Inspectoratele școlare au doar jumătate din testele necesare pentru ziua de luni, săptămâna viitoare, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, însă responsabilitatea nu este în curtea Educației în acest moment, ci la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. „Ministerul Educației nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractelor semnate între IGSU și furnizori”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe grupul de comunicare cu presa al Ministerului Educației.
Întrebat care sunt inspectoratele școlare județene care nu au teste pe care să le împartă școlilor săptămâna viitoare, Cîmpeanu a răspuns: „Ministerul Educației nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractelor semnate între IGSU și furnizori. Ca ministru al Educației mă interesează ca procesul de învățământ să se desfășoare cu respectarea condițiilor de siguranță sanitară stabilite în Hotărârile CNSU și în Ordinul comun Educație-Sănătate.
Ca autoritate care gestionează sistemul de educație, am inițiat toate demersurile legale conforme atribuțiilor noastre, ne-am adresat oficial IGSU si așteptăm răspunsul. Repartizarea este uniformă/ fiecare ISJ/ISMB are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni, 13 dec. Raportat la numărul total de beneficiari
Ministerul Educației a avertizat oficial, într-o adresă trimisă pe 8 decembrie Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, că testele de salivă livrate în școli au fost epuizate, iar unitățile de învățământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare. Ministerul Educației i-a cerut urgent lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă de săptămâna viitoare.
În plus, ministerul Educației îi cere DSU ca testele să fie livrate săptămâna viitoare ambalate individual sau cu 2 teste într-un set.
„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.
În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set“, se arată în adresa trimisă astăzi, 8 decembrie 2021, de Ministerul Educației către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
DOCUMENT Adresa oficială integrală trimisă de Ministerul Educației către Raed Arafat:
Edupedu.ro a scris că cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă trimise în școli sunt suficiente doar pentru testarea din această săptămână.
În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.
Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că, pentru săptămâna 6-10 decembrie, este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste. Cantitatea este suficientă pentru doar o săptămână.
Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.
Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate.
Mai jos, firmele câștigătoare:
La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.
Lotul 1:
- Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
- MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
- EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste
Lotul 2:
- DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
- Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
- IossocialMedia – 4 milioane de teste
- MCM EVA – 3.2 milioane de teste
Lotul 3
- Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
- Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
- Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste
Citește și:
Testele trimise în școli până acum ajung doar pentru săptămâna aceasta
Foto: Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.