Am voie să întreb învățătoarea dacă s-a vaccinat sau dacă se vaccinează? Răspunsul ministrului Educației: Sunt convins că va dori să răspundă

8.141 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministrul Educației a răspuns unei întrebări pusă de un parinte, despre dreptul de a întreba cadrul didactic dacă s-a vaccinat sau dacă se vaccinează. Întrebarea a fost adresată la Digi24, iar Sorin Cîmpeanu a spus că speră ca învățătorul/profesorul să facă publică decizia legată de vaccinare față de părinți și față de elevii pe care-i are.

Moderator: “Un părinte întreabă – Am voie să întreb învățătoarea dacă s-a vaccinat, dacă se vaccinează? Pentru că eu atunci când îmi înscriu copilul la școală trebuie să prezint fișa de vaccinare, mi s-ar părea corect să întreb la școală dacă profesorul cu care se întâlnește copilul meu a fost vaccinat?

Sorin Cîmpeanu: “Este o întrebare pertinentă, este o teamă firească a oricărui părinte care trebuie să fie de înțeles. Aș vrea să îmi permiteți să verific răspunsul și din perspectiva accesului la confidențialitatea actului medical. Mie mi s-ar părea normal ca acel cadru didatic să spună, așa cum noi, o parte dintre cei care ne-am vaccinat, am ales să o facem public, este dreptul nostru de a alege să facem public, la fel, m-aș aștepta s-o facă și doamna învățătoare la nivelul propriile decizii, să facă public faptul că s-a vaccinat sau că nu s-a vaccinat, în raport cu copiii sau părinții acestor elevi.

Dar dacă alege să refuze pe baza confidențialității actului medical în general, inclusiv acela de vaccinare, sigur că da lucrurile se complică din perspectivă legală. Eu sunt convins că în cadrul acelei solidarități dintre profesori părinți cele mai multe cadre didactice vor alege să spună onest “m-am vaccinat” sau “nu m-am vaccinat pentru că am contraindicații medicale” sau “nu m-am vaccinat pentru că…”. Sunt convins că cele mai multe cadre didactice o vor face fără să fie obligate, din propria inițiativă, așa cum și noi am ales să facem public actul vaccinări”.

Ministrul a mai spus că până în acest moment s-au programat la vaccinare 110.600 de angajați din Educație, iar 18.600 s-au vaccinat deja.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil

Foto: gov.ro


24 comments
  1. O să fac ședință cu părinții pe meet și o să spunem fiecare dacă ne-am vaccinat sau nu, argumentându-ne, bineînțeles, alegerea. Așa e corect, că doar nu sunt Dumnezeu să conteze doar alegerea mea și părerea mea. O să ne dezvăluim comorbiditățile cu ocazia asta, și pe ale celor cu care locuim. O să fim o maaare familie în care nu au ce căuta secretele.

    1. Şi…ca la preot, dacă v-ați mărturisit păcatul, se iartă? Pe meet, față în față, tot aia e.Vaccinații pot transmite virusul, nevaccinații pot fi imuni la SarsCov2 , pentru că au avut forme uşoare de Covid19 şi/ sau au fost asimptomatici. Cum nu e nici treaba profesorilor dacă în familia elevului a fost sau nu caz confirmat. Dacă am fi cu toții responsabili, şi mai ales conştienți, acsste discuţii nu ar trebui să existe. Ministrul ar trebui să managerieze Educația, nu să se plimbe prin studiourile TV ca un star…să semene vânt şi să culeagă furtună.

  2. Părintele care are problema vaccinării cadrelor didactice s-a vaccinat?
    Cred ca se pun în spatele cadrelor didactice toate problemele din sistem. Dacă rezultatele elevilor nu sunt pe măsură așteptărilor părinților, e vinovat profesorul, daca se invata online, e vinovat profesorul daca acum profesorii doresc sa scoala fata în fata sunt vinovati ca nu sunt vaccinați. Oare când va exista o colaborare reala intre scoala și parinti? Oare când vor realiza parintii ca educația de acasă influențează rezultatele școlare?

  3. În calitate de părinte nu cred că este treaba mea sau a societății dacă un profesor se vaccinează sau nu. Și vaccinați și nevaccinați tot transmitem virusul. Copii mei merg la școală cu transportul în comun, să înțeleg că pe timpul deplasării de acasă la școală și înapoi nu se pot îmbolnăvi? Eu cred că doar cei frustrați au probleme cu cadrele didactice. Fiecare om este liber să decidă ce face cu sănătatea lui. De ce nu era atâta isterie când venea vorba de gripă? Înțeleg perfect situația dar hai să nu fim meschini.

