Alegeri în universități – Daniel David: Da, e posibil să candidez la poziția de rector al Universității Babeș-Bolyai

901 de vizualizări
Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Universitățile încep procesul de alegere a rectorilor. Daniel David, prorector pe cercetare al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro că este posibil să candideze. “Da, e posibil să candidez. Dar dacă posibilitatea se va transforma în probabilitate vom vedea în toamnă”, a afirmat David, pentru Edupedu.ro.
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va stabili cum își alege rectorul – prin concurs sau prin vot – pe 20 iunie, prin referendum (detalii despre alegerile de la UBB).

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David a declarat că “e prea devreme încă să începem să intrăm în logica alegerilor. Eu, ca prorector, mai am încă multe de făcut din ce m-am anagajat în mandatul ăsta”.

Întrebat dacă ia în calcul să candideze la poziția de rector al UBB, Daniel David a răspuns: “Da, e posibil să candidez. Dar dacă posibilitatea se va transforma în probabilitate vom vedea în toamnă, pentru că vom vedea dacă există o deschidere a colegilor către ceea ce propun eu pentru universitate și, în toamnă, o să spun clar dacă candidez sau nu”.

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), director al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeş-Bolyai și a fost vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea și al cărui proiect a stat la baza legii educației 1/2011.

În prezent, UBB este condusă de Ioan Aurel Pop, care și-a menținut funcția de rector după ce a fost ales președinte al Academiei Române, în aprilie 2018. Pop este acum la finalul celui de-al doilea mandat de rector.

Legea educației prevede că rectorul universităților de stat și particulare se desemnează:
  • pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, sau
  • prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților

Modalitatea de alegere a rectorului se stabilește cu minimum 6 luni înainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților, prevede Legea educației, la articolul 209.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Măsuri fără precedent în istoria Sibiului: grădinițele, școlile și universitatea sunt închise săptămâna viitoare, de summitul UE. Ce se întâmplă cu evaluarea la clasa a II-a

Mobilizare fără precedent în istoria orașului Sibiu: toate creșele, grădinițele, școlile și universitatea sunt închise săptămâna viitoare. Motivul: orașul găzduiește Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din…
Vezi articolul

Inspecții de specialitate în școlile din județul Buzău. Pregătirea elevilor pentru examenele naționale și aplicarea reperelor metodologice pentru clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, printre aspectele vizate

În perioada 13-19 noiembrie se vor face inspecții de specialitate în școlile din județul Buzău, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Buzău. Respectarea graficului de pregătire suplimentară pentru elevii…
Vezi articolul

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru “școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul