Rafila a explicat că abia într-o a doua fază ar fi bine să revină la cursuri și elevii de clase primare şi gimnaziu. Pentru toți cei care revin în școlile publice, Rafila a recomandat înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi decalarea pauzelor, plus un program alternativ sau prelungit.
Șeful SRM a afirmat că autoritățile se gândesc să facă nite ghiduri pentru inspectoratele școlare și pentru directorii de școli prin care aceștia să poată pune în aplicare măsurile de distanțare socială.
Redăm integral declarația făcută la Digi 24:
Alexandru Rafila: „În ceea ce privește discuția despre redeschiderea școlilor, opinia exprimată de mine și de alți colegi prezenți acolo a fost ca acest lucru să se petreacă gradual și să înceapă întâi cu universitățile, cu studenții sau cu elevii de liceu pentru că ei pot să înțeleagă și să respecte mult mai simplu și mult mai ușor de fapt aceste măsuri de prevenire, purtarea măștii, distanțarea socială. Este mult mai simplu să lucrezi cu oameni adulți sau cu adolescenți care sunt în clasele 9-12 toate aceste lucruri.
În ceea ce privește programul unităților de învățământ el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să găsim o soluție în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor, depinde de nivelul de educație, să fie prezenți în același timp. Și cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual.
Dar trebuie să existe și un pic de elasticitate, în sensul că și o școală poate să decidă care este cea mai bună formulă, dar bazat pe niște ghiduri. Eu când am început discuția cu dumneavoastră v-am spus că ne gândim să facem niște ghiduri care să îndrume inspectoratele școlare și implicit directorii școlilor, pe de o parte, sau universitățile astfel încât să diminueze riscul de transmitere care, sigur, niciodată nu poți să spui că elimin riscul de transmitere, dar să le reduci la maximum.
Moderator: Dumneavoastră ați recomanda ca până la vacanța de vară ciclurile gimnazial și primar să fie redeschise?
Alexandru Rafila: La copiii foarte mici utilizarea măștii o să fie foarte dificilă. Pentru că sunt copii, sunt mici, nu înțeleg, nu țin masca pe față, adică nu putem să ne gândim că lucrul ăsta este ușor de realizat. Probabil că o să trebuiască să ne gândim dacă… să vedem exemple și în alte țări, este foarte important mai ales că noi avem un mic decalaj față de alte țări care probabil o să înceapă să dea drumul la măsurile de relaxare înaintea noastră și putem să vedem dacă aceste măsuri reprezintă o soluție. Deci eu nu pot să iau, sau să recomand o decizie în momentul de față decât după ce ne documentăm foarte bine, vedem alte exemple și stăm de vorbă într-un colectiv de lucru, pentru că altfel o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicații nebănuite.
Și implicațiile vă spun că nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire al copiilor pentru că copiii fac forme ușoare, nu sunt probleme legate de boală la copil, dar copilul care mergi acasă poate se întâlnește cu membri ai familiei și ar putea să transmite boala altor membri ai familiei, asta este de fapt problema. Dacă ne hotărâm eu așa aș face, aș începe cu universitățile, eventual cu liceele și pentru a doua fază să ne gândim să introducem posibilitatea repornirii anului școlar la ciclul gimnazial și la școala primară, dar repet, elementul esențial o să fie numărul de elevi din clasă. Pentru că într-o școală publică știți bine că sunt în jur de 30 de elevi, e bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, ceea ce permite spațierea în clasă, o să trebuiască decalate pauzele adică să nu iasă toți în același timp în pauză, și ce spune domnul prim-ministru, un lucru pe care l-am discutat și cred că o să fie foarte simplu de implementat și extrem de util, să putem să „termometrizăm”, să fie verificăm temperatura la intrarea în școală, la locul de muncă și toate persoanele care sunt febrile…
Moderator: Cum se întâmplă acum atunci când la grădinița publică este perioada de gripă, asistenta grădiniței verifică, triază
Alexandru Rafila: Corect, corect. Nimic nu este complicat așadar și nu cred că o să constituie un impediment. ”
FOTO: EuropaFM
Similare
34 comments
Si cei asiptomatici care vin in familie cu parinti pensionati pe caz de boala, bunici…atunci infectare in masa!!! Oare cum pot alte tari sa incheie anul on line? ?? Ce e mai important la momentul de fata cand stim cati parinti s-au stins???Doamne cum ganditi, oameni buni?
