(Advertorial) Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, lansată la București

96 de vizualizări
Comunitatea științifică europeană a emis “Declarația de la București”, lansând Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, la conferința “Dezvoltare durabilă la Marea Neagră”- SUST-BLACK, organizată în perioada 8 – 11 mai de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

Scopul agendei este de a pregăti planuri de cercetare în Marea Neagră, precum și susținerea dezvoltării comunităților locale, care vor fi întreprinse până la orizontul anului 2030, se arată într-un comunicat de presă SUST-BLACK.

„Marea Neagră merită aceeași atenție ca Marea Mediterană și Marea Baltică, fiind la granița de Est a Uniunii Europene și reprezentând un bogat patrimoniu natural și cultural. Pornind de la aceste realităţi, este responsabilitatea noastră să consolidăm cercetarea – dezvoltarea pentru a cunoaște mai bine mediul marin și să dezvoltăm noi tehnologii pentru a extrage mult așteptatele resurse care ar putea alimenta Uniunea”, a declarat ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc.

El a adăugat că noua Agendă Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră este ”un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin”.

Agenda a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a mai multor cercetători din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu alți experţi din Uniunea Europeană.

Procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune: gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluții și clustere pentru stimularea „blue gowth” și construirea de infrastructuri – cheie în domeniul cercetării şi dezvoltarea educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Camera Deputaților a votat proiectul de lege a învățământului preuniversitar cu 191 de voturi pentru / Printre modificări: Examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, exmatricularea elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege a învățământului preuniversitar. S-au înregistrat voturi 191 „pentru” din 270, 68 „contra” și 11 abțineri. Cele mai importante modificări vizează introducerea examenului de…
Vezi articolul