Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții și directorii de școli care refuză să semneze Contractul educațional – proiect ROFUIP 2024/ Acordul părinților pentru supraveghere audio-video, introdus în contract / Acordul GDPR, prezentat ca „obligație” / Părinții – obligați să asigure ținuta decentă a copilului la școală

61.698 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Participarea la ședințele cu părinții și ținuta decentă a copilului la școală se vor număra printre obligațiile părinților și reprezentanților legali, conform viitorului Contract educațional, prezentat în proiectul noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), pus în consultare, miercuri, de Ministerul Educației. Proiectul prevede o serie de obligații noi pentru părinți și unitățile de învățământ, inclusiv unele ce țin de supravegherea audio-video a elevilor, dar și amenzi pentru refuzul părinților și al directorilor de a semna Contractul educațional. Printre obligațiile părinților figurează și aceea de a-și „exprima acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copilului/elevului minor”, acord ce reprezintă un drept, nu o obligație a persoanelor.

Iar nerespectarea obligațiilor asumate de către părinți prin contractul educațional nu mai este verificată, ca până acum, de comitetele de părinți, ci trece, generic, în sarcina inspectoratelor școlare.

În ceea ce privește amenzile sporite pe care le propune, proiectul de Contract educațional prevede că refuzul semnării contractului educațional atât de către părinte sau reprezentantul legal, cât și de către directorul unității de învățământ reprezintă contravenție și se sancționează cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei – sau, în cazul directorilor, cu prestarea unei activități în folosul comunității. 

Posibilitatea de a introduce amenzi pentru părinții care refuză să semneze contractul educațional fusese invocată de ministra Ligia Deca  încă din dezbaterile pe noua Lege a învățământului preuniversitar 198/2023. Aceasta prevede, la Art. 14 (1), că „Părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu” nerespectarea acestei obligații fiind considerată contravenție sancționabilă cu amendă (Art. 148 (1) a) din Legea 198/2023). O prevedere similară este formulată în cazul directorilor de unități, pentru nesemnarea contractului educațional, atribuție ce le revine prin Art. 14 (4) din aceeași lege.

Ce spune proiectul noului Contract educațional:

„Următoarele fapte constituie contravenţii, în măsura în care nu constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:

  • a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
  • b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unităţii de învăţământ, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.”

ROFUIP aplicat până acum  prevede în corpul Regulamentului – nu în Contractul educațional, așa cum se întâmplă în cazul documentului pus acum în consultare – că părinții pot fi sancționați cu amendă pentru că „nu asigură școlarizarea elevului”. Mai precis, la Art. 162, ROFUIP actual menționează:

  • „(1) Potrivit prevederilor legale, părintele sau reprezentantul legal are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului până la finalizarea studiilor.
  • (2) Părintele sau reprezentantul legal care nu asigură școlarizarea elevului în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității”. 

Noul proiect prevede, ca și până acum, că școlile încheie cu părinții/reprezentanții legali/elevii majori un astfel de contract, „valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ”. Pe lângă modelul prezentat în proiect, e prevăzut ca, „prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educaţional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al antepreșcolarului/ preșcolarului/elevului, în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor, prin act adițional semnat de ambele părți”.

Cine verifică respectarea obligațiilor? Rol suplimentar pentru inspectorate

ROFUIP aplicat până acum prevede că modul de îndeplinire a obligațiilor de către părinți este urmărit de către Comitetul de părinți, care „adoptă măsurile care se impun în cazul încălcării prevederilor cuprinse în acest document”.

Această prevedere dispare în proiectul noului ROFUIP, care spune că „(4) Verificarea modului de respectare a prevederilor contractului educațional de către părți se realizează din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unității de învățământ preuniversitar”. În plus, noul document prevede că „În cazul nerespectării prevederilor contractului educațional, inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al municipiului București pot dispune aplicarea măsurilor sau sancțiunilor, conform prevederilor legale”.

Ce schimbări sunt introduse pentru obligațiile școlilor și părinților

Noul Contract educațional propus prin proiectul ROFUIP 2024 propune unele obligații noi pentru școli și pentru părinți. În privința elevilor, sunt păstrate obligațiile valabile și până acum.