    1. Meschini? De ce ,,sa nu fim” daca se poate? Asta a fost scopul. Nu se realizeaza ,,distantarea sociala” prin impunere prin legi ci impunerea se face printr-o parte a populatiei. Tare nu? Asa cum spunea si doctorul Constantinescu din Iasi (sefii desepeurilor sunt ,,cei mai prosti dintre medici, loaze”) ,,fripturistii pestriţi” care ,,s-au ajuns” fiind urcati pe ,,scaunele de decizie” pentru a executa au fost scosi la inaintare si ii fac idioti pe ceilalti (colegi de-ai lor mult mai buni la buchiseala) obligandu-i sa se injoseasca pana ce vor accepta sa ingroase tabara intepatilor. Asa a fost cu mastie si 95% din populatie le-au ,,imbratisat”, asa-i in aceste zile cu tema vactinului ca apoi sa urmeze alte teme ,,de interes national” pe acelasi sablon trase, se intelege.

  4. O tampenie…ministrul a gandit?!ce legatura este intre fisa de vaccinare si noul vaccin?! Nici nu trebuia sa raspunda…bolile din fisa de vaccinuri au fost studiate si e ciudat acum sa te imbolnavesti de boli la care exista remediu sigur…poate peste ani pe fisa respectiva va figura si vaccinul acesta care acum este totusi …FACULTATIV….

  5. Ei domnule ministru, cu asta începe neînțelepciunea. Vorbiti deja mult si gol.
    Pe același principiu la prima ședință cu parintii se întreabă individual fiecare părinte si elev peste 18 ani daca s-a vaccinat.
    Apoi se pune intrebarea:
    Ce părere aveti despre cei care nu se vaccinează?
    Cum ar fi?
    Mai citiți…

    Apropo nu s-a sesizat nimeni ca a fost interzisă campania publicitară la vaccin de către CNA?

    Vaccinarea e un act medical, iar orice act medical este confidențial.

  6. Să se vaccineze și părinții care doresc să-și trimită copiii la școală! Copiii poarta virusul și de acasă spre școală, nu doar de la școală spre casă.

  7. Sigur ca ,,ministrul” continua manipularea impreuna cu ceilalti ,,formatori de opinie”. Grav e ca ,,personaje” de acest gen sunt platite de noi ,,contribuabilii”. Sigur ca n-are treaba cu logica ceea ce spune si nici n-a vrut sa spuna ceva logic. Scopul ,,intrebarii” era si este de a forta invatatorii/ profesorii sa ,,se vaccineze”. ,,Dansul” ,,a ales” sa faca public ca s-a intepat si acum i se pare logic ca toti invatatorii/ profesorii sa fie obligati sa faca public daca se vaccineaza sau nu. Scopul? Cel care decide sa nu se vaccineze v-a intra in conflict cu ,,parintii vaccinati” si astfel numarul celor care-si vor reanaliza decizia si se vor intepa va creste. Este nevoie ca vaccinarea sa fie obligatorie? Sigur ca nu. ,,Organizatorii pandemiei” rezolvand prin diferite tertipuri injositoare ca cei care s-au vaccinat sa se lupte cu cealalta parte a populatiei pentru a-i obliga sa se vaccineze. Militareste treaba nu? Da’ ce parere aveti d-le de ce sustin unii ,,parinti” care au propus ca-n scolile patriei cei vaccinati sa poarte embleme la vedere (si cu data cand expira, se intelege) astfel incat sa fie repede exclusi din ,,comunitate” cei de alta parere iar cei carora le ,,expira” sa fie ,,indrumati” sa-si reinoiasca ,,angajamentul fata de regim” facandu-l pe urmatorul?

  8. Voi profesorii va credeti ,,Dumnezei” ,pentru dumneavoastra este sub demnitate sa dati socoteala pentru ce faceti la ore,daca aveti probleme de sanatate,sa va solicite informatii parintii si elevii in de ce nu faceti orele de curs,de ce intelectuali ce sunteti in sec.XXI nu stiti sa folisiti calculatorul etc. si pot avea multe alte intrebari.

    1. Dacă aş fi fost învățătoarea/profesorul dumneavoastră de limbă română, stimate anonim, mi-ar fi fost ruşine de cum scrieți în limba dumneavoastră maternă…Cădeți în capcana generalizării…Poate copiii dumneavoastră au profesori care nu țin ore online. Care profesori țin de un director, care director ține de un inspectorat…De ce nu luați atitudine? Ca părinte responsabil…? E mai simplu să aruncați cu noroi în toți sub protecția anonimatului, aşa-i?Dumneavoastră ca părinte ați lua nota 10 de la propriii copii, pentru prestația de părinte? Întreb şi io…ca să mă aflu în treabă…
      Nu, nu ne temem să dăm socoteală…Unii.Doar că verificăm competențele/ jurisdicția/legitimitatea persoanei/ autorității care ne cere socoteala.:))

    2. Eu zic sa faci o pauza si sa ne pui intrebarile alea mai tarziu. Iti facem noi, “Dumnezeii”, semn cand o fi. Apropo, daca tot vrei sa facem schimb de informatii medicale, sa incepem cu tine. Cum stai? Pari sanatos?

