Alianța studenților reacționează, după anunțul CFR și al Softrans că studenții nu vor mai primi nicio reducere din 3 septembrie până la aprobarea noilor norme de aplicare a legilor Educației: Companiile încalcă legea

21.142 de vizualizări
Image by tookapic from Pixabay
Reacție a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) după ce două companii de transport călători – una de stat și una privată – au anunțat că din 3 septembrie nu mai acordă nicio reducere pentru studenți pe serviciile operate.

Reprezentanții studenților susțin că operatorii feroviari încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023. Aceștia solicită companiilor să clarifice poziția lor, având în vedere că Autoritatea pentru Reformă Feroviară, din subordinea Ministerului Transporturilor, a anunțat vineri că reducerile se pot acorda pe legislația veche.

„Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%. Această interpretare juridică este confirmată expres și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. CFR Călători și Softrans trebuie să respecte de urgență legea și să nu refuze abuziv drepturile studenților.

Solicităm CFR Călători și Softrans un comunicat public până astăzi, 02.09.2023, ora 23:59, prin care să anunțe acordarea biletelor cu reducere 90% pentru studenți începând de mâine, 03.09.2023”, se arată în comunicatul ANOSR.

Image by tookapic from Pixabay


41 comments
  1. Multe comentarii care nu au la bază un sâmbure de adevăr. Statul român nu oferă prea multe facilități atât pentru studenți, cât și pentru elevi precum: aparatură modernă, stagii de practică, sistem adaptat situatiei actuale etc. O să sumarizez, în general statul român nu oferă facilități pentru cetățeanul român, dar aici ar fi o discuție prea lungă și amplă. Până la urmă reducerea de 90% reprezintă un plus pentru studenți. Un lucru nu înțeleg în comentarii. Până la urmă cu ce va afectează că se umple trenurile de studenți, când fiecare are alocat un anumit loc, adică își rezervă scaunul in tren. Același lucru ar trebui să spunem despre elevi sau bătrâni. Nu este ca și cum persoanele mai în vârstă stau în picioare. Daca studenți călătoresc vor investi în zonele care călătoresc, totul ar fi win – win. Eu zic că mai bine in loc sa comentam de ce primesc studenți 90% reducere, mai bine ați comenta de condițiile din spitale, pensiile speciale ale celor din parlament, lipsa de investiții în ceea ce privește învățământul, spitale, călătoriile nefondate ale președintelui cu avionul, justiția slabă, problema drogurilor in Romania sau faptul că România nu e digitalizată. Astea sunt probleme reale. Nu faptul că în sfârșit studenți primesc 90%.

    1. ca să vă răspund la singurul lucru pe care spuneți că nu îl înțelegeți. a existat o perioadă în care studenții aveau reducere sută la sută, iar la Softrans, pentru că se face referire la acest operator și în titlu, puteai să rezervi online bilet de preț 0. Pe ruta pe care mergeam eu săptămânal, atunci când încercăm să rezerv eu însămi, uneori cu o săptămână în avans, nu puteam, pentru că erau toate locurile deja rezervate. dar când urcam în tren (nu îndrăzneam mereu să urc in tren fără să am loc, mai ales dacă eram cu copilul) erau o mulțime de locuri libere.
      era destul de evident că singurii care și-ar fi permis să rezerve și să nu călătorească erau studenții, ceilalți cu bilet plătit desigur că preferau să anuleze ca să își recupereze banii, dacă nu făceau călătoria.
      Sistemul Softrans este de așa natură că poți urca în tren, te poți așeza și plăti bilet, dar oricând poate să urce cineva și să spună că are acel loc rezervat (și chiar sa îl aibă), dar dacă pățești așa după ce s-au ocupat celelalte locuri, rămâi în picioare. Acest lucru nu se poate întâmpla de ex. la CFR, unde dacă mai găsești locuri, îți rezervi unul și e al tău. pe de altă parte, eu nu aș călători cu CFR, pentru că biletele sunt mult mai scumpe, condițiile sunt jalnice și încă se mai poartă bani dați “nașului”, inclusiv în trenul super magic către aeroport, unde doamnele controloare te privesc printre gene și întreabă suav: vă trebuie biletul, sau e în regulă?
      Această practică de a rezerva bilete și a nu face călătoria nu mai e așa extinsă, presupun, de când prețul biletelor pentru studenți este la jumătate. În rest, pe mine nu mă interesează ce vârstă au cei care călătoresc cu mine in tren/metrou/autobuz, și nici cât costă biletul lor. mă interesează să nu fie mitocani (sa urce beți manga in tren, doar la CFR se poate, să fumeze în tren, să pună manele etc)