Intoarcerea copiilor la scoala nu este o solutie in conditiile in care stim cu ce probleme ne confruntam : spatii insuficiente,materiale sanitare lipsa,imposibilitatea distantarii elevilor, chiar si a celor din clasele terminale ca sa nu mai vorbim de examene in conditii de canicula cu masca si manusi.Pentru cls.12 se poate asimila media cu cea din.sem.1 si la bac sa se renunte, sa se faca media notelor din anii de liceu la materiile la care se opteaza functie de specificul claselor.Este simplu, corect si nu implica risc de infectare.
Eu nu voi duce copilul la scoala…tinind cont de faptul ca este foarte dificil pentru el sa poarte masca si sa tina cont de distanta care se impune..eu nu sunt deacord cu redeschiderea scolilor..!Sunt deacord sa se faca orele oline si sa se incheie anul scolar!
De acord cu dvs.!
suntem de acord cu deschiderea scolilor, sunt copii care au anumite afectiuni si pot face forme mai grave, noi ca patinti nu vrem sa ne asumam acest risc. Vreti sa faceti experiente pe copii nostri? Cred că cel mai bine ar fi sa se încheie situația școlară cu notele care sunt, sau online. Nu este o idee buna redeschidea scolilor nici pentru copii nici pentru cei de acasă, pentru ca pot lua si aduce virusul acasă unde pot fi persoane cu risc crescut avand anumite afectiuni.
Corect!!!
Este complicat sa spui ca cineva poate gasi si aplica cea mai buna solutie.Clasele terminale sunt cei cu probleme,ei ar putea reveni la cursuri,raman mai putini elevi in scoli,iar ceilalti sa ramana acasa,sa invete on line .Dar realitatea este ca pana acum , nici 25 % dintre profesori nu au facut ore,cauta si gasesc doar scuze pentru lipsa lor de implicare.Adevarul este ca sunt copii care nu au acces la invatamantul online,este clar trebuiau ajutati pana acum,ca deja se stia asta de 45 de zile.Dar,acum nu inseamna ca ceilalti care au conditii pentru invatamant online sa nu continuie.Sa fim sinceri si sa recunoastem ca si inainte era la fel,nu toti dispunem de aceleasi conditii,ex.unii faceau meditatii pentru rezultate bune la scoala,altii nu;unii aveau caiete si auxiliare,altii nu;unii aveau echipament la orele de ed.fizica ,altii nu;unii veneau hraniti la scoala ,altii nu……..si exemple pot continua.Sanatate si izolare maxima!
Părerea mea e că ar fi o idee proastă ca studenții să se întoarcă cât mai curând. Argumente:
1. Studenții provin din multe medii și județe diferite => există riscul ca unii să provină din focare și să disemineze infecția în orașe universitare, care au mai puține cazuri. De exemplu, e o idee proastă să îi chemi de la Suceava la Cluj sau Iași.
2. Studenții sunt vectori perfecți pentru boală. Folosesc mijloace de transport în comun, dorm în cămine în care pot sta 4, chiar 6 în cameră și folosesc băi comune, bucătării comune.
3. Studenții de la Medicină care au stagii ce necesită practică medicală sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi sau de a transmite infecția pacienților care prezintă alte comorbidități. Acest lucru ar fi un dezastru pentru spitalele universitare.
4. Platformele on-line funcționează optim, există soluții pentru examene on-line, așa cum s-a făcut și în alte țări. Practica se poate relua când condițiile epidemiologice ar permite acest lucru. Să îi aduci înapoi pe studenți ar fi un simplu “moft” care probabil s-ar solda cu o creștere nedorită a numărului de cazuri.
5. Există studenți străini. Nimeni nu se gândește la acest aspect. Aceștia vor fi nevoiți să stea în izolare când se întorc? Probabil că da. Să îi chemi înapoi din țările în care au plecat cu ultimul zbor și să îi bagi in izolare ar fi nedrept. De asemenea, ar fi nedrept față de studenții români să primească tratament diferențial (mă refer la examene).
