UPDATE Rectorul Vasile Țopa a câștigat al treilea mandat la conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în fața altor doi candidați

2.815 vizualizări
Foto: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
UPDATE Rectorul Vasile Țopa, aflat de două mandate la conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), l-a câștigat pe al treilea în alegerile desfășurate joi în cadrul instituției de învățământ superior. Vasile Țopa, în vârstă de 66 de ani, a obținut victoria din primul tur de scrutin în fața altor doi candidați, Dan Doru Micu și Honoriu Vălean, potrivit procesului verbal publicat de UTCN după încheierea votului.

Acesta arată că Vasile Țopa a obținut 484 de voturi, față de 269 pentru Dan Doru Micu și 62 pentru Honoriu Vălean. Pragul necesar de voturi pentru a fi ales a fost de 467 de voturi. La urne s-au prezentat 824 de membri ai comunității UTCN.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Dan Micu l-a felicitat pe Vasile Țopa pentru victorie și a comentat între altele, mulțumind celor care l-au votat: „Mulțumesc colegilor din extensia…Centrul Nord Baia Mare care au acordat schimbării doar 17 voturi din 155. Consecvența în valorile noastre trebuie să se păstreze! Îi felicit pe adversarii mei de campanie și îl felicit pe domnul profesor Vasile Topa pentru victorie! Schimbarea se amână…”

  • Amintim că Legea învățământului superior din 2023 permite două mandate de rector, însă nu ia în calcul și mandatele exercitate deja, fapt pentru care mulți conducători de universități au candidat, în sezonul 2023-2024, pentru al treilea sau chiar pentru al patrulea mandat – iar cei mai mulți l-au și câștigat – citește pe larg aici.

Știrea inițială:

Joi au loc alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Și-au depus candidaturile trei profesori universitari: Dan Micu, Vasile Țopa, Honoriu Vălean, conform hotărârii de validare a senatului UTCN. Alegerile sunt programate în data de 16 mai, primul tur, și în 20 mai, turul al doilea.

Pe scurt, despre cei trei candidați:

Dan Micu este profesor la Facultatea de Electrotehnică și Măsurări. Dublu licențiat în matematică și energetică industrială, Fulbright senior-profesor la University of Florida de două ori, în 2017 și în 2023, profesor la Beijing Jiatong University în China din 2019 până anul trecut și cu peste 50 de stagii de cercetare și predare la alte universități din străinătate, Dan Micu a declarat recentr într-o conferință moderată de profesorul Mircea Miclea că este un susținător al aplicării reale a evaluărilor profesorilor de către studenți și al premierii meritocrației.

„Fără premierea meritocrației, fără premierea celor care sunt performanți și care aduc plusvaloare universității, n-o să meargă. Atunci când noi lucrăm la proiecte de cercetare și după aceea primim niște premii, ne bucurăm, suntem extraordinar de entuziasmați și încercăm să facem mai mult. Dacă tu tot faci, faci, aduci proiecte, dar nimeni nu te bagă în seamă, păi la un moment dat nu mai faci. Dar problema știți care este? Cei care nu fac o să zică: dar de ce să fac? Uite, el a făcut și nu s-a întâmplat nimic. Am spus-o și în senatul universității: într-o universitate trebuie să ai toate grupurile de cercetare care să producă. Să producă proiecte, să producă bani. Da, într-adevăr, să facem ca în Statele Unite: profesorii care nu fac cercetare să facă didactic, cei care fac cercetare să fie degrevați de partea didactică și de partea administrativă și să facă cercetare, să aducă bani. Tu știi că ăla a adus bani atâta timp, a adus atâtea proiecte, atunci degrevează-l de sarcinile administrative, degrevează-l de sarcinile didactice cât se poate și dă-i girul, lasă-l să curgă spre spre asta!”, a propus Dan Micu.

CV-ul publicat pe site-ul universității:

Planul managerial publicat de UTCN:

Vasile Țopa este actualul rector al UTCN, aflat la finalul celui de-al doilea mandat.

