Alocație pe toată perioada studiilor, pentru elevii majori din învățământul special – proiect USR-PLUS

11.127 de vizualizări
SURSA: freepick.com
Elevii majori din şcolile speciale ar putea beneficia în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani, conform unei iniţiative legislative depuse de senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie, transmite Agerpres, citând un comunicat de presă al partidului.

În prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani.

„Există un vid legislativ în ceea ce priveşte elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special. Din cauza acestui vid, aceşti elevi nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală. Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, a precizat Ştefan Pălărie.

Alocație pe toată perioada studiilor

Modificările propuse vizează prevederile art.1 şi art 3. şi care vor avea următorul cuprins:

– Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului: a) liceal, b) profesional sau c) special, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;

– Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b);
  • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3) lit. c).

Senatorul a atras atenţia asupra faptului că elevii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, motiv pentru care ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât cei care nu se confruntă cu astfel de dificultăţi.

„Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a, moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare. Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a mai spus senatorul Ştefan Pălărie.

Sursă foto: Freepick

Citește și:
DOCUMENT Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci aleși prin vot secret de consiliul de administrație al școlii – inițiativă legislativă a USR-PLUS. Senatorul Ștefan Pălărie: Trebuie să regândim definitiv interimatul în privința Educației / Legea are toate șansele să fie adoptată în această sesiune
DOCUMENT Un an școlar cu 18 zile mai lung decât actualul, în medie, dar cu durate minime diferite pentru fiecare ciclu școlar, anunțat ca propunere de proiect legislativ de senatorul Ștefan Pălărie. Școlile sau inspectoratele vor putea să prelungească durata cu maximum 15 zile, iar profesorii vor fi plătiți cu „o primă” în această perioadă

1 comment
  1. Da foarte frumos suna proiectul. Tot asa a fost și cu bursele de merit pentru copii, toate foarte frumos zugrăvite în roz pana au întrat banii în conturile copiilor. 4 lei atât primesc bursa de merit. Ce sa zicem asa încurajăm copii sa învețe. Sa va fie rușine cu proiectele voastre de doi bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

BREAKING Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ, de stat sau private, închise prin hotărâri emise de Comitetele județene pentru situații de urgență

Asociația Școlilor Particulare solicită în instanță redeschiderea școlilor și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate de Comitetele județene pentru situații de urgență. Organizația anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că…
Vezi articolul

Dispută între o profesoară și ministrul Educației pe tema formulărilor din proiectele legii învățământului: “Dacă am o disciplină care se numește Educație pentru Viață, nu înseamnă că celelalte nu sunt relevante pentru viață?”, întreabă profesoara Antoaneta-Firuța Tacea

Discuțiile de la o dezbatere organizată pe linie de partid, luni, la sediul PNL București, pe tema proiectelor de legi ale Educației, au dus la dispute între ministrul Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul