Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România publică scrisoarea unui student, în contextul alegerilor: Îmi doresc ca deciziile pe care le luăm să se bazeze pe informații factuale, corecte și fundamentate științific, iar sursele de informare la care apelăm să ofere conținut de calitate și precis, fără nicio urmă de manipulare

49 de vizualizări
Foto: © Vadym Terelyuk | Dreamstime.com
Respectarea valorilor fundamentale ale democrației, o societate sigură, incluzivă și guvernată de principii europene sunt câteva dintre aspectele aduse în prim plan în mesajul unui student publicat, marți, de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare, în care acesta pledează pentru un vot informat.
  • Mesajul este trimis de student ca răspuns la demersul ANOSR: „Tu ce-ți dorești cu adevărat? Scrie-ți propria scrisoare pentru viitorul societății românești”

În scrisoare studentul subliniază importanța egalității de șanse, protecției libertăților și drepturilor, accesului la o educație valorizată și respectarea diversității, pledând pentru un vot informat.

Redăm integral mesajul studentului, publicat de ANOSR:

„Printre discuții ample, uneori interminabile și fără concluzii, despre democrație, alegeri, libertate și drepturi, purtate prin social media sau camere de cămin, îmi aștern gândurile despre viitorul meu, al comunității studențești, al societății și al țării mele.

La acest final de an încărcat, pe data de 1 decembrie, de ziua României, pe data de 8 decembrie și la 35 de ani de când clădim fundația unei democrații stabile, îmi doresc:

  • Să trăiesc într-un stat european, guvernat de principii și valori europene

Îmi doresc ca oamenii care conduc și vor conduce statul român să mențină România pe calea europeană, promovând și transpunând fără echivoc toate principiile și valorile Uniunii Europene în guvernarea țării.

  • Să mă simt în siguranță

Îmi doresc ca spațiile în care mă plimb, locurile în care învăț, instituțiile statului și societatea în sinea ei să-mi ofere un sentiment constant de siguranță.

  • Să fiu liber 

Îmi doresc ca libertatea de exprimare, de asociere, libera circulație a persoanelor și informațiilor, libertatea opțiunilor politice și confesionale să nu fie puse sub amenințarea cenzurii și/sau a represiunii. 

  • Să beneficiem toți de șanse egale

Îmi doresc ca oricare dintre noi să aibă acces la aceleași oportunități și să-și poată croi un drum în societate fără să fie împiedicat de obstacole sau de bariere sociale, academice, profesionale.

  • Să mă simt reprezentat

Îmi doresc ca oamenii care vor lua decizii în numele meu să-mi cunoască nevoile în calitate de cetățean al statului român.

  • Să pot alege pentru mine și viitorul meu

Îmi doresc ca drepturile de care dispun în ceea ce-mi privește propria persoană și corpul meu, precum și în raport cu viitorul pe care doresc să mi-l aleg, să nu fie restrânse sau limitate. 

  • Să simt că educația mea contează în societate

Îmi doresc ca educația pe care o urmez să fie valorificată și să pot contribui la dezvoltarea societății și a comunității în care trăiesc, folosindu-mă de ceea ce știu, cred și pot face.

  • Să-mi fie respectată identitatea

Îmi doresc să nu-mi fie frică că voi fi discriminat în baza etniei, orientării ideologice, rasei, dizabilităților, orientării sexuale, credințelor religioase, stării sociale, precum și în funcție de alte particularități individuale care mă definesc.

  • Să-mi păstrez drepturile 

Îmi doresc ca drepturile obținute de-a lungul timpului de către cei de dinaintea mea, prin sacrificiile și luptele purtate, să nu-mi fie răpite. 

  • Să am acces la surse de informare variate și de calitate

Îmi doresc ca deciziile pe care le luăm să se bazeze pe informații factuale, corecte și fundamentate științific, iar sursele de informare la care apelăm să ofere conținut de calitate și precis, fără nicio urmă de manipulare.

  • Să ne amintim sacrificiile celor de dinaintea noastră pentru a construi un stat democratic

Îmi doresc ca sacrificiile făcute de eroii care au luptat pentru un stat român democratic, lipsit de orice formă de extremism politic și ideologic, precum și în care libertatea, dialogul, diversitatea, prosperitatea și egalitatea de șanse reprezintă valori fundamentale ce definesc însăși existența fundamentală a statului, să nu fie uitate.

De 1 decembrie voi acorda cadou țării mele implicarea mea civică printr-un vot informat și responsabil care să pună o nouă cărămidă în construirea democrației și care să se asigure că nevoile tuturor sunt ascultate și se regăsesc în deciziile luate de oamenii pe care îi alegem să ne protejeze drepturile”, este mesajul transmis de către student.


Foto: © Vadym Terelyuk | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Premierul Ciolacu, despre asociațiile care au campanii de prevenire a consumului de droguri: Este inadmisibil să nu aibă acces într-o școală, pentru că nu este bine pentru școala respectivă / El cere trecerea Agenției Antidrog la Ministerul Sănătății

Apel la întărirea eforturilor în combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor din partea premierului Marcel Ciolacu. Într-un eveniment dedicat tinerilor luni, la palatul Victoria, prim-ministrul a menționat necesitatea intensificării…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Consiliul Elevilor: Guvernul să elaboreze și să aprobe urgent normele reglementării transportului elevilor, altfel, în perioada următoare vom fi martorii unei creșteri semnificative a abandonului școlar

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului elaborarea și aprobarea, în regim de urgență, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor. „În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei…
Vezi articolul