Alianțe pentru inovație Erasmus+ în domeniul Etnologiei la Facultatea de Litere a Universității din București – Arta și meșteșugul măștii

421 de vizualizări
Masks Erasmus+ / Foto: via Adrian Stoicescu
Atunci când se discută despre Erasmus+, cel puțin la nivel universitar, cuvântul de ordine este mobilitatea la o universitate din străinătate. Beneficiile sunt indiscutabile, deopotrivă pentru profesori și studenți, aceștia, neîndoielnic, explorând, cu priviri diferite, diversitatea procesului de transfer de cunoaștere.

Numai că programele Erasmus+ nu se concentrează numai pe transferul de cunoaștere, ci și pe producerea acesteia prin intermediul unor programe complexe de convertire a cunoștințelor teoretice în abilități practice prin activități transsectoriale.

Asemenea tipuri de proiecte sunt finanțate pentru alianțele pentru inovație, create pentru înlesnirea „cooperării și a fluxul de cunoaștere” între instituții de învățământ superior, educația vocațională și instruirea inițială și continuă. (https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/part-b/key-action-2/alliances-innovation)

Universitatea din București, prin profesorii de la specializarea Etnologie din cadrul Facultății de Litere, a dezvoltat și pilotează un asemenea proiect, alături de 11 parteneri instituționali, din Spania, Italia și Portugalia, dintre care două universități (Universitatea din Valldolid și Universitatea Basilicata), două instituții de formare profesională,   două asociații profesionale, doi agenți economici privați, două institute de cercetare și un muzeu. (https://unveilingthemasks.uva.es/ro/home-ro/)

Proiectul „Unveiling the Arts and Works behing the Masks” (ERASMUS-EDU-2023-PI-ALL-INNO-EDU-ENTERP — Alliances for Education and Enterprises, 101139852) își propune abordare diferită a patrimoniului cultural vernacular.

Există diferite strategii de protejare și valorificare a formelor de cultură tradițională, de la cele statale, la inițiativele locale și, uneori, individuale. Proiectul acesta își propune explorarea unei modalități inovatoare de combinarea a salvgardării și valorificării patrimoniului prin dezvoltarea unor abilități antreprenoriale în raport cu acesta.

Dincolo de crearea unui curriculum nișat – realizarea de măști tradiționale – prin combinarea eforturilor partenerilor academici cu acelea ale meșterilor artizani, proiectul are ca obiectiv esențial dezvoltarea unei culturi și a abilităților antreprenoriale prin care, se creează, pe termen mediu și lung, cadrul pentru conservarea patrimoniului local, capacitatea de monetizare a propriei culturi prin formarea de abilități antreprenoriale și, dezirabil, consolidarea populației din zonele rurale, caracterizate de vulnerabilitate.

Structura proiectului presupune trei etape distincte.

Prima este aceea de cercetare a meșteșugului practicat în scopul cartografierii practicilor și a conservării video a acesteia. Universitatea din București  cercetează în acest sens meșteri populari precum Șerban Terțiu (VN), deținător al titlului de „Tezaur Uman Viu”, acordat de Ministerul Culturii, Constantin Anghel (IF), care realizează măștile utilizate azi în cadrul obiceiului „Cucii” din Brănești, sau Paul Buță (GL).

Cea de-a doua etapă este reprezentată de realizarea platformei online, unde se vor încărca materialele video, tehnicile de realizare a măștii, imagini cu acestea. Această platformă este destinată celor care vor urma cursul. Însă, alături de cele menționate, partenerii antreprenoriali ai proiectului vor încărca materialele aferente dezvoltării abilităților antreprenoriale, cu studii de caz, elemente legislative, elemente de marketing al produselor ș.a.m.d.

Ultima etapă a proiectului este etapa educațională propriu-zisă, în care cei înrolați la curs vor parcurge materialele create: dimensiunea antropologică a culturii măștii, tehnicile de realizare, abilitățile antreprenoriale, digitale și de economie verde, urmat de un laborator de simulare a experienței antreprenoriale reale. Dintre cei care sunt înrolați la curs, 20 de studenți vor realiza o mobilitatea la unul dintre parteneri pentru o mobilitate de instruire, iar măștile produse de aceștia vor face obiectul expoziției finale a proiectului, care va oferi un ultim set de cunoștințe, de natură curatorială de aceasta dată.

Adresabilitatea proiectului este una generală, oferind absolvenților și un certificat pe baza microcredențialelor, dar mobilitatea la parteneri va putea fi efectuată numai de studenții înrolați la unul dintre partenerii academici, în cazul României, la Facultatea de Litere, specializarea Etnologie licență sau Etnologie, antropologie culturală și folclor, programul de masterat.

____________________

Despre autor: Adrian Stoicescu este conferențiar doctor la Facultatea de Litere, fost Gastdozent la Universitatea din Tübingen, membru în Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial de la Ministerul Culturii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind cel mai dificil an universitar din 1989 încoace / Țin să aduc în discuție dreptul la cunoaștere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante

“Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind fără îndoială cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare îngreunează un proces educațional în care…
Vezi articolul

OFICIAL Bursele pentru studenții de la doctorat cresc cu 500 de lei pe lună / Decizia ministrei Educației – luată la o lună de la începerea anului universitar, publicată cu o săptămână înainte de începutul campaniei electorale

Toți studenții doctoranzi care studiază pe locuri cu burse primesc 3.700 de lei lunar, sume mai mari cu 500 de lei decât anul universitar trecut, potrivit ordinului de ministru 7.296…
Vezi articolul

OFICIAL Ministerul Educației: Ramona Lile nu a fost confirmată în poziția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în urma deciziei de plagiat. Instituția cere ca universitatea să reia alegerile de rector

Reprezentanții Ministerului Educației au declarat oficial, pentru Edupedu.ro, că Ramona Lile, rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, nu a fost confirmată în funcție după alegerile pentru funcția de rector,…
Vezi articolul

Ministerul Educației eludează problema alegerilor programate în unele universități pe vechea lege a educației, contrar cerințelor din legea nouă / Instituția înșiruie prevederi legale în loc să spună dacă a fost respectată legea

Ministerul Educației evită, în răspunsuri transmise Edupedu.ro la o lună după ce primit întrebări pe această temă, să spună clar în ce măsură au fost legale deciziile unor universități de…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro, pus în consultare de Ministerul Educației. Care sunt condițiile și cheltuielile eligibile

Ministerul Educației a pus miercuri noaptea, în consultare publică, Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro. Documentul fusese anunțat de miercuri dimineața de ministrul Cîmpeanu.…
Vezi articolul