Alba-neagra la Consiliul Național de Etica a Cercetării. Deciziile de sancționare a doi preoți universitari, penalizați pentru autoplagiat, au fost șterse de pe site, după un articol jurnalistic care semnala cazurile

317 vizualizări
Foto: Ziarul Lumina
Situație fără precedent în activitatea Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, organism subordonat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Două decizii de sancționare a unor cadre didactice universitare, preoți care predau la Facultăți de Teologie, au fost eliminate subit de pe site-ul Consiliului la câteva zile după ce G4Media.ro publicase un articol despre conținutul acestora.

De precizat că aceste decizii sunt singurele care au dispărut și că, anterior eliminării, stătuseră pe site-ul Consiliului șase, respectiv opt luni. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Consiliul Național de Etică a transmis că site-ul este „operat” de Departamentul IT al Ministerului, în timp ce acesta din urmă a sugerat, printre rânduri, că deciziile nu ar fi avut avizul Direcției Juridice. Deși au trecut peste două luni, cele două decizii nu au reapărut pe site-ul Consiliului nici acum.

Pe data de 28 mai 2024, G4Media.ro a publicat un articol despre faptul că Marian Vâlciu și Vasile Crețu, doi preoți – cadre didactice universitare la Facultăți de Teologie Ortodoxă din Târgoviște și București au fost sancționați, în 2023, de către plenul Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

Vâlciu a primit „avertisment scris” pentru autoplagiat, iar Crețu -interdicție de a concura pentru un grad didactic superior timp de trei ani deoarece a plagiat – a publicat, sub semnătură proprie, în anuarul Facultății, un articol care îi parvenise, anterior, de la un student masterand drept lucrare la un seminar.

Informațiile G4Media.ro proveneau din două decizii in extenso ale Consiliului, cu numerele 43 și 44, postate pe site-ul Consiliului Național de Etică pe datele de 27 octombrie, respectiv 18 decembrie 2023.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, luat prin surprindere de propunerea sindicatelor din Educație, anunțată de 4 zile, ca salariul profesorului debutant să fie 3.000 de lei net: Este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm, să o prezentăm președinților de coaliție

La întâlnirea de luni de la sediul ministerului Muncii, sindicatele din Educație au propus din nou, ca salariul pentru un profesor debutant să pornească de la 3000 de lei. Ministrul…
Vezi articolul