În cazul școlilor, pe lângă obligațiile de până acum, apar câteva noi. Între acestea, unele legate de curriculumul la decizia elevului din oferta școlii sau furnizarea de informații cu privire la rezultatele și comportamentul elevului, dar și aceea de a solicita acordul părinților pentru fotografierea și supravegherea audio-video a copilului și pentru stocarea imaginilor.

Obligațiile noi pentru unitățile școlare, conform proiectului citat: 

  • „i) să solicite implicarea părinților și a elevilor în stabilirea disciplinelor opționale și să stabilească CDEOȘ în funcție de solicitările beneficiarilor;
  • k) să informeze, periodic, părinții/tutorii/susținătorii legali cu privire la rezultatele școlare și comportamentul copilului/elevului;
  • n) să solicite acordul părinților/tutorilor/susținătorilor legali cu privire la fotografierea și, respectiv, supravegherea audio și/sau video a copilului/elevului în timpul programului școlar, precum și la stocarea imaginilor/înregistrărilor rezultate;
  • o) să înregistreze la secretariatul unității de învățământ orice sesizare cu privire la faptele care constituie abatere disciplinară, săvârșite de personalul de conducere, didactic, didactic auxiliar și administrativ angajat, precum și cele referitoare la încălcarea de către elevi a prevederilor Statutului elevului și ale regulamentelor școlare în vigoare.”

Printre obligațiile noi ale părinților se numără aceea de a-și exprima acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, acord care reprezintă un drept, nu o obligație a cetățenilor, conform normelor europene. Tot părinților le va reveni, conform proiectului, obligația de a asigura o „ținută decentă” pentru elevi și să participe la ședințele cu părinții.

Obligații noi pentru părinți:

„h) asigură comunicarea continuă și deschisă cu personalul unității de învățământ în vederea asigurării participării, în condiții optime, a copilului/elevului la procesul educațional;

i) își exprimă acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copilului/elevului minor, conform cerințelor Regulementului UE nr.679/2016;

j) își exprimă acordul cu privire la acordarea serviciilor de consiliere școlară copilului/elevului, în situațiile prevăzute de cadrul legal;

k) să participe, on-line sau fizic, la ședințele de consiliere parentală și la ședințele cu părinții;

l) să asigure ținuta decentă a copilului/elevului în unitatea de învățământ conform regulamentelor în vigoare.”

Exemplul de Contract Educațional inclus în proiectul ROFUIP 2024:
Ce spune Capitolul VI – Contractul educațional în proiectul ROFUIP 2024:
Citește și:
PROIECT ROFUIP 2024 La grădiniță, programul copiilor nu poate să depășească 10 ore pe zi. Expunerea limitată a copiilor la tehnologie apare în document
Părinții, obligați și ei să respecte regulamentul de funcționare al școlii – prevedere în proiectul ROFIUP 2024
Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor – proiect Statutul Elevului / Dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă
BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect

Foto: © ElnurDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


17 comments
  1. În ziua de azi părinții nu mai au timp să se ocupe de copiii lor . Îi deranjează temele mai mult pe ei decât pe copii că de…..ar trebui ajutați , și mami nu are timp. Nu vă obligă nimeni să vă aduceți copiii la școlile de stat dacă se instaurează iar regimul comunist .
    Mergeți cu ei la privat ! Părinții nu vor responsabilitați ! Sau învățat să facă ei legea în școlii ! Să vină să certe profesorul că nu le învață odrasla !

  2. Sa ma obligi sa fiu deacord cu contractul acesta, daca nu ma amendezi e o tampenie, nu mai ai dreptul la opinie spre binele copilului tau. Directorii de scoli vor umfla bine contractul stiind ca esti obligat sa sembezi.
    Sa ma obligi la consiliere parentala, cand tu ca parinte fugi in cate parti poti sa faci bani pentru binele copilului tau. Si cand mai ai timp de consiliere. Nu atiu dasca scoala e bine sa stie tot ce se petrece intr-o familie. Poti sa faci consiliere parentala in privat daca simti nevoua.
    Acest contract devine o dictatura asupra parintelui.

