Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, despre greva din Educație: Susținem dreptul oamenilor de a protesta / Urmărim cum sunt abordate aceste probleme de către guvern

1.803 vizualizări
Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Alexandru Bucsa
Ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a subliniat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că susține dreptul oamenilor de a protesta și că greva din Educație este un semna că există îngrijorări în acest sistem.

Ce părere aveți despre aceste mișcări de protest din România care au cuprins mai multe sectoare bugetare, educație, sănătate, ordine publică, transporturi?

Kathleen Kavalec: „Ei bine, bineînțeles că susținem dreptul oamenilor de a protesta și este minunat că într-o democrație oamenii au dreptul să iasă în stradă și să își facă cunoscute opiniile. Evident, aceste greve sugerează că există îngrijorări în anumite sectoare. Sănătatea și educația sunt întotdeauna importante pentru cetățeni, așa că urmărim împreună cu toți ceilalți să vedem care sunt preocupările și cum sunt abordate aceste probleme de către guvern“

Credeți că aceste greve și proteste pun în pericol rotația guvernamentală, schimbarea guvernului, în sensul că riscă să nu aibă loc?

Kathleen Kavalek: „Nu prea am niciun comentariu în această privință. Adică, cred că, alături de toată lumea, urmărim să vedem care ar putea fi impactul, va trebui să vedem.“

Vă întreb altfel, doamna ambasador. Credeți că rotația guvernamentală ar trebui să aibă loc în termenii conveniți, adică urmează un prim-ministru PSD?

Kathleen Kavalek: „Cred că depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți. Am lucrat atât cu guvernul, cât și cu parlamentul.

Și cred că ne concentrăm pe relația noastră, pe obiectivele strategice și pe valorile pe care le împărtășim. Așa că sunt încrezătoare, după ce am avut multe discuții de ambele părți, că linia generală de politică externă va continua. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul, indiferent de formatul în care se va ajunge“.

Citește interviul integral pe G4Media.ro


5 comments
  1. Au venit americanii să ne învețe despre greve, poate exista ceva mai sublim? Ăștia iubesc corporațiile ca pe apă și aer, nimic din economia lor nu se îndreaptă spre omul de rând, doar spre bănci și angajatori. Să-și țină părerile pentru ea.

    1. vrei să zici că ei nu au pomeni pentru milogi incompetenți dar nu prea ști să formulezi pentru că ai ieșit un mândru analfabeti funcțional ?

      1. Gigica, constat ca esti un bogatan incompetent, care nu stii nici sa scrii. Cand vei mai simti nevoia sa te dai mare in fata “milogilor”, fii dracului atent cum scrii ca te faci de ras: verbul a sti, in contexte de genul “nu prea stii sa formulezi”, se scrie cu 2 i, nu ca la matale, care ai scris cu un singur i. Iti semnalez ca e o greseala elementara si ca nu poate fi decat de cacao guvernul unei tari in care unul ca matale ajunge bogatas si e atat de prost incat nici macar nu realizeaza dimensiunea prostiei proprii. De cacao esti si matale, ca si guvernul, dar admitem ca, la noi, a crescut pretul pana si la rahat.

      2. Du-te nene pe Reddit, unde-s majoritatea americani de rând, și citește cum o duc ăia – preferă să se ducă pe jos la urgențe, ca să nu plătească ambulanța, că asigurările de sănătate depind de locul de muncă și multe NU oferă mare lucru, cei săraci (mulți, prea mulți pentru o țară așa bogată) riscă să ajungă în stradă la primul cec respins, a ajuns chiria imposibil de plătit pentru salariile minime sau foarte puțin peste minim, etc – iar când încearcă să organizeze un sindicat, firma își ia jucăriile și pleacă, decât să ofere salarii decente sau condiții de muncă măcar sigure, dacă nu bune. Și ambasadorul lor ”privește cu atenție și îngrijorare” ce fac sindicatele noastre, de parcă ar avea cea mai mică idee ce e mișcarea sindicală.

        Dar stai puțin, lumea ta se rezumă la înjurături la cârciumă, scuze maestre că te-am deranjat de la o cinzeacă. Hai, întoarce-te la masa ta, că nu știi prea multe și cam pari incapabil să înțelegi chiar dacă încearcă cineva să-ți deschidă mintea. Sau te crezi și tu vreun ”temporarily embarrassed millionaire”? Muscă de România…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transferul elevilor în anul școlar 2024-2025

„S-ar ajunge la 40-50 de ore pe săptămână”, spune secretarul de stat Sorin Ion, după ce Ministerul Educației a primit peste 4.000 de propuneri, majoritatea de adăugare de ore, pentru planurile-cadru de liceu

Majoritatea celor peste 4.000 de propuneri pentru modificarea noilor planuri-cadru primite la Ministerul Educației se referă la numărul de ore pe sistemul „mai vreau o oră în plus, mai ia…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două module, printr-o adresă semnată de un secretar de stat / Recomandarea este ca cel puțin o notă să fie în urma unei evaluări scrise

La disciplinele cu peste 2 ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul anului 2023 câte 3 note, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Dintre acestea, cel…
Vezi articolul

Profesorul Călin Băluțoiu: Recunoașterea elevilor ne ține în învățământ. Tu, ca profesor, trebuie, în primul rând, să te interesezi prin ce trec copiii aceia acasă. Există copii care au probleme reale

Călin Băluțoiu, profesor de Istorie la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru” din Bălcești, a declarat, la emisiunea Educație 9 de la TVR Craiova, că „recunoașterea elevilor ne ține în învățământ”. Acesta a mai…
Vezi articolul