Alianța universităților de medicină, despre situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din București: Susținem cu tărie actul de justiție și necesitatea ca vinovații să fie sancționați conform legii / „Este vital să nu se cadă în capcana generalizărilor”

1.932 de vizualizări
Sursa: G4Media.ro
Situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde doi medici au fost plasați în arest preventiv sub acuzația de omor calificat cu premeditare, a declanșat o reacție din partea universităților de medicină și farmacie din România. Alianța acestora, G6 UMF, condamnă, într-un comunicat emis sâmbătă, „orice acțiune sau comportament care pune în pericol integritatea și sănătatea cetățenilor” și face un apel la evitarea generalizărilor, care pot avea un impact negativ asupra profesiei de medic.

Alianța Universitară G6 UMF arată, în comunicatul transmis Edupedu.ro, că „susținem cu tărie actul de justiție și subliniem necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere și sancționate conform legii.”

Potrivit comunicatului, „considerăm esențial să atragem atenția asupra impactului negativ pe care generalizările din mass-media le pot avea asupra imaginii profesiei de medic. Este vital să nu se cadă în capcana generalizărilor care sugerează că toți medicii ar încălca Jurământul lui Hipocrate. Profesioniștii din domeniul medical sunt instruiți și educați să respecte cele mai înalte standarde etice și profesionale, iar cazurile izolate nu trebuie să umbrească munca vastă și dedicată a majorității”.

  • Iar organizația apreciază că „generalizările nedrepte” pot descuraja tinerii care aspiră la o carieră în domeniu.
Comunicatul integral:

Alianța Universitară G6 UMF

Privind Situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București

Asociația Alianța Universitară G6 UMF, în calitatea sa de reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic din România, dorește să exprime o poziție fermă cu privire la evenimentele recente care au avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Rolul fundamental al Alianței este de a promova interesele învățământului superior medical, de a facilita un cadru comun de cooperare în domeniile educaționale și științifice, dar și de a instrui studenții în spirit etic și deontologic.

Alianța Universitară G6 UMF condamnă cu fermitate orice acțiune sau comportament care poate pune în pericol integritatea și sănătatea pacienților. În acest sens, susținem cu tărie actul de justiție și subliniem necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere și sancționate conform legii.

În același timp, considerăm esențial să atragem atenția asupra impactului negativ pe care generalizările din mass-media le pot avea asupra imaginii profesiei de medic. 

Este vital să nu se cadă în capcana generalizărilor care sugerează că toți medicii ar încălca Jurământul lui Hipocrate. Profesioniștii din domeniul medical sunt instruiți și educați să respecte cele mai înalte standarde etice și profesionale, iar cazurile izolate nu trebuie să umbrească munca vastă și dedicată a majorității.

Alianța Universitară G6 UMF dorește să sublinieze, de asemenea, că astfel de generalizări nedrepte contribuie la scăderea atractivității profesiei de medic și la descurajarea tinerilor care aspiră la o carieră în acest domeniu. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm și să promovăm imaginea corectă a profesiei medicale, pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciilor medicale oferite societății.

Alianța Universitară G6 UMF rămâne angajată în misiunea sa de a susține și promova excelența în educația medicală și de a asigura respectarea principiilor fundamentale care ghidează profesia de medic.

În numele Asociaţiei Alianţa Universitară G6-UMF:

  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – rector, prof. dr. Anca Dana Buzoianu – președinte G6 UMF
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – rector, prof. dr. Viorel Jinga 
  • Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova – rector, prof. dr. Dan Gheonea 
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – rector, prof. dr. Viorel Scripcariu 
  • Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș – rector, prof. dr. Leonard Azamfirei 
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – rector, prof. dr. Octavian Crețu”

3 comments
  1. de acord ca generalizarile nu sunt bune. dar s a cercetat ce au facut “eroii in halate albe” si cu nimb pe cap, in plandemie? se poate sa publicati Juramantul lui Hipocrat si sa-l explicati? am vazut ceva pe net cum ca sunt innovate niste zeitati si asta contravine crestinismului. Personal, cred ca a fi medic presupune a fi crestin. Nu cu numele ci cu trairea.

  2. Zilele astea aflu tot felul de noutati, de la tot felul de bagatori de seama, de la vestitul psihiatru pana la marii specialisti ATI. Criminalistii insa isi vad de treaba pentru ca ei au inteles ce se intampla.

    Inteleg ca eficientizarea era cunoscuta si acceptata in spital pana cand s-a sesizat avertizorul de integritate. Dar sa nu generalizam …

    Scaderea oxigenului si a NA sunt terapie. Doar prostimea nu intelege.

    Cele doua nu sunt criminali in serie (probabil cu zeci sau sute de victime), ci doctorite de top, cu studii in strainatate.
    Lipsa de empatie si a remuscarilor este specifica medicilor de top, nu psihopatilor. Sadismul (asteptarea langa bolnav sa moara) este specific medicilor de top, nu a psihopatilor. Controlul, dominanta, superioritatea fata de niste bolnavi incurabili e specifica medicinii de top, nu a criminalilor in serie psihopati.

    Lista cu trofee e recomandata din facultatea de medicina. Ea nu este specifica criminalilor in serie, psihopati.

    Ah, si odata cu arestarea cele doua doctorite de top au dobandit si notorietatea.

    Dar sa nu tragem concluzii pripite, sa nu generalizam, sa inghitim musamalizarea.

    1. Daca ele erau precupate mai mult de cum sa scape de pacienti, cred ca putem presupune rezonabil ca nu isi dadeau nici interesul sa trateze.
      Poate unii chiar mai aveau zile de trait, poate ar fi putut sa ii stabilizeze temporar, chiar si pentru putin timp, cat conteaza asta pentru bolnavii terminali!
      Ce suflet trebuie sa aiba femeile alea, sa vezi ca iti intra bolnavul in salon si tu sa te gandesti ca asta e rezolvat, Doamne! Se uitau probabil la diagnosticul bolii de baza, cum era si acela cu ciroza cardiaca si gata, hotarau ca nu mai iese viu de acolo?! Ar trebui investigat la sange tratamentul instituit de la bun inceput, insa acestea sunt deja chestiuni de finete.
      Si eu sunt medic si am avut bolnavi care au decedat, care nu mai aveau dpdv al bolii principale nici o sansa insa nu poti sa nu resuscitezi chiar si asa, nu poti, evenimentul si momentul acela nu se pot lua asa usor… si cica una din doctorite oprea NA si statea langa pacient pana murea, cat sadism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucrările de licență ar putea să fie eliminate și la facultățile de Drept din Craiova și Sibiu, după modelul Cluj și București / Argumente pro și contra acestei măsuri – analiză Europa Liberă

Două facultăți de Drept – de la Universitatea din Craiova, respectiv de la Universitatea din Sibiu – intenționează să renunțe la lucrările de licență de anul viitor, după modelul anunțat…
Vezi articolul