„Afacerea Universitatea”: Miza jocurilor politice pe care Tudorel Toader le face în Republica Moldova cu prorușii lui Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat pentru furtul miliardului

747 de vizualizări
Afacerea Universitatea
„Afacerea Universitatea” – Fostul ministru al Justiției și actualul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader, este acuzat de reprezentanții studenților că se implică în jocuri politice controversate cu reprezentanții unui partid prorus din Republica – Partidul Șor – și vrea să deschidă o extensie a universității pe care o conduce la Orhei. Afacerea comportă mai multe mize importante, mai toate în favoarea formațiunii prorusești de la Orhei pe plan local și național, scrie G4Media.ro

Partidul parlamentar Șor este condus de oligarhul fugar moldovean, Ilan Șor, condamnat deja în primă instanță în dosarul „Furtul Miliardului”, atunci când un miliard de dolari s-a evaporat, între 2012-2014, din sistemul bancar moldovenesc chiar sub nasul Băncii Naționale a Republica Moldova (BNRM).

Formațiunea face parte în prezent majoritatea prorusă din Parlamentul de la Chișinău, fiind aliată cu Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon. Ilan Șor a fugit din iunie 2019 în Israel, de unde își conduce partidul.

Partidul Șor are în prezent nouă deputați în Parlament, dar mai controlează de facto încă șase din fracțiunea Pro Moldova, formată din traseiști desprinși de la Partidul Democrat (fostul partid al oligarhului Vlad Plahotniuc). Doi dintre deputați săi au fost ridicați zilele trecute din Parlament, fiind acuzați în dosarul „Furtul Miliardului” și concesionarea Aeroportului Chișinău.

„Afacerea Universitatea”

Miza afacerii dubioase este deschiderea extensiei Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași într-un oraș mic de provincie, de nici 35.000 de oameni, conform statisticilor oficiale, în timp ce întregul raion (județ – n. red.) Orhei are un pic peste 100.000, comparabil cu orașe din România precum Botoșani, Satu Mare sau Râmnicu Vâlcea.

Filiala și toate costurile logistice ar urma să fie suportate de Partidul Șor care și-ar face un capital de imagine în plus pe această chestiune. Atât la nivel local local, cât și la nivel național, acolo unde se poate lăuda chiar și cu o conlucrării cu România pe această filieră, stat membru al UE.

În primul rând, studenții din Orhei ar putea obține facil o diplomă recunoscută direct la nivel european, iar în al doilea rând, Partidul Șor s-ar putea lăuda cu oprirea fenomenul exodului studenților din Republica Moldova, fără ca aceștia să mai meargă la studii în România.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un prorector al Politehnicii București, Valentin Năvrăpescu, numit președinte la agenția care se ocupă cu respectarea standardelor în învățământul superior, ARACIS, după doi ani de mandat Mădălin Bunoiu

Agenția responsabilă cu respectarea standardelor în universitățile românești, ARACIS, are un nou președinte, în persoana profesorului Valentin Năvrăpescu. Fost vicepreședinte al ARACIS, acesta preia postul ocupat în ultimii ani de…
Vezi articolul

Universităţi de top din China anunță că extind programele de formare a specialiştilor pentru „nevoile naţionale strategice“ de dezvoltare a Inteligenţei Artificiale, ca parte din proiectul de a transforma China „într-o superputere în educaţie“

Mai multe universităţi de top din China au anunţat planuri pentru extinderea bazei de formare a specialiştilor pentru ceea ce au numit „nevoile naţionale strategice“ legate de dezvoltarea domeniului inteligenţei…
Vezi articolul

Top QS Executive MBA 2024, cele mai bune masterate în afaceri din Europa sunt la universități din Marea Britanie, Spania și Franța / Un master al ASE București apare în clasamentul Joint Programmes

Școlile superioare din Oxford, Madrid, Paris, Londra și Fontainebleu au primele cinci cele mai bune programe de masterat în administrarea afacerilor, dedicate persoanelor aflate deja în poziții de conducere, așa…
Vezi articolul

Noile standarde minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar includ obligatoriu o componentă didactică, conform proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Noile standarde minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar includ obligatoriu o componentă didactică, conform propunerilor CNATDCU de standarde minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de…
Vezi articolul