dar oricum o să avem această discuție“.

Horia Iovu, președintele interimar al CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro că atunci când și-a întrebat colegii care să fie termenul până în care să se facă analizele de plagiat, membri ai conducerii CNATDCU “au spus că până în 10 ani, alții după ’90, alții după momentul în care s-au redactat electronic, șamd”.

Contactat de Edupedu.ro, președintele interimar al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a declarat că le-a cerut membrilor din Consiliul General al instituției să vină “cu niște propuneri, dacă putem să luăm o astfel de hotărâre, până la ce dată (forul mai poate analiza plagiatele – n.red.). Și au început să zică: unii până în 10 ani, alții după ’90, alții după momentul în care s-au redactat electronic, șamd

O să avem în 14 decembrie următoarea ședință, însă ordinea de zi este încărcată și mă îndoiesc sincer că vom lua o decizie. Trebuie să fie punctul de vedere juridic din Minister, ceea ce nu avem, adică cât este de legal sau nu și ce se poate face”, a precizat acesta pentru Edupedu.ro.

Horia Iovu / Foto: chimie.upb.ro

Întrebarea către oficiul juridic sună așa: dacă CNATDCU are dreptul să ia o hotărâre privind data până la care se pot cerceta acuzațiile de plagiat. Asta este întrebarea” pe care Consiliul a trimis-o departamentului juridic al Ministerului Educației, a declarat Horia Iovu pentru Edupedu.ro. “Eu am niște îndoieli. S-ar putea să nu avem noi în mână această decizie, ci noi trebuie să executăm ceea ce ni se spune. Dacă Ministerul spune că trebuie să cercetez acum 40 de ani, trebuie să cercetez, nu că vreau eu sau nu vreau”, a continuat Iovu.

Acesta a afirmat pentru Edupedu.ro că “e lupta juriștilor între ei și observ tot mai mult că e mai mult juridică problema, decât tehnică. (…) Eu cred că o să ajungem la instanță cu treaba asta (stabilirea termenului de la care se amnistiază plagiatele – n.red.), pentru că nu o să ne înțelegem asupra termenului. Pe de o parte, în lege spune că trebuie să cercetezi indiferent de data la care a fost săvârșită presupusa abatere”.

Întrebat dacă normele de realizare a unei lucrări științifice nu sunt aceleași, indiferent de momentul realizării ei, Horia Iovu a răspuns: “depinde foarte mult de la domeniu la domeniu. Dacă mă întrebați la noi, la științe inginerești, evident că astea sunt universal valabile. Dar la colegii de la umaniste lucrurile stau un pic mai diferit întotdeauna. Evident că nu puteau lua (fără să citeze – n.red.), dar nu erau niște norme foarte clare. La inginerie, dacă ai o diagramă care este identică, e clar că același lucru, și acum 40 de ani, și astăzi. Sunt mult mai clare ca la ei, acolo sunt interpretabile întotdeauna. Se pune problema: pui ghilimelele, citezi în josul paginii sau citezi la sfârșit? Ei se leagă de faptul că nu era prevăzut că trebuia să citezi în josul paginii, ci puteai să citezi numai la sfârșitul lucrării”.

Horia Iovu a fost membru în 2012 în Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educatiei, prima instituție care a decis că Ponta nu ar fi plagiat în lucrarea de doctorat (detalii aici).

Este profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, și membru corespondent al fantomaticei Academii care o are pe Ecaterina Andronescu membru fondator și președinte al Secției “Științe chimice” – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, potrivit CV-ului său.

Dintre sesizările recente de plagiat, amintim că Academia SRI și-a reclamat 8 doctori pentru plagiat – printre care un fost șef Antitero și un fost șef SPP, a relatat Pressone.ro. Majoritatea acestora au fost susținute în 2010, deci acum 18 ani.

O altă sesizare recentă de plagiat se referă la teza de doctorat a șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București.

CNATDCU analizează și acuzațiile de plagiat aduse lui Florin Iordache, pentru teza susținută în 2007, scrie Newsweek.ro.

