„Se va face monitorizarea tuturor contacților apropiați. Faptul că cineva a fost la distanță nu înseamnă că persoana a fost expusă”, spune președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, potrivit Digi24.ro.
Rafila a subliniat astfel că dacă cineva a fost la distanță nu înseamnă că a fost expus. Lăsând astfel să se înțeleagă că dacă au fost respectate măsurile impuse în școală, privind distanțarea fizică și igiena, plus dezinfecția, atunci colegii și profesorii elevului infectat ar putea să nu fie la rândul loc infectați.
“Trebuie făcută ancheta epidemiologică. Trebuie identificați contacții apropiați, cei cu care a interacționat o perioadă mai lungă de timp.
Trebuie monitorizați două săptămâni, dacă apar simptome vor fi îndrumați spre un spital de boli infecțioase.
Depinde ce înseamnă contact apropiat. Faptul că cineva a fost la distanță nu înseamnă că persoana a fost expusă.
În afara măsurilor igienice, probabil activitatea va fi întreruptă 24 de ore, se va face monitorizarea tuturor contacților apropiați”, a declarat Alexandru Rafila.
Este vorba despre un absolvent de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv din Iași. „A fost diagnosticat cu COVID-19 împreună cu părinții lui, vineri seara, în condițiile în care bunica lui a fost la spital să-și facă analizele preliminare pentru o operație.
Acolo ea a fost diagnosticată și apoi și părinții copilului și copilul au fost diagnosticați cu COVID-19”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.
„Elevul diagnosticat a fost înregistrat la controlul epidemiologic din zilele de pregătire cu temperatură de 36,3ºC și a depus declarația conform căreia nu are în familie cazuri de COVID-19”, a mai spus reprezentanta ISJ Iași.
Toți ceilalți 10 elevi de clasa a VIII-a, colegii elevului infectat, precum și profesorii lor sunt acum în izolare la domiciliu, sub supravegherea DSP Iași, a precizat sursa citată.
Foto: Europafm.ro