Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat astăzi că îi încurajează pe părinți să îi trimită pe copii la școală, la cursuri față în față. “Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți de-acum încolo și va trebui să învățăm să trăim în această situație”, a afirmat pentru Digi 24 reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
“Eu chiar încurajez părinții să facă în așa fel încât să se informeze – și cred că școlile sunt dornice și ele să furnizeze toate informațiile părinților legate de modul în care s-au organizat – să își încurajeze copiii să meargă la școala. Școala e de făcut față în față cu copiii“, a declarat Rafila.
În cadrul unei intervenții la Digi 24, președintele Societății Române de Microbiologie a susținut că “problema este următoarea: indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți de-acum încolo și va trebui să învățăm să trăim în această situație. Va trebui să organizăm activitatea didactică, dar și activitatea para-didactică, adică accesul în școală, dezvoltarea circuitului sanitar, organizarea în școli trebuie să țină cont de faptul că atât infecția cu noul coronavirus, cât și gripa se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Îngrijorarea mea este legată de funcționalitatea acestor măsuri. Aceste măsuri trebuie verificate, pilotate, astfel încât orice punct slab să fie identificat și copiii să se ducă în siguranță la școala, dar și cadrele didactice, pentru că trebuie protejate”.
Declarațiile acestuia vin după o conferință de presă comună a miniștrilor sănătății și educației, pe tema deschiderii școlilor.
“Contextul epidemiologic local este cel care va oferi una dintre cele două alternative: școala on-line sau școala cu prezență fizică. Eu sunt sigur că majoritatea părinților și mai ales copiii își doresc să reînceapă școala, pentru că altfel dacă prelungim foarte mult această școală virtuală impactul asupra dezvoltării lor psiho-sociale mai ales este important și trebuie să ținem cont și de acest aspect“, a declarat Rafila.
“Fiecare activitate care se reia sigur că aduce și un număr de cazuri nou, mai ales dacă măsurile nu sunt respectate“, a precizat acesta.
Amintim că Rafila a mai atras atenția, în urmă cu două săptămâni, și cu privire la măștile pe care le vor purta copiii la școală. Medicul spune că ele trebuie adaptate ca dimensiune pentru cei mici.
- “Am văzut proiectul de ordin. Copiii vor purta mască la școală. Separatoare, mască… Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile“, atrăgea atenția Rafila, pe 20 august, tot la Digi 24.
- “Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Îmi arătați aici o mască la un copil (vezi video – n.red.), pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare.
- Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni.
- De asta spun, dar acum e târziu, vine 1 septembrie. Trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii. Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii” – a avertizat Rafila.