Foto: Pexels.com


9 comments
  1. @Când să verifice ăia de la CNATDCU și lucrările academicienilor și universitarilor dacă au plagiat au zis să se acorde amnistie, ?

  2. Când le-a rămas ăstora să verifice lucrările academicienilor și universitarilor dacă au plagiat au zis să se acorde amnistie, ?

  3. Prin plagiate au fost obtinute titluri de doctor…iar ca urmare salarii mai mari, functii si grade militare. Frauda si furt la cel mai inalt nivel. Cel putin ar trebui verificati cei cu functii de conducere din ministere de la sef birou pana la director general, apoi cei cu grade de general. Daca nu se fac aceste lucruri acum, si generatiile viitoare vor face la fel. Nu suntem o tara de hoti. Sau suntem? Cu ce scop a fost pusa dna Andronescu ministru? Sa acopere furturile sau sa le demascheze? Vom vedea!

  4. Pe baza plagiatelor au fost obtinute titluri de doctor …iar ca urmare salarii mai mari, grade si funcii (vezi structurile de siguranta nationala) aceste lucruri nu pot ramane asa. …asta este furt, frauda la cel mai inalt nivel. De aceea a fost pusa dna Andronescu la Educatie? Sa acopere fraudele?
    Cel putin ar trebui verificati cei care ocupa funcii de conducere in ministere..de la se birou pana la dir.gen., apoi cei care au obtinut gradele …de chestor, general.
    Nu lasati lucrurile asa, trebuie sa aratam genetatiilor viitoare ca exista lege in tara asta, sau si ei vor face ka fel

  5. Citesc cu stupoare despre “amnistierea “plagiatorilor .Eu chiar m-am asteptat ca aceasta Comisie sa analizeze toate lucrarile de dupa 1990 ,cand au aparut “Doctorii”precum ciupercile…Acesti oameni ne rad in nas cand incaseaza 1000de lei in plus la salariu.Multi dintre ei nu cunosc nici titlul Lucrarii de Doctorat.Chiar nu puteti sa curatati tara de falsii Doctori ?In fiecare institutie descentralizata exista acesti oameni.

  6. Obtinerea titlului de Doctor a atras dupa sine, dobandirea potrivit legii a unor sporuri salariale specifice, a unor grade profesorale a unor functii mai bine platite, a unei notorietati pozitive nemeritate etc !

    Daca plagiatele raman necercetate, drepturile salariale, gradele profesionale raman batute in cuie !

    Etica … cu ea cum ramane ? Pe ea o crucificam, nu-i asa ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 500 de elevi de la mai multe licee din Capitală au vizionat filmul „Anul Nou care n-a fost” și au discutat cu actorii / Elev: Filmul ne arată cât de importantă este libertatea și cum nu ar trebui să luăm niciodată democrația ca pe ceva garantat

Peste 500 de elevi de la mai multe licee din București au fost invitați luni seara la proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, film ce surprinde emoționant momentele tensionate…
Vezi articolul

Cursurile de prim-ajutor, obligatorii în formarea continuă a profesorilor și personalului didactic din școli și grădinițe, prin Legea educației, completate de „noțiuni” de prim-ajutor printr-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de…
Vezi articolul

Niciun candidat nu a promovat bacalaureatul în peste 50 de licee. Numărul școlilor fără promovați la Bac s-a dublat în ultimii 4 ani. Din 2020 și până în prezent, PNL a condus Ministerul Educației, cu miniștrii impuși de Klaus Iohannis

În peste 50 de licee, niciun candidat de la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, nu a promovat examenul, potrivit platformei bacplus.ro. Spre deosebire de anul trecut, numărul loc a crescut. Din 2020…
Vezi articolul

Calendar an universitar 2024-2025 în 20 cele mai mari universități după numărul de studenți – Politehnica, Medicina, Universitatea din București, UBB Cluj-Napoca și alte universități din Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Timișoara, Sibiu, Galați, Suceava

Structura anului universitar 2024-2025 a fost publicată de mai multe universități din țară. Edupedu.ro prezintă calendarele de la primele 20 universități după numărul de studenți. Majoritatea încep cursurile pe 30…
Vezi articolul