Alte 13 mii de carduri educaționale de 500 de lei au fost distribuite luni inspectoratelor școlare de unde urmează să ajungă la școli – surse / Școlile au termen 5 zile să le dea părinților

15.389 de vizualizări
Tichete educaționale 2024
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Luni, 12 februarie, a fost distribuită inspectoratelor școlare a doua tranșă de carduri educaționale în valoare de 500 de lei, spun surse pentru Edupedu.ro. În total sunt peste 13 mii de beneficiari care au depus cereri dar nu au fost declarați eligibili până în data de 8 ianuarie când au fost distribuite primele carduri. Între timp, STS a validat încă 13.396 de persoane care urmează să primească tichetele educaționale în curând. Acestea se află la inspectoratele școlare iar școlile trebuie să le ridice pentru a le da apoi părinților. Amintim, au fost depuse peste 550 de mii de cereri anul acesta. STS anunța în decembrie că mai are de verificat peste 63 de mii de cereri.

Luni, 12 februarie, alte 13.396 de carduri educaționale au fost distribuite inspectoratelor școlare din țară, potrivit surselor Edupedu.ro. De acolo urmează ca școlile să le ridice și apoi să le distribuie părinților. Nu este precizată o dată la care vor ajunge la părinți sau când vor fi încărcate, potrivit proceduri publicate în Monitorul Oficial în data de 10 ianuarie.

Școlile au termen 5 zile de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare să le dea părinților, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri. Tichetele educaționale ar urma să ajungă la beneficiari în următoarele zile după ce au fost ridicate de părinți, potrivit procedurii.

Tot în 5 zile de la primirea cardurilor în școli de la inspectoratele școlare, școlile transmit inspectoratelor listele de distribuție a suporturilor electronice către destinatarii finali, conform ordinului comun MIPE – ME din 10 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, amintim, au fost probleme la prima tranșă de carduri, care a fost alimentată abia la 3 săptămâni după ce au fost distribuite inspectoratelor, iar peste 80 de mii dintre cardurile ridicate de părinți nu au fost alimentate până luni, 12 februarie, pentru că nu au bifate în SIIIR de școli, ca fiind distribuite și de aceea nu au fost încărcate, au spus luni, surse pentru Edupedu.ro.

Informații de context

Pe 26 ianuarie, cardurile au început să fie alimentate, a spus atunci pentru Edupedu.ro, ministrul Fondurilor Europene. Însă din cele peste 485 de mii de carduri la Inspectoratele școlare despre care vorbea ministrul că urmau să fie distribuite, aproape 82 de mii dintre acestea nu au fost bifate în SIIIR de școli, ca fiind distribuite și de aceea nu au fost încărcate, au spus luni, surse pentru Edupedu.ro.

Numărul de cereri procesate până acum este mult mai mare față de cele 410 mii cât estimau autoritățile în luna octombrie. Potrivit STS, în decembrie, când s-a aprobat prima listă erau 486 de mii de beneficiari. STS anunța atunci că mai are de verificat și validat încă 63.371 de solicitări. Dintre acestea, acum au fost validate 13.396 și transmise inspectoratelor, luni, 12 februarie. Ar mai rămâne, în jur de 50 de mii de cereri de validat.

Dacă și acestea vor fi rezolvate, ar însemna că vor fi, pe datele actuale, 549.688 de beneficiari de tichete sociale. Costul acestora pentru buget ar fi de 274,8 milioane de lei..

Amintim, cardurile au început să fie distribuite părinților începând cu data de 8 ianuarie, iar potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acestea ar fi trebuit să fie încărcate în cel mult 2 zile lucrătoare. Acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ne-au semnalat zeci de părinți din toată țara la vremea respectivă.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Vezi aici lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe fiecare județ

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

STS continuă să verifice datele pentru alte peste 100 de mii de persoane care au depus dosare.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Citește și:
SURSE Școlile nu ar fi bifat ca ridicate cardurile educaționale pentru peste 80.000 de elevi și de aceea familiile nu au primit banii / Săptămâna aceasta vor fi încărcate

Cardurile educaționale de 500 de lei au început să fie încărcate

EXCLUSIV Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun / Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă
Cele aproape 600 de mii de tichete educaționale de 500 lei pot fi date părinților / Fiecare școală își organizează propria procedură prin care dă cardurile cu bani, iar părinții pot fi anunțați prin diriginți și învățători

7 comments
  1. buna ziua anul trecut am primit carduri educaționale dar anul acesta nu am primit nu am înțeles de ce deoarece suntem 4 membri și lucrează doar soțul și dintr.un salariu de 4200 ne putem încadra cu siguranță dar ei au decis k nu ne încadrăm nu mi se pare corect unii au venituri mult mai mari și noi nu dar asta este tara in care trăim se face diferente intre copii

  2. buna ziua eu am 2 copii erau trecuți pe lista dar cardurile nu au venit nu mi se pare corect vin a doua transa de carduri 5 carduri de școală

  3. buzau ziua daca eu am fetiță la grădiniță și până acum nu m-am incradat mai primesc acum dacă mă incradez in sumă care spune

  4. bună seara! la școala 103sector5 București nu sau încărcat nici până în prezent ! ne poate ajuta cineva cu o informație.

  5. bună dimineața ieu am depus cererile în luna octombrie toți pariti au ridicat ieu nu lem luat că numai dat apus la trei elevi și unul dele grădiniță 35 Constanța și școala Mihail Nr 10 Constanța leamatrebat de vaucerile de 500 de leimiau zis că le-am nebunit ieu că letreb

  6. Bună seara! Eu am ridicat cardul în urmă cu o lună de la școală, dar nici acum nu este încărcat. Sper să fie încărcat cât de curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Chioșcurile din școli și din apropierea acestora intră în verificarea autorităților, pentru eliminarea produselor tip fast-food. Inspectoratul București și Protecția Consumatorului anunță și o campanie de educare a copiilor să citească etichetele produselor

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunță că începe verificarea școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de…
Vezi articolul

Protocol de colaborare între Ministerul Educației și Institutul Aspen, condus de Mircea Geoană, fost candidat la președinție din partea PSD. Ciolacu nu exclude susținerea lui Geoană la alegerile din 2024

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu şi Florin Pogonaru, Co-Preşedinte în exerciţiu al Institutului Aspen România, au semnat un protocol de colaborare între cele două instituţii. Șeful Institutului Aspen este Mircea Geoană, adjunct al secretarului…
Vezi articolul