Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, le-a vorbit astăzi studenților la Științe Politice din București despre libertatea de gândire obținută după Revoluția din 1989, precum și despre responsabilitatea care decurge din aceasta, relatează Agerpres. Diplomatul a făcut referire la faptul că a lucrat în România, tot la ambasada Marii Britanii, și între anii 1983 şi 1986.
“În perioada aceea nu mi s-ar fi permis să vorbesc cu dumneavoastră, fie în acest for, fie în privat. Să gândiţi liber într-un fel este unul dintre privilegiile pe care le-aţi obţinut, iar din acest privilegiu vine datoria de a gândi liber într-o manieră activă. Anume: ‘Este corect ce mi se spune? Cum pot verifica asta?“, a declarat Andrew Noble, la Facultatea de Drept, citat de Agerpres.
Ambasadorul Marii Britanii la București a participat, alături de ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, la deschiderea anului şcolar pentru studenţii la Ştiinţe Politice.
Andrew Noble a anunțat că Ambasada Regatului Unit va organiza, la finalul anului, o conferinţă de o zi pe tema “30 de ani de libertate”, despre România comunistă, Revoluţia din 1989 şi perioada de după. “Vă vom oferi un exemplu în timp real al unei democraţii vibrante. Vă vom oferi toate surprizele vieţii politice, vă vom arăta curţi de justiţie ce vor da verdicte în premieră, jurnalism care acoperă tot spectrul, de la extrema dreaptă până la extrema stângă, şi am putea să vă arătăm şi activismul. Şi asta doar luna viitoare. (…) Cred că politica britanică ar putea fi un studiu de caz“, a spus el, potrivit sursei citate.
În ceea ce privește Brexit-ul, diplomatul a declarat că se caută modalitățile pentru a ajunge “la un acord. Este clar pentru toată lumea că Brexit va funcţiona cel mai bine dacă avem voinţa politică de ambele părţi şi creativitatea de a ajunge la un acord ce va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană într-o manieră ordonată, la finalul lui octombrie (…) Pentru noi nu Brexit este cel mai important lucru, ci viaţa după Brexit“.
Ambasadoarea Franţei la București, Michele Ramis, a declarat că “franceza este şi ea o limbă a afacerilor şi vă poate oferi oportunităţi atât în ceea ce priveşte businessul, cât şi în instituţii. (…) Engleza aproape că nu mai este o limbă străină, este aproape obligatorie. Pentru a reuşi în viaţă, franceza este o unealtă în plus, pentru a vă atinge aspiraţiile personale şi profesionale“, scrie Agerpres.
Aceasta s-a adresat decanei Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, Ionela Băluţă. “Văd aici la fel de multe tinere ca şi tineri. Doamnă decan, pentru noi sunteţi o persoană care pune în practică egalitatea de gen şi un partener privilegiat al Ambasadei, la evenimentele în favoarea egalităţii de şanse“, a spus Michele Ramis.