„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reacția vine după ce astăzi a fost a treia zi de proteste la Ministerul Educației.
Cu referire la acuzația de încălcare a normelor de etică de către Sorin Cîmpeanu, „ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual”.
În comunicat se arată că „invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii și valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnități în statul român, indiferent de numele acesteia”.
Reprezentanții studenților spun că „în viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică”.
Vezi mai jos comunicatul integral al ANOSR:
„Integritatea academică, tăvălită de decidenți
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării.
În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică și integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual.
ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunțe cu celeritate în aceste chestiuni și fără să ia în considerare numele sau funcțiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării demersurile așa-zis reformiste din proiectul noii legi a învățământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor.
Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor și ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credință, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.
Mai mult decât atât, invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii și valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnități în statul român, indiferent de numele acesteia. În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârșire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluționarea urgentă de către organele abilitate ale statului.
În acord cu propunerile pe care federația deja le-a formulat cu privire la proiectul Legii Învățământului Superior, ANOSR militează împotriva amputării atribuțiilor CNATDCU și CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat și susține orice demers care asigură proceduri transparente, independente și credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică.”
- Noul președinte ANOSR este Oana Alexandra Țînțar.
Informații de context
Jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.
Șercan scrie că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia. Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă (Sursa și detalii).
La două zile de la anchetă, Sorin Cîmpeanu a venit cu următoarea explicație publică pentru plagiatul din cursul pe care îl semnează: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. Cu toate acestea, avocatul Gabriel Turcu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală, atrage atenția în investigația publicată de Emilia Șercan că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care odată stabilită în persoana cuiva este nemodificabilă.
Astăzi, Emilia Șercan a publicat fotografii ale coperților caietelor analizate. Jurnalista evidențiază faptul că lucrările aveau prețuri trecute pe ele, fiind vândute pe bani studenților. – detalii aici
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.