Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) trage un semnal de alarmă privind cazurile de hărțuire sexuală și violență psihologică din universități, într-un comunicat de presă. “Considerăm imperioasă dezvoltarea unor mecanisme concrete care să poată fi operaționalizate în procesul de combatere a fenomenului de hărțuire sexuală”, scrie ANOSR. Mesajul semnat de noul președinte al Asociației, Sergiu Covaci, ales în urmă cu o săptămână, lansează și un îndemn în social media “Nu-i lăsa să-ți ia culoarea!”
- Amintim, în urmă cu aproape o lună, sociologul Alfred Bulai, a fost acuzat de hărțuire sexuală la adresa studentelor în urma unei investigații jurnalistice Snoop. Ulterior, la o săptămână și jumătate, după ce numărul sesizărilor oficiale a crescut rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a desfăcut contractul de muncă al profesorului Alfred Bulai.
Alianța Națională a Alianțelor Studențești trage un semnal de alarmă privind cazurile de abuzuri din universități. Este primul mesaj semnat de noul președinte al ANOSR, Sergiu Covaci. Alianța cere toleranță zero și remarcă lipsa generală de interes în ceea ce privește prevenția și combaterea hărțuirii.
“Într-un mediu universitar în care instituțiile de învățământ superior ar trebui să reprezinte spații sigure pentru beneficiarii direcți ai actului educațional, sesizăm cu îngrijorare faptul că lipsa generală de interes în ceea ce privește prevenția și combaterea hărțuirii a făcut ca, până în momentul de față, fenomenul să fie tratat cu superficialitate, existând o reticență clară în a adopta măsuri concrete cu privire la acest subiect.
Având în vedere cazurile de hărțuire, hărțuire sexuală și violență psihologică sesizate în ultimele săptămâni și dezbătute în spațiul public, este evident că în prezent ne confruntăm cu o criză reală la nivelul învățământului superior, ale cărei efecte impactează în mod negativ parcursul academic al studenților.
De-a lungul activității sale de reprezentant legitim al tuturor studenților din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a poziționat ferm împotriva oricăror astfel de acțiuni întreprinse asupra membrilor comunității universitare, raționament pentru care, încă din anul 2022, federația a demarat acțiuni de promovare și conștientizare a importanței combaterii hărțuirii în universități, accentuând gravitatea lipsei unor mecanisme clare de prevenție și combatere a fenomenului la nivelul instituțiilor de învățământ superior din România.
Tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a aborda această problemă cu maximă seriozitate și de a elabora cu celeritate măsuri legislative care să contribuie la fundamentarea unui cadru normativ în care asigurarea unui mediu universitar lipsit de acte de hărțuire, hărțuire sexuală și discriminare de orice fel reprezintă o prioritate.
În lumina celor prezentate, considerăm imperioasă dezvoltarea unor mecanisme concrete care să poată fi operaționalizate în procesul de combatere a fenomenului și care nu doar să soluționeze problema la nivel declarativ, pentru a asigura încrederea membrilor comunității universitare în structurile cu responsabilități în domeniul integrității academice.
ANOSR susține vehement principiul toleranței zero față de orice fapte de natură să afecteze demnitatea umană sau integritatea fizică sau psihică a membrilor comunității universitare și continuă demersurile pentru conturarea unui cadru legislativ care să garanteze un mediu universitar sigur, lipsit de orice formă de abuz.
Susține și tu demersurile ANOSR și nu-i lăsa să-ți ia culoarea!”
Informații de context
Consiliul Național al Rectorilor va elabora un ghid, cu proceduri și practici internaționale “în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar”, împreună cu experți și reprezentați ai studenților, până la 1 octombrie, anunță președintele CNR Sorin Cîmpeanu.
După cazul Bulai au ieșit la iveală acuzații de hărțuire și la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. Profesorul Dorin Ștefan Adam, rectorul Marian Moiceanu a anunțat că cere Senatului Universitar să-i înceteze contractul de muncă, iar profesorul cercetat de comisia de etică și-a dat demisia pe 9 august. Conferențiarul universitar Dorin Ștefan Adam fusese suspendat de la toate activitățile didactice și este cercetat de comisia de etică a instituției de învățământ superior, după cum a scris Edupedu.ro acum o săptămână.
Reacția Universității de a-l suspenda vine după articolul publicat de site-ul redactiaropaganism.eu în care sunt prezentate acuzații de hărțuire sexuală – Adam a trimis pe rețelele de socializare mai multe fotografii indecente către studentele sale.