  2. Imi pare rau ca nu mi-am adus floricele de porumb :))) ce distractie aici. Bosorogii sunt invidiosi ca nu au luat la facultate, studentii au toti masini si ar trebui sa munceasca inainte sa aiba drepturi, tinerii muncesc, nu freaca menta ca batranii, ce tineri muncesc, mai, ca ei sunt ocupati cu invatatul, elevii nu ar trebui sa primeasca reducere ca nu au ce face cu ea :)))
    intr-un fel, sunt de acord ca reducerile pentru elevi sunt inutile, daca oricum parintii isi platesc biletul. Ca nu trimiti copilul de 7-11 ani singur la Palatul Copiilor, singur la bunici, si, desigur, nici la scoala, daca scoala e departe, asa ca probabil de-aia multi prefera sa isi duca copiii la scoala cu masina (si sa parcheze pe trotuarul din fata scolii).

    Si eu am fost studenta la zi in anii 2000, si nu aveam un numar limitat de calatorii cu reducere cum zice cineva mai sus. Si mergeam acasa la fiecare final de saptamana. Fiecare reducere la orice era importanta, pentru ca iti mai ramaneau bani de mancare si pentru ultima zi. Mersul la muzeu si la biblioteca nu prea tineau de foame sau de cald, dar mersul acasa la parinti, da!
    Recunosc insa ca si eu privesc studentii de azi cu mai putina intelegere, pentru ca au aparut toate facultatile astea private si nu mai exista examene de admitere, asa ca oricine poate sa fie astazi student, nu doar cei mai buni dintre elevi. Mai mult, azi toata lumea are o diploma (luata alandala), asa ca nici nu se pune problema sa nu mearga TOTI la facultate, indiferent de nivel. Mi se pare incorect si sa aiba reducere un student de 27 de ani, care probabil are surse de venit, ca altfel nu si-ar permite sa fie student la varsta aia (student, nu doctorand).
    Parerea mea este ca studentii ar trebui sa primeasca reducere fie de 50 la suta, fie chiar de 100%, dar sa fie niste restrictii si de varsta, si legate de tipul de facultate (cei de la facultatile private nu vad de ce ar trebui sa primeasca, dar chiar sunt curioasa de contra-argumente)

    1. Ce ti se pare asa iesit din comun sa muncesti? In state, cei care nu au bani sa isi achite scoala fac imprumut pe care il platesc muncind. A fi student este un handicap sa te impiedice a munci? Eu am facut asta trei ani intr-o tara din vest, si vara munceam zi de zi ca sa strang bani. Oricum majoritatea o tulesc din tara, sa va ramburseze trenul aia pe unde mergeti sa munciti, ca statul roman cheltuie bani sa trimita medici in UE. Acolo medicina te costa zeci de mii de euro sa o termini, la noi este un chilipir.

  3. In anii 2000 aveam 20 de calatorii pe an cu 50% reducere. La facultate de stat, zi.
    Eu as da reducere doar pentru cei care sunt la facultati de stat , in numar limitat.
    Reducere nelimitata sa aveti la biblioteci , muzee etc.

  4. Buna ziua, sunt student in anul al 2-lea si mie mi se pare complet anormala legea aceasta. Cum sa calatorim in aceste conditii si la acest pret? Vreau sa va impartasesc ca vara aceasta am calatorit de cateva ori cu trenul, si era o caldura incredibila, peste 40 de grade, nu mai specific la ce firma feroviara pt ca e irelevant si sa nu mai zic de intarzierile enorme. Un bilet de la Buzau la Bucuresti este 50 de lei, dus intors 100. Nu oricine isi permite sa plateasca aceasta suma in fiecare week-end pentru a-si vedea familia si a-si ajuta parintii care probabil sunt in dificultate. Intr-adevar este destul de mare reducerea de 90%, dar macar lasati-ne-o pe cea de 50%!

