Al doilea om din Ministerul Educației, după venitul primit, Sorin Decă, primește o prelungire de mandat pentru încă 6 luni ca secretar general adjunct al instituției

1.031 de vizualizări
Foto: Captură decizie
Actualul secretarul general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă, a primit o prelungire de mandat pentru încă 6 luni, la solicitarea Ligiei Deca, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Sorin Decă este și directorul general al Direcției generale pentru implementarea proiectului „România Educată”.

„Începând cu data de 26 aprilie 2023, domnul Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea proiectului „România Educată”, exercită, cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Educației pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Foto: Captură Monitorul Oficial

Potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației, secretarul general adjunct, la data de 31 martie 2023, are o indemnizație lunară de 19.211 lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.411 lei. Drepturile salariale totale sunt 20.622 lei, conform documentului. Spre deosebire de luna septembrie 2022, veniturile au crescut cu aproape 6.000 de lei.

În martie 2023, drepturile salariale totale ale ministrului Educației sunt de 21.840 de lei.

Foto: Captură edu.ro
Informații de context

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a Ministerului Educației, secretarul general adjunct are atribuții de coordonare a departamentelor care asigură:

  • „a) implementarea componentei aferenta educației și formării profesionale, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca beneficiari structuri ale sistemului national de educație și formare profesională;
  • b) monitorizarea, evaluarea si raportarea progresului în implementarea investiţiilor şi reformelor stabilite in cadrul componentei educație, finanțată prin PNRR;
  • c) elaborarea, întocmirea și aprobarea rapoartelor de implementare a proiectelor de investiții/reformelor, așa cum acestea sunt reglementate prin mecanismul de implementare și mecanismul financiar al PNRR;
  • d) transmiterea, prin mijloace electronice, a datelor referitoare la proiecte, investiții sau reforme, și anume condițiile contractuale, inclusiv rezultatele și etapele și obiectivele respective;
  • e) punerea la dispoziția MIPE, și a oricăror structuri de audit și control naționale sau ale UE, a documentației necesare pentru efectuarea de acțiuni de control, până la închiderea investițiilor respective;
  • f) îndeplinirea oricăror alte atribuţii necesare pentru asigurarea implementării proiectelor de investiţii/componentelor care fac obiectul finanţării din PNRR.”

Sorin Decă a participat din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației la concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcției Generale pentru Implementarea Proiectului România EducatăEdupedu.ro a scris că acest lucru ridică urme de suspiciuni.

Întrebat dacă există vreo verificare pentru concursul pe care l-a câștigat acesta, concurs la care a participat din postura de șef al celor din comisie, Ministerul Educației a răspuns în 3 pagini și a dat de înțeles că nu există suspiciuni. Răspunsul instituției este asumat de Direcția Generală Juridică și Control și de Direcția Resurse Umane și Salarizare.

De menționat este că Sorin Decă a obținut punctajul maxim la interviu, adică 100 de puncte. Când a fost contactat de Edupedu.ro, el a negat că ar fi un conflict de interese și a spus că urmează să fie încadrat pe postul de director.

Amintim că Direcția Generală pentru Implementarea Proiectului „România Educată” din Ministerul Educației are două alte direcții în componență, una care se ocupă de strategii pentru implementarea proiectului și alta care are în sarcină monitorizarea și evaluarea implementării acestuia.

Citește și:
Un șef din Ministerul Educației a candidat pe postul de Director general al Direcției România Educată, care era și în subordinea lui. A luat concursul cu 100 de puncte la interviu / „Dacă era conflict de interese, nu făceam asta”, susține Sorin Decă

2 comments
  1. dar si munceste la program? ca nu tin minte sa fi avut vreo interventie pe vreo tema legata de invatamant… daca ma insel va rog sa ma corecteze cineva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Mircea Cărtărescu, despre România educată a președintelui Iohannis: O vorbă-n vânt. Nu avem nevoie de sloganuri. Educația începe în familie și există această educație a faptului de a fi între oameni – mi se pare lucrul cel mai important

Nu îl percep bine, mi se pare o vorbă în vânt. Nu avem nevoie de sloganuri, spune scriitorul și profesorul Mircea Cărtărescu despre proiectul de țară al președintelui Iohannis, „România…
Vezi articolul

Oana Moraru, despre avizul ISU menținut condiție în evaluarea pentru acreditare doar la grădinițele și școlile private: Blochează inițiativa privată în educație, pe o dublă măsură

Eliminarea avizului ISU dintre condițiile de evaluare doar pentru școlile și grădinițele de stat va duce la diminuarea inițiativei private în educație, a declarat pentru Edupedu.ro consultantul educațional Oana Moraru.…
Vezi articolul

Noul ministru al Educației în Guvernul Ciolacu va fi fostul ministru Ligia Deca / „Mi-aș dori să pot face parte din echipa care pune în practică legile noi ale educației“, spunea aceasta cu 24 de ore în urmă

Ligia Deca a fost validată pentru funcția de ministru al Educației în viitorul cabinet Marcel Ciolacu de către biroul politic al PNL, potrivit G4Media.ro. Aceasta a fost singura candidată internă…
Vezi articolul

Salvați Copiii sprijină „cererile legitime” ale mai multor asociații de elevi privind transportul gratuit la școală și cere autorităților să preia „soluțiile identificate de acești elevi și comunicate public de aproape un deceniu”

Organizația Salvați Copiii România a emis, luni, o scrisoare de protest față de situația privind transportul elevilor, scrisoare prin care își exprimă sprijinul pentru reprezentanții elevilor care presează pentru aplicarea…
Vezi articolul