„Timp de opt ani, am condus această instituție cu pasiune și dedicare. Cunosc în detaliu istoria, evoluția, realizările, nevoile și potențialul uman al universității. Această experiență îmi conferă încrederea că nu doar înțeleg ce trebuie făcut, ci și cum trebuie făcut, pentru a asigura și în continuare o dezvoltare accelerată și sustenabilă a instituției noastre. Sunt încrezător că, printr-o colaborare deschisă, onestă, cu un management echilibrat, înțelept și orientat strategic, vom continua să progresăm. Sunt profund dedicat universității care mi-a oferit formarea și în care am crescut și m-am dezvoltat profesional. Sunt onorat și bucuros să fiu alături de dumneavoastră în efortul de a transforma aceste aspirații ambițioase în realitate”, a declarat recent într-un interviu Vasile Țopa.

CV-ul lui Vasile Țopa, publicat de universitate:

Planul managerial:

Honoriu Vălean a condus în ultimii 12 ani Departamentul de Automatică al UTCN, conform CV-ului său. „În ultimii 9 ani, referindu-ne la perioada în care universitatea a avut același rector, s-au implementat o serie de mǎsuri bune, care trebuie reținute și continuate. Din păcate, în contrabalanțǎ, în aceeași perioadǎ au fost adoptate o serie de decizii deficitare, au fost implementate o sumedenie de mǎsuri ineficiente sau din anumite motive deciziile au lipsit, aspecte care trebuie sǎ nu se mai repete pe viitor. Este normal ca tot ce a fost în avantajul comunității academice să fie păstrat și în perioada următoare, indiferent de componența conducerii universitații”, scrie Vălean în planul managerial depus pentru candidatură.

CV-ul publicat de UTCN:

Planul managerial depus pentru alegerile de rector:

Citește și:
Dan Micu, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: Ca profesor în Statele Unite, am văzut cum universitari extraordinari își țineau cursul astfel încât studenții înțelegeau atât de bine că simțeau că mai au puțin și îi ajung. La noi, ești un profesor fantastic, dar nu înțelege nimeni nimic

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Klaus Iohannis a deschis anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București: Am încurajat tot timpul profesorii să acorde o atenție specială talentelor / Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare

Președintele Klaus Iohannis deschide anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), marți, la ora 12. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT declarațiile șefului de stat, de la ultima deschidere a…
Vezi articolul

OFICIAL Ministerul Educației amână verificarea tezelor de doctorat în anul universitar 2024-2025 pe baza standardelor din Ghidul național, dar și aplicarea noilor standarde naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor, întârziate de 7 luni

Ministerul Educației a amânat verificarea tezelor de doctorat după standardele din Ghidul național și aplicarea noilor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor, care a fi trebuit să fie elaborate…
Vezi articolul

„Ligia Deca ne-a asigurat ferm că reducerea numărului de ore la disciplinele Filosofie şi Logică în învăţământul preuniversitar nu reprezintă un obiectiv urmărit şi susţinut la nivelul Ministerului Educaţiei”, iar acestea nu vor deveni opționale, transmite Facultatea de Filosofie a Universității București, după o întâlnire cu ministrul / Planurile-cadru prezentate erau făcute de experții CNPEE

Planurile-cadru de liceu din documentul draft, publicate de Edupedu.ro, reprezentau „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”, le-a spus ministrul Educației, Ligia Deca, reprezentanților Facultății de Filosofie a Universității…
Vezi articolul

Improvizație cu bursele sociale la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, care speculează lipsa de rigoare a legislației. Studenții înscriși pe locurile cu taxă primesc o singură bursă socială pe semestru, din fondurile proprii ale instituției, după ce fondul din partea Ministerului Educației a fost alocat studenților de la buget

Studenții înscriși pe locurile cu taxă ale Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS) primesc o singură bursă socială pe semestru, din fondurile proprii ale instituției, potrivit…
Vezi articolul