Soluția optimă ar fi examenele online, pe platforme care să permită o notare cât mai corectă, folosind toate instrumentele necesare pentru a se asigura împiedicarea fraudării examenelor. Trebuie să ne adaptăm și să evoluăm ca mentalitate. De asemenea, nu trebuie să trăim cu impresia că putem imita Germania ca măsuri. Nu avem aceeași capacitate de testare, de tratament și nici nu avem același număr de paturi la ATI.
Multă înțelepciune vă doresc!
De un guvern eficient si responsabil avem nevoie si ne dorim să fiți. Am văzut inainte de pandemie lejeritatea cu care ne spuneati lejer si clar ca nu avem bani de pensii de salarii de nimic. Dumnezeu va da o șansă să arătați lumii ca sunteti in stare sa fiti lideri sa reușiți să ne salvați. Cu aceași usurinta cu care ati spus ca nu sunt bani ptr nimic ,referindu ma la populatie si cum pensiile de zeci de mii de lei nu v-ati atins de ele dar ati promis,cum lăsați milioane de pensionari cu 704 lei dar totul sa scumpit de unde reiese că doriți să dispară câteva milioane de oameni ,luati decizi corecte,nu așteptați să vedeți ce fac celelalte țări si ganditiva la sărăcia din tara noastra,la igiena precară din tara noastra,la naveta ce trebuie sa o faca copiii prin trenuri,gări,autogara,autobuze. Va doriți o îmbolnăvire in masa. Sunt 700 de morți acum cand toata lumea stă în casa dar atunci când copiii ies in pauze,părinții și bunicii ii asteapta in fata scolii,pe drum,in colectivitate. Cum adică copiii fac o formă ușoară dar sa faca copiii voștri ce formă va doriți,noi nu ne dorim asa ceva si prin simplu fapt ca vin acasa la bunici si părinți. Striga profesorii ca nu primesc salarii,nu au activitate,nu ne pasa ,au primit si salarii si salarii mărite si bonduri si prime si cadouri si șpagă si majoritatea tot comunisti sunt ,deja cum putin sa vorbit de redeschiderea scolii au început cu superioritatea cu amenințările cu teze ,teste,filosofii. Astept de la tine dl premier si presedinte responsabilitate si grija mare de micuți si elevi,protejării și închideți școlile pana in cia sa a8 a. Veti regreta ca ati ridicat măsurile de urgență. Vom muri in masa.
Domnule ai uitat ca si pe tine te-au educat si format profesorii. Faptul ca acum ii hulesti nu–ti face cinste. Dacă nu aveti nevoie de profesori de ce nu-i exterminati si sa va educati singuri copiii. Pana acum ii injurati pe medici. Acum ii numiti eroi. Dar adevăratul vinovat de dezastrul țării nu-l vezi. Se pare ca ai lipsit mult de la scoala. Si ai dat,,spaga,, ca sa treci clasa.Sper ca cei din specia ta sa fie pe cale de disparitie. Esti penibil.
Sabina, omul ăsta care a lipsit de la școală tocmai a spus un adevăr dureros despre mulți dintre profesori (nu toți, dar unii dintre ei sunt fix așa cum i-a descris).
“au primit si salarii si salarii mărite si bonduri si prime si cadouri si șpagă si majoritatea tot comunisti sunt”
Crede-mă, eu n-am lipsit de la școală și am făcut multă și grea, prea multă, ce-i drept… Dar am rămas cu aceeași impresie – profesorii se victimizează cel mai tare și nu induc în elevi pasiunea pentru cunoaștere, ci mai degrabă frică și supunere ca în fața unor zei care nu greșesc. Nu toți fac asta, nu generalizez.
La mine a fost Matematica, la care s-a coborât un Demiurg care tot timpul trebuia să aibă dreptate, dacă nu, urla, spărgea, arunca. Și mi-a rămas gustul ăsta amar când mă gândesc la matematica pe care am iubit-o în tăcere, la care am fost la Olimpiade și la care am luat 10 în BAC. Dar crede-mă, am înjurat-o din pricina individului…
Educația la noi e cu sute de ani în urmă. Cea mai temeinică chiar se face acasă, acolo unde mama și tata te învață să fii om, iar tu, ca un elev dornic să cunoască poți oricând să deschizi o carte, două, o mie, să citești până devii cel mai deștept dintre deștepți, fără urlete și frică.
