Alocația unui copil în România este 1 euro pe zi. Comparație cu statele UE: România, pe ultimul loc în Europa la beneficiile sociale acordate copiilor și familiilor

11.824 de vizualizări
Alocația pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani este în prezent de 150 de lei pe lună, în România, majorată de la 84 de lei în 2019. Transformată în euro la cursul de azi al BNR, suma înseamnă 31,4 euro, adică 1 euro pe zi. În comparație cu statele europene analizate de Edupedu.ro folosind datele publicate de Comisia Europeană, alocația din România este una dintre cele mai mici, alături de alocația din Bulgaria, cea din Polonia și Slovacia. Potrivit Eurostat, cheltuielile României cu beneficiile sociale pentru copii și familie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Analiza vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat că are „patru metode” prin care să blocheze dublarea alocațiilor.

În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Alocațiile din țările UE (cele mai recente date – sursa datelor este Comisia Europeană)

Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile noastre sunt diferențiate pe vârste. Înaintre de 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună.

Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al eneficiilor de bază din Flandra, Wallonia și Buxelles.  Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea 170 de euro, iar pentru al treilea 254 de euro.

Bulgaria acordă 40 de Leva (20,45 euro) – alocația crește pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește.

Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minima este de 27 de euro.

În Cehia sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro.

Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe luna (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani.

Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului.

Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii.

Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial, Pentru familiile cu peste 3 copii, se acordă 500 de euro pe an/copil.

Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul a mai mulți copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități.

Irlanda acordă 140 de euro pe copil, lunar. Suma anuală ajunge la 1.680 de euro.

Italia are o alocație de 141,3 euro/lună.

Luxemburg – alocația este de 30 de euro/lună, la care se adaugă o alocație pe familie de 265 de euro/lună, care crește cu 20 de euro pentru un copil peste 6 ani și cu 50 de euro/lună pentru un copil peste 12 ani.

Olanda oferă peste 200 de euro/trimestru, asta înseamnă 83 de euro/lună.

Norvegia are o alocație de 970 de coroane norvegiene, adică 102 euro/lună.

Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 și 24 de ani, 31 de euro/lună.

Slovacia are o alocație de 23,68 de euro/lună

Slovenia acordă între 114 euro și 30 de euro pe lună, în funcție de venitul familiei, potrivit Agenției pentru prestații sociale din această țară.

În Suedia alocația este de 1.250 de Coroane suedeze pe lună, asta înseamnă 120 de euro.

NOTĂ: În unele state europene, sistemul alocațiilor (beneffits, alowances) este unul complex, acordat în funcție de parametri care țin nu doar de copil, ci de veniturile familiei, de zona din care provin, etc.

Context: Dublarea alocaţiilor, votată în Parlament, înseamnă, implicit dublarea bugetului plătit de stat pentru aceste beneficii se asistenţă socială. Astfel, de la un buget lunar de 595.589.400 lei, alocat în luna octombrie 2019, cel mai probabil acesta va creşte lunar la aproape 1,2 miliarde lei. Adică 7,1 miliarde lei pe an. Ca procent în PIB, acesta ar înseamna 0,6%.

FOTO: edupedu.ro


2 comments
  1. Polonia nu are 22 eu alocație. Ceea ce numiți voi în articol nu este alocația. Este suma alocata copiilor de stat prin salariu. Însă nu este alocația. Alocația este inclusa in pachetul numit 500+
    Este 500 zloți. Aproximativ 550-600ron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Francofonia, sărbătorită internațional pe 20 martie în fiecare an. Peste 50 de milioane de elevi și studenți învață franceza ca limbă străină, însă predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor – nou raport al Organizației Internaționale a Francofoniei

În fiecare an, pe 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în întreaga lume, atât în țările francofone, cât și în cele în care limba franceză este mai puțin…
Vezi articolul

Antireforma Deca-Iohannis în universități: Peste 50% dintre rectorii aleși în valul 2023-2024 au depășit pragul „legal” de două mandate, iar un sfert au ajuns la al patrulea mandat / Trei din cinci rectori nu au avut niciun fel de concurență

Ultimul val de alegeri în universitățile românești, declanșat la finalul anului trecut și aflat acum pe ultima sută de metri, confirmă că una dintre problemele-majore ale sistemului românesc de învățământ…
Vezi articolul
Inspecția specială

Este potrivită evaluarea profesorilor de către elevi? Poate să submineze autoritatea profesorului feedback-ul elevilor asupra activității la clasă? – Dragoș Iliescu, psiholog expert în testare educațională

Elevii vor da feedback cu privire la activitatea profesorilor la ore, începând de anul școlar viitor, potrivit unui ordin semnat de ministrul educației și care așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.…
Vezi articolul