    3. Cam criticos tonul, nu credeti? Cine se crede Dumnezeu, va raspunde cu siguranta in fata lui Dumnezeu, dar dv. care considerati ca trebuie sa va dau raportul daca m-am vaccinat, nu va puneti intr-o pozitie in care nu ar trebui sa fiti? Nu vreti sa va spunem si ce am facut la alte specialitati medicale? Vreti si test HIV sau VDRL?

      Nu m-am sustras niciodata inspectiilor, nu am considerat ca este sub demnitatea mea sa dau raportul directorilor si consiliului de administratie al scolii. Nu am facut niciodata un lucru de care sa imi fie rusine nici fata de elevi si nici fata de altcineva (director, colegi sau parinti). am predat cu usile deschise de la scoala pentru ca nu se inchideau, deci… Nu am ascuns niciodata ce fac cu elevii la clasa si am depasit chiar cadrul programei scolare … cand militam anti-bullying printre elevi, multi parinti dormeau linistiti acasa (iar cei de la minister si mai si),

      Cat despre predare online, am incercat si cred ca am reusit in mare masura sa imi fac orele in asa fel incat elevi sa nu aiba de suferit, mi-am cumparat tableta gafica si toate echipamentele pe care ar fi trebuit sa mi le dea statul; am intors internetul pe dos dupa resurse in toate limbile de circulatie internationala pe care le cunosc.

      Daca trebuie sa dau raportul daca m-am vaccinat sau nu, ar trebui sa fie si reciproca valabila, si parintii ar trebui sa dea raportul. Si sa vedem cati dintre parinti au curajul sa spuna ca au dat antitermice la copii si i-au adus astfel bolnavi la scoala cand ar fi trebuit sa ii tina acasa sau sa ii duca la medic…

      Azi vreti sa stiti daca m-am vaccinat sau nu, maine ce veti face? Imi veti cere la verificat contul bancar? Si poimaine, oare ce mai urmeaza?

      Chiar va lipseste simtul ridicolului…

    4. Dar de ce numai profesorii sa spuna daca s-au vaccinat sau nu ? Adica numai profesorii pot transmite boala dar parintii si copiii – nu. Este o prostie atita timp cit vaccinul nu este obligatoriu. Un mod de a injosi profesorii; oare pentru a cita oara?

    5. Văd că la unii s-a pierdut sensul balanței cu responsabilități și drepturi.
      Ca părinți răspundem de sănătatea membrilor familiei noastre și de propria noastră sănătate. La fel și de tot ce se întâmplă în familia noastră: să educăm pe copii noștrii, să le asigurăm tot necesarul pentru educația lor (să investim în viitorul lor dar nu mai mult decât este necesar), să le oferim un model cu faptele și comportamentul nostru, să le pregătim pentru viața care așteaptă în afara familiei și să le formem atitudinea lor față de persoanele cu care se va întîlni (respect față de fiecare ființă omenească, fair play în competițiile viitoare, auto estimare reală, adaptarea în orice condiții de viață, acceptarea și păstrarea regulilor societății, valoarea muncii, fie manuală sau teoretică, etc) și multe altele. Uneori reușim și avem succese senzaționale și multă bucurie. Uneori nu reușim, pentru că și noi suntem oameni.
      Trebuie să recunoaștem că în amândouă cazuri avem nevoie de educatoare, de învățători și de profesori. Succesele copiilor noștrii nu sunt datorate numai nouă, dar și doamnei învățătoare și doamnelor profesoare/domnilor profesori. Haideți să recunoaștem că avem nevoie de a împărtăși cu cineva aceste succese. Iar eșuările noastre (care fiți siguri, sunt destule, nu că noi nu iubim pe copii noștrii, ci pentru că ne uităm la ei dintr-o altă perspectivă decăt învățătoarea și profesorii) încă se pot corecta la școală, locul unde mai sunt posibilități pentru corectarea notelor până la sfârșitul liceului/școlii profesionale, chiar și la corigențe, dacă este cazul. Credeți-mă, un examen de corigență reușită sau chiar nereușită este o posibilitate pentru viitor față de o eșuare în viața reală.
      În cealaltă parte, da, avem dreptul de a se ridica după fiecare cădere, la șansele egalității, avem dreptul să sperăm că copii noștrii vor ajunge mai departe decât noi, vor fi oameni și părinți mai buni decât noi. Avem dreptul să cerem ajutor de la cei care educă pe copii noștrii, avem dreptul să știm despre realitățile și posibilitățile sistemului de educație. Putem să cerem condiții mai bune pentru copii, manuale și caiete de lucru drepturi care asigură și ajută studiile lor. Dar nu putem cere nici o favoare pentru ei pentru că asta ar însemna defavorizarea celorlalți copii. Nu putem nici să cerem, nici să promitem imposibilul pentru ei, pentru că le-am face mai mult rău decât bine.
      Așa că, oricine a-ți fi dumneavoastră, orice ocupație a-ti avea, aveți dreptul la re-evaluarea și exprimarea opiniei cu respectarea celorlalți ființe omenești. Iar pentru educarea copiilor vă doresc mult succes!

