Alexandru Rafila, atac dur la premierul Cîțu: Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?

5.277 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Facebook.com
Atac dur lansat de medicul Alexandru Rafila, vehiculat ca viitor ministru PSD al Sănătății într-un guvern PNL-PSD, la premierul Florin Cîțu, pe tema testelor noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?”, a declarat la Digi24 expertul OMS Alexandru Rafila.

Întrebat de moderator dacă problema a fost generată de ministrul Educației, de ministrul Sănătății sau de ONAC, instituția care a organizat licitația, Alexandru Rafila a respins toate cele trei ipoteze și a răspuns:

“Cred că a cumpărat o agenție care face achizițiile, dar decizia este la nivelul conducătorului guvernului, acolo este decizia. Acolo se ia decizia că se cumpără ceva. Cine conduce guvernul trebuie să știe că urmează o perioadă de criză, așa cum a spus INSP la un moment dat. Și nu a existat nicio reacție. Trebuie să încetăm cu aceste lucruri care de fapt scad și mai mult încrederea populației în clasa politică și în corpul medical”. 

Alexandru Rafila, cele mai importante declarații referitoare la condițiile în care se redeschid școlile de luni, 8 noiembrie:
  • “Condiția asta [de a fi redeschise cu prezență fizică doar școlile și grădinițele în care cel puțin 60% dintre angajați sunt vaccinați anti-COVID – N.Red.] este legată de oferirea, din punctul meu de vedere, pentru părinți a unui confort în sensul că copiii lor ar avea un risc mai mic de îmbolnăvire în școlile în care aceia care lucrează acolo sunt vaccinați în proporție mai mare.
  • Dar sigur că într-o școală, în afară de acest personal didactic și nedidactic, există și copii care își pot transmite între ei infecția. 
  • Noi suntem originali în foarte multe decizii care au fost luate în ultimul an și jumătate, dar colegii de la OMS [Organizația Mondială a Sănătății – N.Red.] au insistat – chiar alaltăieri – că trebuie făcut în așa fel încât școlile să fie menținute deschise cât mai mult timp și trebuie să redeschizi școala încercând să asiguri cele mai bune condiții posibile pentru fiecare stat.
  • Condiția de siguranță este legată, în mod evident, de realizarea distanțării între elevi, și asta înseamnă număr de elevi în clasă, și asigurarea unei chestiuni foarte simple care ține mai degrabă de mentalitate: aerisirea claselor. Încă vremea permite să faci lucrul ăsta. Și mai ține de o anumită organizare a școlii.
  • Eu am auzit atâtea opinii. (…) Există mulți care revendică deschiderea școlilor față în față, dar fie nu sunt vaccinați profesorii, fie nu sunt vaccinați părinții copiilor din școală. Sunt situații în care refuză să meargă fizic la școală și sunt susținătorii învățământului la distanță, fără să existe însă un învățământ la distanță real.
  • Noi suntem, de fapt, victimele inacțiunii noastre din această vară, fie că discutăm de școli, de certificatul verde sau despre ce vreți dvs. 
  • Inacțiunea, de multe ori, am stat să mă gândesc dacă este o inacțiune voluntară sau involuntară.
  • Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum?
  • Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?
  • Eu sunt pur și simplu un observator. Eu sunt un observator și văd. 
  • De ce să suspend o licitație [în eventualitatea în care va ajunge ministru al Sănătății – N.Red.], pentru că de teste am nevoie? Eu am fost tot timpul în stare de alertă și puteam să aplic această procedură sau o procedură normală. De ce să iau testele de urgență și scump, decât din timp?
  • Cred că a cumpărat o agenție care face achizițiile, dar decizia este la nivelul conducătorului guvernului, acolo este decizia. Acolo se ia decizia că se cumpără ceva. Cine conduce guvernul trebuie să știe că urmează o perioadă de criză, așa cum a spus INSP la un moment dat. Și nu a existat nicio reacție.
  • Trebuie să încetăm cu aceste lucruri care de fapt scad și mai mult încrederea populației în clasa politică și în corpul medical.”

6 comments
  1. Rafila , care nu a votat certificatul verde sa nu vorbeasca! Niste politruci care se vand PSD-ului ieftin! Rusine domnule doctor! Sunteti vinovat impreuna cu dr. Cercel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prime pentru toți angajații din învățământ și cercetare din Republica Moldova, anunțate „în ajun de ziua Profesorului“ de ministrul Dan Perciun. Câte 5.000 de lei moldovenești, echivalentul a 1.200 de lei românești pentru profesori, iar pentru personalul auxiliar – câte 780 de lei

Toți angajații din Învățământ din Republica Moldova vor primi un spor de câte 5000 de lei (n. red. este vorba despre lei moldovenești, echivalentul a 1200 de lei românești), iar…
Vezi articolul

Președintele Federației Naționale a Părinților, despre cazurile de violență în școli din ultimele zile: „Acești copii trebuie duși în niște centre de reeducare cu o pregătire specială, țintită”

Președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), Iulian Cristache, a spus că centrele de reeducare pentru elevi sunt o soluție la cazurile de agresiune la adresa profesorilor. „Dacă vorbim de ce…
Vezi articolul