  3. Bun bun, contract cu clauze super light, borderline si fara nimic concret. Daca tot vor un contract sa stipuleze acolo ca nu vor cere niciun fel de fond de scoala, mita, spaga, atentii de ziua femeii, scolii, pasti, craciun sfarsit de an scolar etc. Ca profesorii nu vor obliga elevii sa se mediteze cu ei in particular, fiind sanctionati cu desfacerea imediata a contractului de munca.

    1. Bine că ai punctat aceste lucruri iar dacă nu te meditezi Profi să se oblige că nu te lasă corigent sau repetent ori că nu te baga la bac
      Ei vor de toate dar ne-am c-am saturat de ce vor

  4. O ministră care s-a văzut brusc în postură de șef și are impresia că astfel de chestii impuse de neo-comuniștii din UE rezolvă problemele țării și în special ale sistemului de învățământ învechit românesc.
    Întâi să mai reducă volumul de predare, multele materii de umplutură, fără aplicare practică în viața de zi cu zi, să mai atenționeze școlile să nu mai impună elevilor să aibă și manual și auxiliar și culegere sau cine știe ce altă găselniță că acel copil să fie numai cu teme 24 din 24 și apoi să vorbim de ce obligații au părinții.
    Eu unul sunt sătul să îmi vină copilul spunând că are teme la toate 4 materiile dintr-o zi și asta zilnic pt că doamna are o programă încărcată de acești oameni din minister care nu prea au treabă cu învațămantul și alții că ei din inspectoratele școlare. Asta la clasa a treia, oare prin a 5-a, a 6-a vor face la fel și profesorii?

    1. Materii de umplutură cum ar fi Istoria Evreilor la clasa a XI-a?

      Cine crezi că a băgat tâmpenia asta în orar? Fix guvernul lui Deca. De la ăștia vrei schimbare?

  5. Nu exista obligatia de a inscrie copilul la scolile publice si ideea contractului e menita sa aduca obligatii si restrictii parintilor; este responsabilitatea parintilor , sa decida asupra viitorului copilului, iar sistemul de invatamant e doar angajatul public care ii ofera o varianta , in acest sens!
    Obligatiile pe care incercati sa le impuneti, contrar principiilor europene, au alte conotatii, legate de pregatirea implementarii ideologiei woke, precum si a altor aberatii impuse de progresism; noroc ca avem multi romi, in societate, si abia astept sa vad reactia lor la ” obligatiile” voastre!

  6. să asigure ținuta decentă a copilului/elevului în unitatea de învățământ conform regulamentelor în vigoare.”

    Și dacă nu, ce?! Cine le impune amenzile? Cine se duce să le colecteze?

    Părintele sau reprezentantul legal care nu asigură școlarizarea elevului în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității”.

    CINE se duce să verifice??? Primăria?! S-o credeți voi p-asta. Poate ați uitat că duminică au fost alegeri, și mai sunt două ture prin toamnă-iarnă. Hai s…

  7. Misto organizatiile regimului comunist renasc. Toate astea sunt inspirate din China. Iteleg ca daca scoal nu-si indeplineste menirea sa ofere educatie pot si dau in judecata si sa recuperea banii de meditatii cu dobanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID / Într-o singură săptămână, România a înregistrat peste 2000 de decese

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID, a confirmat pentru G4Media Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.…
Vezi articolul

„Când vă cumpărați becurile întrebați dacă există vreo conspirație, a pus cineva în bec o cameră de filmat? Nu, pentru că aveți încredere în funcționarea mecanismelor. Aveți încredere în medicii voștri ” – Răzvan Cherecheș, expert în politici de Sănătate, despre vaccinarea împotriva COVID-19

Oamenii ar trebui să aibă încredere în medici așa cum au încredere și în alți specialiști fără să își imagineze tot felul de teorii ale conspirației, spune expertul în sănătate…
Vezi articolul