Agenția Internațională pentru Energie Atomică a pierdut legătura cu sistemele de monitorizare a deșeurilor radioactive de la Cernobîl / Personalul de la centrala nucleară dezafectată nu a mai părăsit posturile de peste 2 săptămâni

Foto: Денис Резник - Pixabay.com

Sistemele de monitorizare a materialului nuclear de la instalațiile de deșeuri radioactive ale centralei Cernobîl, care a căzut în mâinile rușilor luna trecută, au încetat să transmită date către organul de pază nuclear al ONU, transmite Reuters. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a indicat că transmisia de date de la distanță a sistemelor de monitorizare instalate la Cernobîl s-a pierdut. Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare și din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând, se arată într-un comunicat de presă al AIEA.

În plus, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat marți că personalul care lucrează la supervizarea centralei nucleare de la Cernobîl nu a mai părăsit posturile de peste 13 zile și că au probleme cu proviziile de mâncare și apă. Astfel, devine din ce în ce mai urgent și mai important ca personalul format din 210 tehnicieni și gardieni să fie schimbat printr-un sistem de rotație, pentru ca centrala nucleară de la Cernobîl să fie gestionată în siguranță, avertizează autoritățile ucrainene.

Spre deosebire de situația actuală a personalului de la centralele nucleare în exploatare din Ucraina, care se rotește în mod regulat, aceeași tură a fost de serviciu la Cernobîl cu o zi înainte ca armata rusă să cucerească zona.

Autoritatea de reglementare ucraineană a adăugat că personalul are acces la alimente și apă și la medicamente într-o măsură limitată, iar situația s-a înrăutățit. Ucraina a cerut AIEA să conducă sprijinul internațional necesar pentru pregătirea unui plan de înlocuire a personalului actual și pentru asigurarea instalației cu un sistem eficient de rotație.

Directorul general AIEA Rafael Grossi a subliniat în mod repetat că personalul care operează instalațiile nucleare trebuie să poată să se odihnească și să lucreze în ture regulate, declarând că acest lucru este crucial pentru siguranța nucleară generală. Capacitatea lor de a lua decizii fără presiuni nejustificate se numără printre cei șapte piloni indispensabili ai securității nucleare pe care i-a subliniat la o reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA din 2 martie, convocată pentru a aborda implicațiile în materie de siguranță, securitate și garanții ale situației din Ucraina.

„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară din Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară. Fac apel la forțele care controlează efectiv zona să faciliteze de urgență rotația sigură a personalului acolo”, a spus el marți.

Situl, situat într-o zonă cu acces interzis, include reactoare scoase din funcțiune, precum și instalații de deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare a spus că poate comunica cu personalul de la Cernobîl doar prin e-mail.

Pentru a ajuta la protejarea instalațiilor nucleare ale țării, directorul general și-a exprimat, săptămâna trecută, disponibilitatea de a călători la Cernobîl sau în altă parte, pentru a asigura securitatea tuturor instalațiilor nucleare ale Ucrainei din partea ambelor părți.

În ceea ce privește starea centralelor nucleare operaționale ale Ucrainei, autoritatea de reglementare a declarat că opt dintre cele 15 reactoare ale țării funcționează, inclusiv două la Zaporoje, controlată de săptămâna trecută de forțele ruse, și că personalul centralelor lucra în ture. Nivelurile de radiații la acestea au fost normale.

Citește și:
Nivelurile radiațiilor în România sunt normale – anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, după incendiul de la centrala nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa
UPDATE: Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României – anunță ministrul sănătății. Nu e cazul să ne îngrijorăm / Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona
VIDEO Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vrea să se ducă în Ucraina, la Cernobîl, să discute cu rușii și ucrainenii despre integritatea centralelor nucleare, după ce armata rusă a cucerit Zaporoje și a provocat un incendiu la o clădire de lângă reactoare
Exit mobile version