  5. Ce amuzant e sa vezi toți boșorogii ăștia cum se ofneseaza ca studenții au reduceri. Bre stai la tine acasă și lasa facebook ul ca te faci de ras pe internet. Va bate moartea la usa și voi va plângeți de niște drepturi complet normale. Sper sa ajungeți sa dați 200 de lei pe bilete

    1. Bosorogii aia au muncit pentru drepturile lor. Voi ce ati produs? Fite si pareri in spatiul online? In unele tari din vest iti iei credit si platesti scoala, care sunt drepturile alea “complet normale”? Mie nu mi se pare pomana normala pentru unul apt de munca.

      1. și dacă medicul dvs în loc sa învețe pe timpul facultăți muncește ca să își vadă și el familia e bine? după va plângeți ca medicii nu mai sunt pregătiți dar ei merg ziua la facultate și noaptea la munca. Ce dracu nu va vedeți de treaba dvs dacă legea respectiva nu va afectează? Plătiți dvs biletul la student? Ma indoiesc

        1. Hai lasa-ma cu prosteala asta ca am prieteni medici care au terminat la Iasi medicina si vara erau ospatari in Grecia cat au fost studenti. De facut story-uri si fala pe instagram ca sunt mari medici au cu totii timp, de munca nu. Problema mea chiar asta e, de ce sa platesc taxe pentru tine sa te plimbi pe gratis cand scoala oricum este ieftina daca nu chiar pe gratis in Romania. Daca te bagi in armata ba baiatule si te instruiesc aia, esti obligat sa ramai cativa ani ori sa le dai bani grei daca pleci inainte de termen. Marii nostrii medici fac medicina pe bani putini in tara si se duc pe dincolo unde iau salariu 10.000 de euro pe luna. Statul roman din saracia lui ii face oameni pe unii care nu si-ar permite sa faca medicina in tara unde se muta pentru restul vietii. De ce ar face asta daca nu are nici un castig? De prost ce este sistemul.

  6. Sa nu se mai practice nici reduceri,nici gratuități pentru studenți .
    Cel mult o data pe luna NUMAI dus-intors către localitatea de domiciliu din cartea de identitate .
    Se fațaie continuu si ca sa iti vizitezi în weekend parintii bătrâni din unele localități ,nu poti plăti călătoria la anumite trenuri “sufocate “de studenții plimbăreți .

    1. Domnule Alexandru, nu va este rusine? In toate tarile europene exista tarife de 50% pentru studenti. E drept, mi se pare mult 90% si ar trebui sa ramana doar 50%. Ce va intereseaza daca “se fațâie” și cât și cum?! Dupa mentalitate nu pareti altceva decat un om în etate care nu stie ce vorbeste si ma rezum la atat ca nu-mi bat capul cu dvs ca nu puteti mai mult. Daca aveti o problema, ia stati acasa! Daca e sa ne gandim si pe autobuze in bucuresti e plin de oameni in varsta de n-ai loc d ei si care nu platesc abonament! Hai, lasați-o mai moale!

      1. Domnule Alexandru ,studenții ar trebui să beneficieze de gratuitate la călătorii de orice fel atata timp cat sant la studii!

      2. Dar voua nu va este rusine sa asteptati pomeni de la stat pe saracia asta? Cand e vorba de bun simt sunteti toti smecheri. Eu am studiat intr-o tara occidentala si nu aveam nici o reducere. Statul de acolo imi dadea o bursa dar pentru ea trebuia sa lucrez minim 50 de ore pe luna. Si ca sa ma duc la munca dimineata pedalam cate 6-7 kilometrii uneori pe ploaie si vant. La noi, in tara asta de patrioti, toti vor pomeni si scutiri de taxe. La caminele de la mine din oras, este plin de masini, nu ai loc sa mergi pe trotuar de ele. Poate va ganditi sa dea statul reducere la carburant ceva ca sunteti studenti. Sau la cluburi, ca teatrele si bibliotecile sunt goale oricum….

