Albinele din mediul urban, esențiale în transportul microorganismelor cu care interacționează oamenii zilnic – studiu internațional

163 de vizualizări
Foto: © Verastuchelova | Dreamstime.com
Albinele din mediul urban pot fi folosite pentru a înţelege mai bine peisajul invizibil al oraşelor noastre, alcătuit din microorganisme ce pot avea o mare importanţă pentru sănătatea noastră, potrivit unui studiu publicat joi, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cercetătorii, ale căror constatări au fost publicate în jurnalul Environmental Microbiome, au început prin a efectua un studiu pilot cu albine melifere în cartierul Brooklyn din New York, înainte de a-şi extinde cercetarea în alte patru oraşe (Melbourne şi Sydney din Australia, Tokyo din Japonia şi Veneţia, Italia).

Scopul a fost acela de a înţelege mai bine microflora oraşelor, adică a microorganismelor (bacterii, ciuperci, virusuri etc.) care trăiesc în astfel de medii, conform Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că aceste insecte, care pot parcurge distanţe de peste 1,5 kilometri în jurul stupurilor din oraşe, ar putea fi valoroase pentru colectarea acestor microorganisme urbane, evitând încredinţarea acestei sarcini laborioase oamenilor.

“Această metodă este mai potrivită la scara spaţiilor urbane comparativ cu alte metode de eşantionare”, a explicat pentru AFP Elizabeth Hénaff, de la Universitatea din New York, co-autoare a studiului.

Cercetătorii au identificat, într-adevăr, diverse informaţii genetice, diferite de la un oraş la altul, în resturile acumulate în stupi, mai scrie sursa citată.

“Scopul studierii microflorei urbane este acela că microflora din mediu este foarte importantă pentru dezvoltarea şi sănătatea umană”, a subliniat Elizabeth Hénaff.

Studiul face referire şi la alte cercetări care tind din ce în ce mai mult să demonstreze că bunăstarea noastră depinde de interacţiunile noastre cu bacteriile şi ciupercile.

Cercetătorii au reuşit astfel să identifice urme ale unui agent patogen care se transmite de la pisici la oameni, ceea ce sugerează că, teoretic, ar fi posibilă utilizarea albinelor ca mijloc “potenţial” de monitorizare a anumitor boli, mai informează Agerpres.

Autorii temperează, însă, acest aspect al descoperirii lor. “Interesul nostru este mai degrabă să putem caracteriza microflora ‘sănătoasă’ a zonelor urbane, având în vedere că majoritatea microbilor sunt benefici sau chiar esenţiali pentru sănătatea umană”, a insistat Elizabeth Hénaff.

“Aceasta ne deschide calea către ideea mai generală conform căreia detectarea agenţilor patogeni este posibilă” în acest mod, a concluzionat în cadrul unei conferinţe de presă Kevin Slavin, cercetător independent şi coautor al studiului.

El nu mizează, însă, întru totul pe albine, a căror activitate este marcată de anotimpuri. Ca urmare, alte specii apropiate omului ar putea într-o zi să facă îndeplinească această funcţie, a sugerat el, conform sursei citate.

Foto: © Verastuchelova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care exmatricularea se poate aplica în cazurile grave în care…
Vezi articolul

Uniunea Europeană lansează un nou instrument de garantare in valoare de 50 de milioane de euro destinat dezvoltării abilităților și educației pe continent

Fondul European de Investiții și Comisia Europeană au anunțat, miercuri, lansarea unei noi facilități-pilot de garantare, destinată îmbunătățirii finanțării pentru persoane fizice și organizații interesate să investească în întărirea abilităților…
Vezi articolul

DOCUMENT Ordinul comun care prevede modul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat. Sunt doar două scenarii și apare viziera transparentă în loc de mască, pentru profesori, acolo unde predarea „impune un contact vizual complet”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede felul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat vineri. Documentul obținut de Edupedu.ro prevede modificarea actualelor reguli…
Vezi articolul

DOCUMENT Formularul pentru consimțământul de vaccinare a minorilor. Gheorghiță: Campania din școli se va derula fie cu echipă mobilă, fie cu înființarea unui cabinet de vaccinare propriu, fie prin arondarea unității de învățământ la un centru de vaccinare din proximitate

Autoritățile au aprobat măsurile pentru organizarea campaniei de vaccinare din școli, care se va desfășura pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și…
Vezi articolul

Familiile vor putea angaja bone în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern / Amenzi între 2000 și 6000 de lei pentru cei care nu realizează dosarul personal al bonei

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completareaLegii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, aprobat în Guvern astăzi, bonele vor putea fi angajate nu doar prin agenții ca până acum,…
Vezi articolul