Alegeri în universități – Daniel David: Da, e posibil să candidez la poziția de rector al Universității Babeș-Bolyai

901 de vizualizări
Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Universitățile încep procesul de alegere a rectorilor. Daniel David, prorector pe cercetare al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro că este posibil să candideze. “Da, e posibil să candidez. Dar dacă posibilitatea se va transforma în probabilitate vom vedea în toamnă”, a afirmat David, pentru Edupedu.ro.
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va stabili cum își alege rectorul – prin concurs sau prin vot – pe 20 iunie, prin referendum (detalii despre alegerile de la UBB).

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David a declarat că “e prea devreme încă să începem să intrăm în logica alegerilor. Eu, ca prorector, mai am încă multe de făcut din ce m-am anagajat în mandatul ăsta”.

Întrebat dacă ia în calcul să candideze la poziția de rector al UBB, Daniel David a răspuns: “Da, e posibil să candidez. Dar dacă posibilitatea se va transforma în probabilitate vom vedea în toamnă, pentru că vom vedea dacă există o deschidere a colegilor către ceea ce propun eu pentru universitate și, în toamnă, o să spun clar dacă candidez sau nu”.

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), director al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeş-Bolyai și a fost vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea și al cărui proiect a stat la baza legii educației 1/2011.

În prezent, UBB este condusă de Ioan Aurel Pop, care și-a menținut funcția de rector după ce a fost ales președinte al Academiei Române, în aprilie 2018. Pop este acum la finalul celui de-al doilea mandat de rector.

Legea educației prevede că rectorul universităților de stat și particulare se desemnează:
  • pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, sau
  • prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților

Modalitatea de alegere a rectorului se stabilește cu minimum 6 luni înainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților, prevede Legea educației, la articolul 209.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii cu note sub 5 la simularea Evaluării Naționale 2024 pot depăși această barieră „având încredere în ei” și ”obținând rezultate remarcabile” – inspectorul general adjunct din Dolj, județ unde doar 44% au primit note peste 5 la Matematică

„Cei care au luat note sub 5 pot depăși această barieră având încredere în ei, muncind și obținând rezultate remarcabile”, a apreciat profesoara Aida Ionescu, inspector general adjunct la Inspectoratul…
Vezi articolul

Cristian Litan, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, propus de PLUS pentru funcția de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cristian Litan, conferențiar universitar, cercetător și unul dintre prorectorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj, este persoana propusă de PLUS pentru postul de secretar de stat pentru cercetare în noul Minister al…
Vezi articolul