    2. As putea sa ma injosesc si sa va raspund la mesaj in aceeasi maniera in care dumneavoastra, dragule domn, ati pus problema. Prefer sa mi pastrez calmul si sa fiu elevat si sa va prezint urmatoarea situatie: copilul dumneavoastra trebuie sa ajunga la facultate pentru studii, copilul fiind nesalariat si nu si poate permite o masina cu care sa poata sa se deplaseze, sunteti de acord sa ii cumparati o masina + bani pentru carburant, dar dumneavoastra daca sunteti atat de destept de ce nu va deplasati cu masina persoana pentru a va vizita parintii bolnavi? Si daca nu detineti una, atunci nu va mai plangeti de conditii, nici noi studentii nu o facem.

  7. ăștia de la CFR sunt niște cretinu cu C mare după ce ca sunt varza în orice domeniu ce tine de căile ferate au și blocat de tot orice reducere pentru studenți, alcool ministerele ce fac sunt în ilegalitate cei de la transporturi la acesta ora,trebuie deblocat pe vechea lege nu blochezi totul…

  8. Prostie mai mare ca reducerea pentru studenti nu am vazut. Sper sa o taie de tot. Bine ca au bani sa bea 7 cafele pe zi la 17 lei si nu au 10 lei sa-si ia bilet de tren. De invatat ce sa mai zic..mai prosti decat erau in clasa a XII-a!

    1. Care 10 lei pe bilet?? Sunt multi studenti care fac sacrificii de la Suceava, Sibiu, etc. Si vin la Bucuresti sau multe alte cazuri. Rautatea si invidia pe persoanele mai tinere e semn de gandire neasumata in viața privată.

    2. Înțeleg că dvs. sunteți frustrată că nu ați luat la facultate ca să beneficiați de reduceri și vă este ciudă pe studenți. Studenții din toată UE beneficiază de reduceri, dar noi ar trebui să rămânem ultimii fraieri conform spuselor dvs. Și mai vorbiți și în necunoștintă de cauză! Un bilet de tren București-Brașov cu CFR este 60 și ceva de lei. Plus, nu știu unde ați văzut atâția studenți să bea 7 cafele pe zi în oraș, eu nu cunosc niciunul 🙂 lăsați ciuda și invidia și învățați ca să luați la facultate, poate nu veți mai fi așa frustrată.

      1. Eu am studiat in UE si nu mi-a dat nimeni nici o reducere. Daca erai capabila ajungeai la studii acolo, nu ramaneai in tara.
        Du-te la munca fatuco si lasa glumele, ca student in Romania poate fi oricine in ziua de azi. Nu mai putem noi de invidia pe care ti-o insinuezi tu….

  9. cata lipsa de cultura ,inteligenta emotionala si carti citite va transmite un tip ca Mugur Calinescu care ,sint sigura ,ca tot ce isi dorea era libertatea!

  10. CFR si companiile particulare,trebuie studentilor sa le acorde doar 50% reducere nimic mai mult. Sa nu uitam ca 90% din studenti lucreaza,deci nu ar trebui sa beneficieze nici macar 50% reducere. Asta cu gratuitatile studentilor in. seamna pomana electorala iar a PSD si nu numai.

    1. Tot respectul, dar nu stiu ce statistici ati citit de ati scos acest minunat de procent de 90%, tinand cont ca, daca ar fi asa, ar insemna ca si facultatile “alea care-ti mananca zilele si noptile” nu sunt asa cum sunt, dar noi stim, cei care vorbim din surse sigure si acreditate, ca sunt. In al doilea rand, studentii care muncesc, foarte multi, o fac pentru ca nu fac fata cheltuielilor necesare, deci, nu cred ca plata biletului intreg i-ar ajuta, mai ales daca fac o ruta mare. Poate maruntul ala economisit pe bilet, i ar ajuta, nu credeti? In ultimul rand, dar nu cel din urma, cum de ati ajuns sa credeti ca studentul/a vhiar vrea sa faca acest drum. Sunt mii de studenti care nu au alternative de unde vin si sunt obligati sa se duca in alte orase. Chiar credeti ca n-ar vrea sa stea acasa, dar acestia n au de ales, iar faptul ca ei vor fi viitori platitori de pensie, ii face sa merite macar atat, daca nu un invatamant de calitate

    2. Bre madam Clara mai lasa asta cu ar trebui si da matale cu părerea la cratiță acolo unde iti e locul si nu despre ce trebuie sa primească studenții. Și apropo pa traseele CFR mai multi studenți călătoresc si nu ceea ce visezi sau crezi matale,iar cu pomană PSD bucurate ca nu e de la HAUR!

