Alianța Organizațiilor Studențești solicită Guvernului să renunțe la limitarea reducerilor pentru transportul studenților, din proiectul de ordonanță „trenuleț”: „Un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent” / Petiție online

1.253 de vizualizări
Foto: ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și cele 130 de organizații studențești membre cer Guvernului să elimine prevederile din proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru 2025, care restrâng reducerea de 90% pentru transportul feroviar și auto al studenților.

ANOSR critică propunerea Guvernului de a modifica, fără consultarea societății civile, începând cu 1 ianuarie 2025, art. 128 din Legea nr. 199/2023, potrivit unui comunicat primit la redacție. Propunerea de ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț”, care ar urma să fie discutată în Guvern luni, 30 decembrie, limitează reducerea de 90% la rutele dintre localitatea de domiciliu și universitate, eliminând gratuitatea pentru studenții orfani și cei din centrele de plasament. Organizația solicită o întâlnire urgentă cu Guvernul înainte de adoptarea actului normativ.

Reducerea fără limitări teritoriale pentru transportul feroviar este o facilitate existentă încă din Legea învățământului nr. 84/1995, susține ANOSR, fiind esențială pentru creșterea echității în învățământul superior. Restrângerea acesteia ar reprezenta „un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent” în asigurarea mobilității studenților, conform sursei citate.

Propunerea guvernamentală ar afecta negativ accesul studenților la stagii de internship, practică, schimburi de experiență și evenimente culturale, sportive sau științifice desfășurate în alte localități. De asemenea, ANOSR subliniază că reducerea actuală face din transportul feroviar principalul mijloc de călătorie pentru studenți, sprijinind astfel financiar CFR Călători, operator recunoscut ca fiind subfinanțat, se mai arată în comunicat.

Consecințe pentru România și sistemul educațional

România ar deveni singurul stat european care acordă facilități pentru transportul studenților doar pentru rutele dintre domiciliu și universitate, ignorând măsurile de sprijin generalizate din alte țări europene. ANOSR consideră că aceste modificări blochează progresul în asigurarea echității pentru studenți și afectează finanțarea serviciilor studențești prin plafonarea costului standard pentru burse și protecție socială.

„Ne îndreptăm spre repetarea unui precedent ce vulnerabilizează sistemul de învățământ”, afirmă reprezentanții ANOSR, referindu-se la alocarea insuficientă a finanțării pentru educație.

În contextul în care proiectul de act normativ a fost transmis Consiliului Economic și Social pentru avizare, ANOSR anunță că reprezentanții săi se vor opune adoptării acestuia în comisia de educație și în plen. Totodată, organizația a lansat o petiție publică prin care solicită Guvernului să elimine modificările propuse.

DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul integral ANOSR de duminică, 29 decembrie:

Citește și:
Protest al organizațiilor studențești față de intenția Guvernului de a elimina o parte din reducerea la transportul local și metrou, precum și de a aplica reducerile pentru tren doar la rutele între domiciliu și facultate
Bursele studenților ar putea fi înghețate în 2025 – draft. Guvernul vrea menținerea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ligia Deca, primele declarații după desemnarea ca ministru propus al Educației: Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui / Iohannis: Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al plagiatului

„Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață”, a spus Ligia Deca după ce a fost desemnată de PNL ca ministru…
Vezi articolul

Elevii de la o școală din Bacău au primit greșit subiectele pentru clasele care învață în limba maternă, la simularea Evaluării Naționale 2024. Ministerul Educației a indicat totuși să se evalueze lucrările, potrivit ISJ Bacău

Peste 70 de elevi de la Școala nr. 18, „Spiru Haret” din Bacău au primit la proba de limba română de la simularea examenului de Evaluare Națională 2024 subiectele destinate…
Vezi articolul

Tensiuni între elevi și profesori la o școală din Franța, pe tema unor nuduri renascentiste: liceenii s-au declarat șocați de femeile goale din pictură, profesorii au refuzat să mai lucreze, ministrul Educației le-a făcut o vizită

Ministrul francez al educației a vizitat o școală în care a izbucnit un conflict între elevi și profesori, pe tema unor nuduri renascentiste. Unii elevi au refuzat să privească un…
Vezi articolul