Ajutorul internațional pentru studenții ucraineni riscă să sufoce “cu bunătate” învățământul superior din Ucraina – avertismentul unor experți

1.281 de vizualizări
Foto: © Studiomay | Dreamstime.com
Sprijinul oferit de diverse țări studenților care au fugit din calea războiului din Ucraina poate avea efecte nedorite precum un exod al creierelor, fapt pentru care experți ucraineni și internaționali fac apel la cei ce oferă acest ajutor “să nu ucidă sistemul ucrainean cu bunătatea” pe care o prezintă, potrivit Times Higher Education. După sprijinul pe care îl oferă acum, în urgență, e nevoie ca universitățile internaționale să acorde sprijin pentru refacerea post-conflict a învățământului superior ucrainean și să găsească soluții nu doar pentru studenți, ci și pentru instituțiile de profil din Ucraina, spun aceiași experți.

Sursa citată notează că, la o lună după declanșarea războiului, universitățile ucrainene trec din faza eforturilor de supraviețuire a studenților și angajaților la cea de reluare a activităților pedagogice, așa cum este cazul Universității Naționale Taras Șevenko din Kiev, care va relua predarea la distanță pe 4 aprilie.

Este citată o reprezentantă a universității, potrivit căreia instituția se gândește în mod activ la prevenirea unui exod al creierelor, ca urmare a valului de refugiați și a ofertei multor universități ale lumii de a găzdui studenți ucraineni. 

Printre soluțiile la care se gândesc universitarii ucraineni: diplomele duble, care să permită studenților ucraineni să-și termine studiile păstrând legătura cu universitatea ucraineană, sau înființarea unei universități deschise ucrainene, care să permită studenților să opteze pentru cursuri ale universităților ucrainene, pe care să le urmeze de la distanță.

Este citat un reprezentant al unei firme de consultanță implicate în organizarea de seminarii cu studenți ucraineni la universități internaționale, Charles Cormack de la Cormack Consultancy Group, potrivit căruia unele universități britanice s-au oferit deja să contribuie cu expertiza lor la realizarea unei astfel de platforme. Iar acesta atrage atenția, citat de THE: “Multe universități, mai ales din SUA, oferă imediat burse și o consecință neintenționată a acestei generozități ar putea fi un exod al creierelor – studenți și profesori. Nu ucideți sistemul ucrainean cu bunătate”.

Foto: © Studiomay | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda, noul rector al Universității din București, ales cu 57,75%: Mi se încredințează funcția cu o misiune precisă, de a o transforma într-un creuzet pentru elitele științifice și sociale ale României

Marian Preda este noul rector al Universității din București, confirmă oficial instituția de învățământ superior. Fostul președinte al Senatului UB a câștigat funcția de rector pentru mandatul 2019-2023 cu 57,75%…
Vezi articolul

Calendarul de preadmitere la facultate 2021, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș: Înscrieri până pe 31 mai / Vezi documentele necesare și cum se calculează media de admitere (P)

Au început înscrierile pentru preadmiterea la facultate. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș „George Emil Palade” (UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș) a lansat preadmiterea la facultate…
Vezi articolul

Nereguli majore constatate în cazul unui proiect din fonduri europene la Universitatea „Dunărea de Jos”, în urma unui control al Ministerului Agriculturii / Instituția de învățământ superior, pusă să restituie circa 7,3 milioane de lei

Un proiect cu bani europeni inițiat în urmă cu mai bine de zece ani la Universitatea Dunărea de Jos și care, în trecut, a atras inclusiv atenția DNA este marcat…
Vezi articolul