(Advertorial) Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, lansată la București

96 de vizualizări
Comunitatea științifică europeană a emis “Declarația de la București”, lansând Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, la conferința “Dezvoltare durabilă la Marea Neagră”- SUST-BLACK, organizată în perioada 8 – 11 mai de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

Scopul agendei este de a pregăti planuri de cercetare în Marea Neagră, precum și susținerea dezvoltării comunităților locale, care vor fi întreprinse până la orizontul anului 2030, se arată într-un comunicat de presă SUST-BLACK.

„Marea Neagră merită aceeași atenție ca Marea Mediterană și Marea Baltică, fiind la granița de Est a Uniunii Europene și reprezentând un bogat patrimoniu natural și cultural. Pornind de la aceste realităţi, este responsabilitatea noastră să consolidăm cercetarea – dezvoltarea pentru a cunoaște mai bine mediul marin și să dezvoltăm noi tehnologii pentru a extrage mult așteptatele resurse care ar putea alimenta Uniunea”, a declarat ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc.

El a adăugat că noua Agendă Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră este ”un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin”.

Agenda a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a mai multor cercetători din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu alți experţi din Uniunea Europeană.

Procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune: gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluții și clustere pentru stimularea „blue gowth” și construirea de infrastructuri – cheie în domeniul cercetării şi dezvoltarea educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rata de vaccinare este mult mai mare în școlile din Cluj cu predare în limba maghiară, decât cele în limba română – presa locală / Agenția ungară MTI: conștiința responsabilității este mai dezvoltată

În școlile din județul Cluj, jumătate dintre cadrele didactice sunt vaccinate împotriva noului coronavirus, dar există o variație foarte mare între unitățile de învățământ: în cazul unora, rata de vaccinare…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul