Alocațiile de stat pentru copii, în 2024: 292 de lei, pentru cei peste 2 ani. Până la doi ani sau cei cu dizabilități vor primi 719 lei. Prima plată are loc în februarie

240.905 vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Alocațiile de stat pentru copii se măresc în anul 2024 cu 13,8%, cât a fost rata inflației în anul 2022, anunțată la începutul anului trecut de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit legii 61/1993. Acest lucru înseamnă că alocația pentru luna ianuarie 2024, virată beneficiarilor în februarie prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială (AJPIS), va fi de 292 de lei, față de circa 255, pentru copiii și tinerii cu vârste între 2 și 18 ani. Secretarul de stat Cristian Vasilcoiu, din Ministerul Muncii, a confirmat aceste sume pentru capital.ro.

Mai exact, creșterea ar urma să fie de 36 de lei pentru copiii și tinerii cu vârsta de 2 – 18 ani. Pot beneficia de alocație și elevii care au împlinit 18 ani, până la finalizarea ciclului liceal / de învățământ profesional, dar nu și după ce împlinesc 26 de ani.

Copiii care au vârsta de până în 2 ani vor primi o alocație de 719 lei, după o majorare de 88 de lei. Banii sunt primiți și de copiii și adolescenții până în 18 ani care au dizabilități, conform legii 61/1993, care stă la baza acestor majorări automate în funcție de inflație.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Amintim că în anul 2023 alocațiile au crescut față de sumele din 2022 cu 5,1%, atât cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021, ajungând de la circa 242 de lei la 255 de lei.

Indemnizația de creștere a copilului, mărită în martie

Și indemnizația de creștere a copilului plus alte opt forme de ajutor social se vor mări în 2024, de la 1 martie, cu un procent egal cu rata inflației din anul 2023, încă neanunțată de Institutul Național de Statistică, de obicei afișată de INS după data de 15 ianuarie a anului.

În 2023, indemnizația de creștere a copilului a crescut de la 1 martie, după ce indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului acestui drept financiar, s-a mărit de la 525,5 lei la 598 de lei, cu 13,8%, atât cât este rata medie a inflației în 2022, indice definitiv și anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul lui 2023.

De creșteri sunt vizate și indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, și ele calculate tot pe baza indicelui social de referință (ISR). ISR se actualizează din oficiu la data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie a inflației din anul trecut, dacă aceasta a fost pozitivă, potrivit legii nr. 225 din 26 iulie 2021.


6 comments
  1. Cristian Vasilcoiu.
    El a făcut toate socotelile..
    Poate ia rămâne de clopot bani..care ia pun in plus.
    Mă duc să-i pun la biserica mâine 88 de lei săi fie pe piept.. niciodată nu o sa compare Romania cu alte țări.Tara noastră e de ras.de asta pleacă multa lume și tineri și bătrâni.fara număr.

  2. Buna dimineata! Cum sa fie virate alocatiile la copii abia in februarie???????!!!!!!!!Este o gluma cumva???????!!!!!!!! Daca e o gluma,e una foarte proasta!Parintii si bunicii sau matusile ,unchii cu care stau copiii dupa sarbatorile de iarna majoritatea stau prost cu banii pina la salarii,respectiv pensii dupa cheltuielile pentru sarbatorile de iarna,concedii,vacante,si au de azi pe maine pina la primul salariu, respectiv pensia din ianuarie 2024!!!!!!!! dupa ce ca nu se ia de la veniturile pe nemerit nesimtite sa se poata dubla alocatiile indiferent de varsta copilului,adica 0-18 ani,fie cu handicap sau nu,acum sa citim ca se dau abia in februarie,pai atunci,o sa se dea si pe februarie in februarie sau asa o sa avem de anul asta cu luna ianuarie lipsa plata alocatii si sa fie dati abia din februarie pe ianuarie???????!!!!!!!Alooooo,pai astea nu sunt bursele de elev care si astea le dau cand isi amintesc nu in fiecare luna,plus ca banii de cazarmament pt cei cu dizabilitati nu se dau in august cum ar trebui,sau iulie ca sa fie timp sa se cumpere tot ce trebuie pt scoala,ca sunt parinti care au servici si daca bunicii nu pot din punct de vedere medical sa mearga cu nepotul(sau nepoata) la cumparaturi,,copilul merge nepregatit la scoala,neechipat cand incepe si trebuie apoi contracronometru sa fie cumparat9stricat programul de relaxare pt sfarsit de saptamana) pentru cine are sambata si duminica liber ca sa isi echipeze copilul,si lista se tot repeta cu mici exceptii cand unele din rechizite se adauga,altele nu,in functie de clasa in care este copilul,ca bugetul scolilor pt o parte din rechizite(manuale,plastilina,lipici,crete colorate si albe,etc) e cam insuficient sau inexistent!!!!!!!!! Bataie de joc la adresa tuturor copiilor, si a rudelor copiilor!!!!!!!!!! Sa nu mai zic de faptul ca trebuia pusa pedeapsa cu scoaterea definitiva a dreptului de a profesa ca si cadru didactic acelora care sunt agresivi verbal si fizic cu copiii si colegii de breasla si rudele copiilor,si inchisi pe viata la psihiatrie sau puscarie pe viata!!!!!!!!!

    1. Cred ca e vorba de plata alocatiei aferenta lunii Ianuarie (pe care o primim in Februarie, marita). In ianuarie 2024 trebuie sa primim alocatia aferenta lunii Decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Reiterez angajamentul ferm al Guvernului cu privire la creșterea atractivității carierei didactice. Avem nevoie de un echilibru între îmbunătățirea performanțelor cadrelor didactice și investiții

„Reiterez angajamentul ferm al Ministerului Educației și al Guvernului cu privire la creșterea atractivității carierei didactice. Pe lângă creșterile salariale, avem nevoie de un echilibru între îmbunătățirea performanțelor cadrelor didactice…
Vezi articolul

Capitala intră în scenariul roșu. Incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie / Începând de luni, școlile cu rata de vaccinare a personalului sub 60% urmează să treacă în online / Restricții pentru restaurante, cinematografe, săli de fitness

Rata de incidență COVID în București a depășit pragul de 3 la mie, astfel că, începând de luni, școlile cu rata de vaccinare a personalului sub 60% urmează să treacă…
Vezi articolul

Marile noutăți din pachetul de reformă ”România Educată”: examen de admitere înainte de Evaluarea Națională la liceele unde cererea depășește oferta, teze unice, reorganizarea inspectoratelor județene. Dan Barna: noua strategie va fi adoptată printr-un memorandum al guvernului

Una dintre modificările în sistemul de educație preuniversitar prevăzute de proiectul ”România Educată” discutat luni la Cotroceni de președintele Iohannis cu liderii coaliției este că liceele vor putea să își…
Vezi articolul