Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, numit în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei: Îmi propun un mandat transparent și care să implice în mod activ tinerii români

454 de vizualizări
Foto: geyc.ro
Mandatul lui Alexandru Manda este de 2 ani. Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei este o structură din cadrul Consiliului Europei, formată din 30 de tineri reprezentanți ai ONG-urilor din toată lumea, cu rolul de a se asigura că interesele tinerilor sunt reprezentante în cadrul acțiunilor derulate de Consiliul Europei, potrivit comunicatului de presă. 

Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, a fost numit oficial în  Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei pentru un mandat de 2 ani (2022-2023). Numirea a fost făcută de reprezentanții permanenți ai celor 46 de state membre. 

Alexandru Manda a fost membru fondator al primei asociații de elevi din România – Asociația Elevilor din Constanța, coordonând campanii pentru respectarea dreptului la burse școlare, aprobarea Statutului Elevului sau obținerea manualelor gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. În ultimii trei ani, activitatea sa a fost concentrată pe creșterea finanțării educației la nivel local, precum și pe respectarea la nivel național a dreptului elevilor la burse sociale și de merit.

În prezent, Alexandru Manda este student în anul al IV-lea la Facultatea de Drept a Universității din București, iar în cadrul GEYC, deține funcția de Vicepreședinte – responsabil de portofoliile Democrație și Drepturile Omului. De altfel, în Consiliul Consultativ pentru Tineret, Alexandru Manda va fi reprezentantul GEYC – Group of the European Youth for Change. 

Consiliul Consultativ pentru Tineret este o structură a Consiliului Europei formată din 30 de tineri, reprezentanți ai mediului neguvernamental de pe întreg continentul, fiind parte a sistemului de co-management a sectorului de tineret. 

Consiliul formulează, către Consiliul Europei și organismele sale, propuneri și opinii pe teme care privesc problematica tinerilor, având rolul de a se asigura că interesele tinerilor sunt reprezentante în cadrul acțiunilor derulate de Consiliul Europei.

Alexandru Manda a primit în anul 2021 premiul Tânărul European al Anului

“Sunt onorat de această noua responsabilitate și îmi asum un mandat în care voi face auzită la nivel european vocea tinerilor de la firul ierbii. Îmi doresc să pot spune, la finalul anului 2023, că am reușit să promovez adoptarea unor măsuri concrete de creștere a accesului tinerilor la drepturile lor, precum și de îmbunătățire a participării acestora la viața civică, socială și politică. Sunt de părere că Europa de astăzi are nevoie de politici clare pentru scăderea decalajelor dintre țări și comunități, iar accesul la educație de calitate pentru fiecare copil rămâne unul dintre principalele instrumente prin care vom aduce prosperitatea și o dezvoltare unitară. Ultimii ani ne-au arătat importanța reclădirii încrederii între cetățeni și instituțiile democratice, astfel că, din punctul meu de vedere, este vitală stimularea implicării tinerilor la nivel local, precum și invitarea acestora la masa discuțiilor, acolo unde se iau deciziile pentru viitorul comunității. Tinerii trebuie să fie actori, nu pioni,” a declarat Alexandru Manda, vicepreședinte al Group of the European Youth for Change, cu ocazia numirii în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Mihai Dragoș, fost președinte ANSOR este de asemenea membru în biroul de conducere al Consiliul Consultativ pentru Tineret. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din clasele primare cu performanțe în concursurile școlare, sportive și artistice să poată primi bursele de excelență olimpică și bursele de merit – solicită oficial Avocatul Poporului / Legea învățământului Deca-Iohannis și metodologia pentru noile burse i-au eliminat din calcul în acest an școlar

Elevii din învățământul primar cu rezultate deosebite trebuie să poată primi din nou burse de excelență olimpică și burse de merit, atâta vreme cât la competițiile Ministerului sunt admiși să…
Vezi articolul
Programul Școala după școală

Copiii români din Germania vor putea participa din acest an școlar la cursuri gratuite de Limbă, cultură și civilizație românească / Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei, țări care sunt deja în proiect

Copiii români din Germania vor putea participa la cursuri gratuite de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect implementat din 2007 de Ministerul Educației Naționale prin intermediul Institutului Limbii Române…
Vezi articolul

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației și votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților / Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii

Un amendament adus legilor Educației, susținut și de ministrul Educației, Ligia Deca, și de PNL, PSD, AUR, UDMR și minorități, votat luni în comisia de învățământ din Camera Deputaților, prevede…
Vezi articolul

Proiectele de legi “România educată”, “o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească” – Scrisoarea deschisă a profesorului universitar Eugen Munteanu către președintele Iohannis

“Fiți generos, domnule președinte, și dați un semnal clar că totul trebuie luat de la capăt” în ceea ce privește proiectele de legi “România Educată”, este îndemnat Klaus Iohannis într-o…
Vezi articolul