Un răspuns civilizat si corect. Crede-ma eu n-am vazut pana acum padure fara uscaturi. Dar m-a deranjat aroganta si dispretul individului fata de niste oameni, care asa puțini cati sunt cu adevărat meniti pt profesie educa si formeaza oameni. Eu am avut mai mult noroc decat tine. Chiar am intalnit profesori adevarati pe care ii respect si acum.
Eu nu inteleg un lucru…..nu e ok predarea online, dar e ok sa se redeschida scolile si sa expunem copiii, cadrele didactice, parintii si bunicii ? Despre ce vorbim ? S-au inchis scolile cand erau cazuri putine si acum vor sa le deschida cand e dezastru ? Care este gandirea normala ?
Ce facem cu copiii care au alergii, se imbolnavesc usor, au insuficiente pulmonare ? Cum poti sa ceri unui copil din clasele 1-4 sa tina masca pe fata 4-5 ore ? Cum poti sa obligi liceenii sa poarte masca continuu ? In plus se vor crea grupuri grupulete printre elevi. Stim prea bine cum e la scoala…. Ce facem ? Stam printre ei sa nu formeze grupuri ? Cand vor pleca acasa vor pastra distanta sociala ? De gradinite nici nu mai vorbim…
Cum rezolvam toate problemele acestea?Mergem pe ghicite ? Avem nevoie de cobai ?
Predarea online e cea mai sigura pentru copii ! Fiecare sta acasa , ferit de pericol. Cel mai bine e sa se ia masuri ca fiecare copil sa beneficieze de predarea online.
Categoric NU sunt de acord cu deschiderea institutilor de invatamant pana in toamna ! Poate pana atunci se vor gasi solutii mult mai eficiente decat acum !
Aspecte din lumea reală: mulți elevi nu au nici măcar un telefon în familie și nici nu știu citi (clasele pregătitoare, I și a II-a, dar nu numai) ; foarte mulți elevi au părinți care nu știu citi, deci cui să-i ceri să descarce o aplicație și sa folosească o platformă? Mulți copii sunt la bunici. Cu ce sunt ei vinovați, de ni se cere să le punem absențe? Cu ce sunt vinovați părinții, că nu știu ce le vor pune pe masă copiilor? Sunt copii care mănâncă o dată pe zi. Sau nici atât. Cum le vom încheia situația școlară celor care nu dispun de resursele tehnice necesare pentru învățarea on-line? Îi vom lăsa cu situația școlară neîncheiată? Cu ce au greșit ei?
Am o întrebare. Cum poate termometriza o asistenta 1200 elevi înainte că aceștia să intre la ore?
Eu nu voi duce copilul la scoala…tinind cont de faptul ca este foarte dificil pentru el sa poarte masca si sa tina cont de distanta care se impune..eu nu sunt deacord cu redeschiderea scolilor..!Sunt deacord sa se faca orele oline si sa se incheie anul scolar!
Masuri total idioate. Studentii nu vor respecta masurile de distantare, vor veni in camine si vor crea aglomeratie.Profesorii, la randul lor, se vor imbolnavi, si vor imbolnavi si restul famileiei. Fratilor, nu este de gluma! Statul sa asigure resurse pt invatamantul online! Ore se fac, si se fac cu mare responsabilitate, va asigur de acest lucru, in calitate de cadru didactic universitar cu o vechime de 18 ani in sistemul de invatamant.
Cred că cel mai bine ar fi sa se încheie situația școlară cu notele care sunt.Nu este o idee buna redeschiderea școlilor.
Nu este o idee bună redeschiderea școlilor.Sa se meargă pe varianta online. Am închis școlile la 30-40 de cazuri si le redeschidem la 10.000 😱.Unde s-a mai văzut așa ceva…
Ideea ta este cea normala si de bun simt.Cu tot cu predarea online de pana acum, copiii sunt deja aproape sau chiar in recapitulari.Putem spune la 15 mai stop acestei sarade cu predarea online, sa dam 25 de zile in plus de concediu cadrelor didactice din preuniversitar sau somaj tehnic si sa ne intalnim la toamna.Scolile nu trebuie clar deschise de la 15 mai.Dupa atata distantare 2 luni sa riscam tot.E o vorba in popor: “Nu arunci cojocul pentru un paduche mort”.Si parerea mea e ca elevii sunt cojocul sacrificat inutil pentru materia de 25 de zile, care oricum era predominant recapitulativa.
