Protest al comunității Declic în centrul Capitalei, în Piața 21 Decembrie 1989, vineri seară, 2 august. Membrii comunității „au realizat o serie de fotografii manifest pentru a atrage atenția asupra faptului că universitățile ascund hărțuirea sexuală din instituții, iar agresorii scapă nepedepsiți”, potrivit unui comunicat de presă remis Edupedu.ro.
„Mai mulți participanți, îmbrăcați în tricouri negre marcate cu urme de palme albe – simbol al atingerilor nedorite pe care victimele le îndură – au realizat fotografiile, ca gest de solidaritate cu victimele, dar și ca un semnal de alarmă pentru Guvern”, conform sursei citate.
Acțiunea a fost parte a campaniei Declic „Vrem reguli clare împotriva hărțuirii sexuale din universități!”. Declic cere Guvernului, în special Ministerului Educației, să modifice Codul Cadru de Etică Universitară, pentru a proteja mai eficient studentele și studenții împotriva hărțuirii sexuale.
- „Hărțuirea sexuală nu mai poate fi ignorată, iar universitățile trebuie să devină spații sigure pentru toți studenții. Gata cu profesorii abuzatori și cu protejarea lor de către cei din conducere! Doar prin schimbarea legislației, viitorii studenți și studente vor fi cu adevărat protejați”, a declarat Anduța Karetsou, coordonatoarea campaniei Declic.
Peste 38.000 de oameni au semnat petiția Declic „Vrem reguli clare împotriva hărțuirii sexuale din universități”.
Aceștia cer ca premierul Marcel Ciolacu, ministra Educației, Ligia Deca, și președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), conferențiarul universitar dr. Ciprian Ion Preda, „să îmbunătățească de urgență Codul-Cadru de Etică Universitară, astfel încât acesta să fie reflectat în mod corespunzător în regulamentele tuturor universităților”, mai scrie în informarea de după protest.
Context. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat în exclusivitate pentru Edupedu.ro că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: „Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal”.
Asta după ce Edupedu.ro a dezvăluit miercuri, 31 iulie, că un instrument-cheie pentru raportarea abuzurilor, sesizările anonime, sunt interzis a fi folosite în prezent în soluționarea cazurilor de hărțuire sexuală, printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca, și anume cea referitoare la Codul-cadru de etică și deontologie universitară. Acesta a scos efectiv în afara legii, din primăvară, analiza sesizărilor anonime la comisiile de etică ale instituțiilor de învățământ superior.
- Problema modului cum se fac sesizările referitoare la abuzuri și hărțuire sexuală în universități a fost adusă din nou în discuție după dezvăluirile cu privire la profesorul Alfred Bulai de la SNSPA. Între altele, reprezentantul studenților din această universitate era citat, marți, că acolo „orice sesizare anonimă este respinsă din start”. În ancheta inițială Snoop.ro se menționa, de altfel, că „în prezent, victimele nu știu cui să se adreseze. Site-ul universității nu oferă un contact pentru Secretariatul Comisiei de Etică, unde ar trebui depuse sesizările”.
1 comment
Împotriva corupției nu va agitați atâta!