“Am avut campanii de informare antidrog în școli, dar ceva nu funcționează dacă rezultatul este că numărul celor încep să consume este în creștere”, spune deputatul UDMR Szabo Odon / Trebuie regândite campaniile cu specialiști adecvați vârstei. Copiii știu cine aduce și cine consumă droguri în școli  

912 vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
“Am avut campanii de informare, dar ceva nu funcționează în cadrul acestor campanii de informare, dacă rezultatul este că cei care se apucă să se drogheze este un număr în creștere”, a spus deputatul UDMR, Szabo Odon, vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, în cadrul unei dezbateri din comisie, organizată miercuri și intitulată „Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent”. Szabo Odon subliniază că “elevii știu cine aduce droguri în liceu și cine consumă. Reușim dacă ei se deschid și spun aceste lucruri, să și intervenim rapid?”.
  • La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerelor Educației, Sănătății, Agenției Naționale Antidrog, ai Poliției, MAI, DIICOT, Birouri de poliție școlară, deputați, reprezentanți ai părinților și elevilor.

Vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Szabo Odon, a precizat în cadrul dezbaterii de miercuri, intitulată „Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent”, că aceste campanii desfășurate de stat până acum nu au fost eficiente, dacă este în creștere numărul elevilor care încep să consume.

“S-a vorbit foarte mult despre informarea despre campanii de informare în acest sens, ca acel copil care este în școală să știe dacă la un moment dat va merge spre această direcție, să folosească droguri sau zona aceasta psihoactivă, ce repercursiuni ar putea avea asupra sănătății proprii. Bun, acest lucru se tot întâmplă, dar din păcate informația se pare că nu este diseminată de acești copii, în sensul în care nu reușim prin aceste campanii. Ori aceste campanii nu sunt de succes, ori nu au fost gândite bine pentru ei, ori nu au ajuns acei specialiști care poate să îi convingă, pentru că numărul copiilor tot crește.

Nu putem să spunem că nu am avut campanii de informare, am avut campanii de informare, dar ceva nu funcționează în cadrul acestor campanii de informare, dacă rezultatul este că cei care se apucă să se drogheze este un număr în creștere. Deci e o problemă și trebuie, cred, regândit cu specialiști, care este tipul de campanie pe care la această vârstă trebuie să-l oferim, pentru că se pare că aceste campanii realizate de către stat nu au funcționat.

(…) Copiii știu cine se droghează în școli, nu trebuie neapărat testați. Copiii știu între ei cine este cel care se droghează, chiar vă spun mai mult, știu cine vinde drogurile în școli. Copiii în școli știu cine sunt aceia care aduc această pacoste în viața lor și în zona respectivă. Întrebarea este: reușim ca, dacă ei se deschid și spun aceste lucruri, să și intervenim rapid, pentru că este o dramă a familiei când ai un copil care este drogat și încerci să cauți sprijin și de multe ori singurul sprijin sunt bisericile, care pot și vin în ajutor sau din zona societății civile. Când cauți un centru, de exemplu, în care te poate ajuta în zona aceasta, cel puțin în comunitățile noastre, sunt din zonele bisericești. Eu cred că aceste lucruri trebuie să fie și responsabilitatea statului.

Dacă am face o analiză în ultimii ani, Centre Naționale Antidrog, care sunt regionale sau locale, teritoriale, câte acțiuni de acest gen de de informare, de prezență au fost? E o problemă”.

Vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Szabo Odon, a subliniat și problema consilierilor școlari prea puțini și a făcut o estimare, de câți ar fi nevoie.

“Dacă luăm doar 1.500 de licee, am avea nevoie de cel puțin 1.500 de oameni, pentru că, așa cum s-a spus deja, și la nivelul gimnazial V-VIII acest fenomen este prezent. Deci, circa 1.500 de oameni ar trebui să existe în această zonă implicată, cel puțin din zona de educație, ca și sprijin, ca și consilieri sau în zona de cabinete școlare, pe care, din păcate, în ultima perioadă, trebuie să spunem, există, dar foarte subțiat ca și prezență. Acest lucru de care spunea domnul secretar de stat, de a pregăti profesorii, este un lucru extraordinar ca să poată recunoaște pe acei copii care sunt în faza incipientă, să spunem, deci de a avea acces și a folosi droguri, și o bună colaborare instituțională, ca în momentul în care se semnalează o asemenea prezență în școli a unor rețele, pentru că aici vorbim de rețele, cum spunea doamna procuror, în această direcție, intervenția să fie promptă, cât mai promptă cu putință, și inclusiv zona Ministerul Administrației și Internelor trebuie să fie una puternică, a polițistului de proximitate, pentru că în școli, credeți-mă, copiii știu cine se droghează și cine le vinde droguri”, a mai spus Szabo Odon.

Citește și:
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației
VIDEO Procurorul șef adjunct al DIICOT susține că „de cele mai multe ori” instituția a ales „discreție în mediatizarea” cazurilor de consum de droguri în școli „uneori de prestigiu” / Cupșa, PNL: Cum să facem așa? Să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri. Dacă credeți că așa vom interveni eficient, cred că ne înșelăm cu toții

2 comments
  1. Pai normal ca ceva nu funtioneaza,poate metoda pe care o folositi? La liceul unde invata copilul s a facut o sedinta de ora,aproximativ,in care li s a explicat mai nimic si au folosit ochelari VR,pt a vedea….ce? Cum se simt cand se drogheaza! Si mare parte din ei au spus ca e tare si sunt curiosi sa incerce. Scopul acestor …..campanii antidrog pana la urma care e? Sa le starniti curiozitatea? Sau sa devina consumatori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Structurile următorilor patru ani școlari, până în 2027-2028 inclusiv – publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultări publice: În educație, stabilitatea și predictibilitatea pentru școli și familii sunt esențiale

Structurile următorilor patru ani școlari, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv, au fost publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultările publice din această vară. Calendarele prevăzute de ordinul de…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi să evalueze obiectiv performanţa acestora

Consiliul Național al Eleilor cere „Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, se…
Vezi articolul

Anchetă în cazul elevului navetist care a fost călcat de tren în drumul pe jos la școală. Ministerul Educației: Programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării

Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Județean Iași „analizarea circumstanțelor evenimentului” tragic din orașul Podu Iloaiei, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren pe când traversa…
Vezi articolul