Mă apucă revolta! Pur și simplu nu ii intereseaza de bătrâni! Poa să crape! Copii vor lua boala și o vor duce bunicilor! Clase împărțite nu se poate, n-ai profesori în plus și bani să-i plătești! N-ai spatii, nu poți să le dezinfectezi eficient intre schimburi! Ne paște o catastrofa, dar nu-i doare capu! Interesele economice primează!
Discuții și iar discuții. Bâjbâiala la greu! Măsurile vor fi pe hârtie. In realitate înghesuiala va fi la ordinea zilei. Istoria se repetă. In 1918 au oprit restricțiile la presiunile afaceriștilor. Rezultatul: doi ani de epidemie, milioane de morți!
De ce trebuie să așteptăm ceea ce fac și cum procedează europenii în alte state de ce trebuie săi copiați pe europeni nu sunteți capabili să luați măsuri în țara voastră pentru m-ai stați la guvernare, de ce nu faceți și salariile cât sunt în Europa.
Daca se reintorc studentii la cursuri, vom avea parte de un flux imens de persoane spre si in centrele universitare.In al doilea rand cei care locuiesc in camine nu vor putea respecta distantarea sociala. Dupa parerea mea si in cazul studentilor ar trebui sa se intoarca doar cei din anii terminali (licenta, master), restul sa sustina examenele online.
Sa se intoarca doar anii terminali,incepand cu clasa VIII ,etc.Astfel se pot da examenele si vor avea spatiu suficient pentru a pastra distanta.
Ce facem in licee care au aproape 1000 de elevi si in care se invata deja in doua schimburi, programul complet al unei zile normale este de la 7:30 la 16:30, iar clasele au cel putin 25 de elevi, majoritatea din mediul rural? Despre drumul catre scola s-a discutat deja…
Nu e complicat de loc pana nu vezi totul in ansamblu. Daca vorbim de lucru, evident vorbim de naveta si de internat! Cum vor sta elevii in autobuz/microbuz, in trenuri, cum vor fi cazati in internate. Cunoastem cu toti realitatea din scoli, unde sunt 5-6 elevi intr-un dormitor, e lux. Pentru navetisti cum impartim clasa in grupe, ce se face in pauze (ele sunt obligatirii), si inca multe nelamuriri. Sincer, nu cred ca redeschiderea este solutie. Sa se incheie medii si sa se dea examenele-trebuie sa fie prioritatea acestui an scolar.
Am lăsat un comentariu care nu mi-a fost postat.
Ca de obicei, au uitat de cadrele didactice.
Nu numai pe membrii familiei i-ar putea îmbolnăvi elevii.Pana sa ajungă acasă, sunt la școală și își îmbolnăvesc învățătorii și profesorii.
Și în perioada de gripa, tot de la elevi se molipsesc cadrele didactice,mai ales dacă părinții nu ii țin acasă la primele semne de boala.
Cadrele didactice nu se vor mai duce acasă. Dacă se reduce efectivul de elevi din clase la jumătate, vor fi necesare 2-3-4 schimburi + decalarea pauzelor + numărul profesorilor rămâne același. Rezultă ca profesorii nu vor mai avea când sau energie ca să se ducă acasă. Vor dormi la școală, ca să nu mai spună nimeni că primesc salariile degeaba. Dar cred că și așa, tot asta vor spune.
Cadrele didactice nu se vor mai duce acasă. Dacă se reduce efectivul de elevi din clase la jumătate + decalarea pauzelor + numărul profesorilor rămâne același, rezultă că va fi nevoie de 2-3 – 4 schimburi de elevi în școală. Profesorii nu vor mai avea când sau energie ca să se ducă acasă. Vor dormi la școală, ca să nu se mai spună că primesc salariile degeaba. Deși cred că tot se va spune asta.
🙏
Multumim Domnului Doctor pentru recomandarile foarte importante.Care ar trebui pregatite in practica in cel mai scurt timp.Predarea on -line,nu este ceea ce are nevoie copilul.
Statul trebuie sa le acorde acestor copii tablete si internet preplatit si totul se va rezolva usor, nepunand viata in pericol, nici a copiilor si nici a cadrelorndidactice.