  9. Dacă profesorul ar întreba despre vaccinarea elevului/studentului (rujeolă, gripă etc.) s-ar stârni un scandal… Of, acești conducători care șterg pe jos cu profesorii…

  10. Sa nu uiram ca vaccinul este un drept, nu o obligatie prin lege. Prin urmare orice conditionare in funcție de vaccin este ilegala de ambele parti.

  11. Domnul ministru are dreptul la convingeri.
    Problema mea ține de credibilitatea dumnealui.Cineva care se pune cu …dosul în “prea mulți luntri” , pentru mine, personal, care m-am imunizat în 33 de ani de activitate la catedră împotriva multor boli, nu şi a imposturii , prefăcătoriei şi prostiei- pe care le ‘ citesc’ cu al şaselea simț, într-o nanosecundă- este un vorbitor de vorbe goale, cu cămăşi cu aerisire …degeaba. Părintele care doreşte să afle dacă s-a vaccinat îmvățătoarea poate e curios( a mai fost unul, acum câteva decenii) şi dacă doamna învățătoare mai face copii…Mojicie la superlativ.Legislația europeană privitoare la GDPR oferă răspunsuri.Pentru cine ştie să citească.

  12. Se vede ca domnul ministru nu cunoaște actele pe care le semnează!!! La înscrierea in orice forma de învățământ din România, pe ușile fiecărei instituții de invatamant scrie:” Conform metodologiei…. sunt necesare următoarele acte……”. Cadrul didactic nici măcar nu intra in posesia adeverințelor cu vaccinări care rămân la dosarul de înscriere, eventual la asistenta medicală. Dar, cadrele didactice trebuie sa fie multilateral dezvoltate!
    Cum rămâne cu dreptul lor la viața privată???

    1. Parca spunea nenea ca vaccinarea profesorului este un act personal, nu este ceva ce se trambita public si nu influenteaza sau conditioneaza predarea la clasa. S-o fi razgandit. Eu ma vaccinez. Dar nu am de gand sa dau nimanui raportul dintre parinti si copii cu privire la alegerile mele medicale. Exista limite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ghidul pentru gimnaziu și liceu

Raport oficial: Părerea prietenilor contează cel mai mult în alegerea liceului pentru aproape 40% din elevii din București care acum se înscriu la admitere. Sfaturile profesorilor, luate în considerare doar de 1 din 10 adolescenți. Top 10 cele mai căutate licee

Pentru aproape 40% din elevii claselor a VIII-a contează părerea prietenilor în consultarea referitoare la alegerea liceului, iar pe ultimul loc s-a aflat consilierul școlar, potrivit unui studiu privind opțiunile…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – World Vision România

Educația digitală din perspectiva antreprenorilor digitali: Mihaela Nabăr – World Vision România, Angela Galeța – Fundația Vodafone România, Maria Metz – NTT DATA Romania, Ionuț Stanimir – BCR, Marilena Ionașcu – Microsoft Romania, Raluca Negulescu-Balaci – UiPath Foundation

Educația digitală din școala românească a fost susținută în ultimul an prin intervenții făcute punctual de tineri antreprenori, companii și ONG-uri. Care sunt măsurile urgente de implementat la nivel național,…
Vezi articolul

Ministerul Educației, într-o adresă către inspectoratele școlare: activitățile din “Școala altfel” să se desfășoare în școală, deplasările în străinătate, excursiile și simpozioanele – să fie anulate sau suspendate

Ministerul Educației a trimis către Inspectoratele Școlare Județene o adresă prin care a recomandat ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în incinta școlilor, pentru a…
Vezi articolul