Alianța organizațiilor studențești cere subvenționarea cu 90% a transportului feroviar și cu metroul pentru studenți

309 vizualizări
Foto: Pexels.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) cere, într-un comunicat emis luni, ca subvenția acordată pentru transportul feroviar și cu metroul pentru studenți să fie majorată de la 50% la 90%. Organizația invocă în acest sens faptul că impactul bugetar ar fi nesemnificativ în raport cu beneficiile și prin aspecte economice precum prețul pentru combustibil.

ANOSR afirmă că, în perioada 2017-2021, când studenții au beneficiat de gratuitate la transportul feroviar, clasa a II-a, facilitatea „a fost de natură să asigure o serie largă de beneficii directe și imediate pentru studenți, precum creșterea accesibilității studiilor pentru studenții navetiști, a implicării în acțiuni de voluntariat, a posibilității de a participa la diverse evenimente pentru studenți și tineri.”

Organizația invocă trei motive pentru o ridicare a subvenției la 90%:

  • „În primul rând, ANOSR a arătat faptul că impactul bugetar al acestei măsuri a fost nesemnificativ, prin raportare la beneficiul adus (…)”.
  • În al doilea rând, în contextul creșterii prețului la combustibil, a creșterii prețurilor la biletele de tren și a măsurilor de protecție pe care statul român le ia deja față de aceste scumpiri (…), acordarea unei astfel de facilități ar fi o măsură extrem de inteligentă (…).
  • În al treilea rând, exact în contextul acestor scumpiri, o astfel de măsură ar fi înclina semnificativ balanța în favoarea transportului feroviar și cu metroul, un transport ecologic, verde, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze, inclusiv prin raportare la politicile europene.
  • În final, având în vedere faptul că unul dintre așa-zisele argumentele invocate la momentul eliminării gratuității a fost faptul că studenții rezervau bilete fără a avea intenția de a le folosi, blocând astfel accesul celorlalți pasageri, ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2025. Din 30 mai și până pe 27 iunie se desfășoară probele practice și inspecțiile speciale la clasă. Nota de la aceste probe are o pondere de 25% în media de repartizare

În perioada 30 mai – 27 iunie au loc probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe, conform calendarului oficial pentru Titularizare 2025. Graficul pentru desfășurarea…
Vezi articolul

CLASAMENT Babeș Bolyai – cele mai multe apariții printre universitățile românești, în rankingul global Times Higher Education după domenii de studiu – 2024 / Instituțiile din România – mai multe apariții, dar majoritatea fie stagnează, fie au rezultate mai slabe ca anul trecut

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca înregistrează cele mai multe apariții, în rândul universităților românești, în rankingul Times Higher Education după domenii de studiu – 2024, dat publicității joi. Reputatul clasament internațional…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul