Alfabetizarea matematică a tuturor liceenilor, renunțarea la Săptămâna Verde care e percepută ca vacanță de elevi și supraîncărcare birocratică de profesori, introducerea învățării pe bază de proiecte în Școala Altfel, sunt propunerile organizației Aspire Teachers pentru noile planuri-cadru de liceu

începerea școlii, predare bilingvă

Foto: Pixabay.com

Alfabetizarea matematică a tuturor liceenilor, indiferent de profil, în condițiile în care unul din doi elevi români intră în liceu cu analfabetism funcțional la matematică, și renunțarea la „Săptămâna Verde”, percepută ca o vacanță de elevi și ca o supraîncărcare birocratică de profesori, soluția fiind „Școala Altfel” cu focus pe învățarea pe bază de proiecte, sunt propunerile Aspire Teachers la noile planuri-cadru de liceu puse în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării, conform unui comunicat al organizației.

„Faptul că liceenii din clasele a XI-a și a XII-a nu mai au niciun fel de expunere la subiecte STEM, în afara unor improbabile opțiuni de tip CDEOȘ, întărește mitul că matematica e doar pentru matematicieni, nu pentru «umaniști»”, spun reprezentanții Aspire Teachers, care propun ca soluție alfabetizarea matematică pentru toți.

„Într-o lume care abundă de date și algoritmi, toți elevii, indiferent de profil, au nevoie de competența de analiză a datelor cantitative, de raționament statistic și gândire computațională”, motivează aceștia.

«Săptămâna Verde» este o intervenție sporadică, neasimilată într-un curriculum coerent, percepută de elevi ca o vacanță și o supraîncărcare birocratică pentru profesori. În plus, nu există studii care să demonstreze impactul pozitiv sau eficiența unei astfel de săptămâni tematice, susțin reprezentanții Aspire Teachers.

Soluția propusă este săptămâna „Școala Altfel” cu focus pe învățarea pe bază de proiecte.

Redăm integral propunerile Aspire Teachers la noile planuri-cadru pentru liceu

„În urma apelului Ministerului Educației de consultare publică privind planurile-cadru la liceu, adăugăm două sugestii concrete și un corolar legat de modul cum ar putea fi îmbunătățite, pentru beneficiul elevilor. 

Susținem abordarea care oferă repere clare, dar și flexibilitate și personalizare în parcursul educațional al elevilor. 

Credem că principiul «mai puțin, dar mai bine» să ghideze acest demers până la final, așa cum se întâmplă în toate sistemele educaționale performante.

1. Propunere: Alfabetizarea matematică pentru toți

Prin prisma profilului absolventului, un set esențial de competențe îl reprezintă alfabetizarea științifică și matematică. Totuși, liceenii din clasele XI și XII nu mai au niciun fel de expunere la subiecte STEM în afara unor improbabile opțiuni de tip CDEOȘ.  

Acest lucru e contraproductiv pentru noi toți și pentru o societate care are nevoie de specialiști STEM, dar și de cetățeni care gândesc critic:

a. Întărește mitul că matematica e doar pentru matematicieni, nu pentru «umaniști». 

b. Cele mai performante societăți în educația STEM au prioritizat educația matematică pentru toți.

c. Unu din doi elevi români intră în liceu cu analfabetism funcțional la matematică.

Soluția: matematici aplicate pentru toți

Astfel, soluția nu trebuie să fie eliminarea matematicii de la profilurile umaniste, ci transformarea ei într-o disciplină aplicată care servește tuturor elevilor, nu doar celor care aleg profilul real sau tehnologic. 

Cea mai evidentă și utilă rută este cea de Știința datelor care include modelare matematică, statistică și probabilități, mai precis reprezentarea, interpretarea datelor, testarea de ipoteze, statistici simple, corelare versus cauzalitate, pe niveluri diferențiate. 

De altfel, elementele de organizare a datelor au fost introduse deliberat în programa școlară încă din ciclul primar, cu scopul de a facilita gândirea statistică. Dar ele se pierd tocmai în clasele unde elevii au șansa de a le aplica într-un mod semnificativ și relevant pentru orice domeniu profesional pe care și-l vor alege. 

Dacă din constrângeri de timp, aceasta nu poate face parte din trunchiul comun și la profilul umanist, o soluție poate fi un program de matematici aplicate, ca în Franța, care să fie parte din Curriculum de specialitate și să fie aplicat în științele socio-umane, cu sau fără a fi materie de Bacalaureat.

Similar, pentru celelalte profiluri, „matematicile aplicate” ar fi parte din CS, cu aplicații specifice pentru științele naturii, informatică și alte domenii. 

2. Propunere: «Școala altfel», dar fără «Săptămâna verde»

O săptămână dedicată activităților extra-curriculare, care să încurajeze elevii și profesorii să acceseze oportunități și să experimenteze metode noi de învățare este binevenită. Însă două săptămâni de activități extra-curriculare într-un buget de timp al școlii și așa foarte redus față de alte state europene ar putea avea impact negativ asupra învățării.

Soluția: săptămâna «Școala Altfel» cu focus pe învățarea pe bază de proiecte

Planurile-cadru pot ține cont doar de o săptămână dedicată învățării experiențiale, care poate fi mult mai țintită în cazul liceenilor pe interesele lor, iar elevii se pot implica activ, fără ca responsabilitatea organizării să cadă tot pe umerii profesorilor. 

Inspirată de modelul german Projektwoche, această săptămână poate fi folosită de către profesori și consilieri pentru proiecte inter- și trans-disciplinare, pornind de la nevoile elevilor, de la proiecte de mediu, antreprenoriat, robotică, voluntariat, STEAM etc.

Această inițiativă ar construi pe metodologia existentă a «Școlii altfel», incluzând studii de caz concrete și metodologia învățării pe bază de proiecte, care e adesea neînțeleasă sau folosită superficial chiar în timpul școlii.

«Școala altfel» ar putea avea și o platformă națională pentru promovarea și împărtășirea proiectelor de succes. Aceasta ar include un repertoriu de bune practici, dar și mini-cursuri flexibile despre cum să aplici coerent metoda învățării prin proiecte și cum pot fi implicați activ liceenii în crearea programului școlar pentru acea săptămână.

Propunerea valorifică inițiativa bună a societății civile și formalizată de minister și ar avea un impact pozitiv pentru că:

Corolarul: Formarea profesorilor pentru a susține aceste schimbări

Această abordare care combină trunchiul comun cu personalizarea educației prin opționale poate funcționa foarte bine în țări care investesc serios și constant în formarea inițială și continuă a profesorilor. Ea presupune ca profesorii să aibă competențe bune de înțelegere și creare de design curricular. 

În România, însă, 

Foto: ID 14439756 | School © Alexander Raths | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version