    3. Ai completa dreptate studenții lucreaza. Aceeasi studenti care studiaza ca sa isi clădească un viitor si muncesc pe brânci ca sa finanțeze acest viitor fiindca statul nu le ofera nicio posibilitate si doar ia de oriunde se poate. Aceeasi studenți care sunt ba la cursuri ba la munca doar sa isi permita o chirie si mancare si care se relaxeaza doar in autobuz/metrou in drum spre cele doua locatii. Aceeasi studenți care sunt întâmpinați în căminele studențești cu parfum de șobolan, gândaci si jeg si pe care fiecare le accepta de nevoie. Ok, studentii nu merita nici 50% gratuitate la tren, dar cine anume merita ? Nimeni ? Cu stima te rog sa iti amintești de anii tinereții tale cand poate nevoile erau multe si veniturile foarte mici si sa nu faci parte din categoria acelora care in loc sa susțină generațiile următoare le pun bețe in roate pe principiul ,,daca a murit capra mea sa moara si capra vecinului”.

    4. Sunt masteranda, anul 1 și nu lucrez. Dacă ar fi după mine, n-as da nici măcar banii cu reducerea aia de 50% la ce condiții sunt în trenurile CFR și la ce întârzieri sunt. Știi ca ai trenul la o ora și vine la Sfântul Așteaptă și la alta linie, fata de cea scrisa pe bilet.

    5. nu stiu care 90% din studenti lucreaza, cand majoritatea nu o fac asa ca hai sa nu mai inventam lucruri ca la 10 ani ca sa ne asculte adultii. daca sunteti invidiosi pe tinerii doar spuneti asa. studentii au nevoie sa mearga acasa, pe cand elevii au gratuitate inutila. si felicitari ANOSR ptr initiativa, speram sa si iasa ceva din asta

    6. Mai bine tăceai. Dacă ai avea un copil student care sa sa meargă 300 km pana la facultate cu trenul, în condițiile pe care le cunoaștem cu toții și să plătești un bilet întreg, să muncești ca părinte să îl susții în facultate, nu cred ca ai mai vorbi asa.

    7. cine lucrează tuto?ce sa lucrez în primii ani de facultate?Poate în ultimul an dar vine licența. Se vede ca facultatea nu a fost o opțiune ptr tine.

      1. Eu am lucrat toti anii. Sa nu imi zici ca nu mai poti de atata scoala in primul an la SNSPA sau ASE ca ma tavalesc de ras. Daca ati invata toti pe atata cat pretindeti, am fi o tara de academici. Rezultatul se vede in schimb prin mall-uri, shaormerii, livratori de mancare acasa, call centere. Deci invatati…

    8. vă deranjează în vreun fel această reducere?? că doar nu vi se modifică în niciun fel suma inițială pe care o plătiți pentru un bilet.. Totuși, ca să mă încadrez în discuție, sunt studentă an 2 la București, din Iași, bursa de 800 lei abia îmi ajunge pentru hrană și plata căminului, ne mai vorbind că am media peste 9 și nu sunt sigură dacă prind loc la cămin și bursă pentru că concurența e mare. Nu mă plâng, mă motivează să cresc mai mult, dar dacă nu am o mică reducere pentru chestiile ordinare, cum să supraviețuiesc într-o capitală cu prețuri exagerate și un nivel de trai mult sub medie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce pot solicita de la școli părinții elevilor care învață în clădiri vechi, pentru a afla dacă sunt în siguranță copiii lor – sfaturi de la Federația Părinților și Aparținătorilor Legali și cinci asociații ale elevilor / Organizațiile condamnă „indolența repetată“ a autorităților după cazul Odorheiu Secuiesc

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) și Asociațiile Elevilor din Constanța, Timișoara, București și Ilfov, Vâlcea, Maramureș „condamnă ferm autoritățile publice locale și centrale pentru indolența repetată și și lipsa…
Vezi articolul

O nouă formă de presiune pe angajații din școli, aflați în a doua săptămână de grevă generală: mesaje de ultimatum primite de directorii școlilor, prin inspectorate, să facă estimări până azi la 16:30 despre salariile angajaților în luna mai – surse

Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare, conform surselor Edupedu.ro. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală,…
Vezi articolul