România se află anul acesta școlar în topul țărilor europene cu cele mai lungi vacanțe de vară, alături de Portugalia, Italia sau Malta, arată raportul Eurydice al executivului european. Cum poți ajunge la copil, peste vară, astfel încât decuplarea de informațiile școlare să nu fie totală? De săptămâna viitoare, editurile și profesorii au la dispoziție primul editor de manuale și lecții digitale, care transformă cărțile print în materiale interactive care pot fi accesate pe mobil, tabletă, laptop sau desktop. Compania Ascendia anunță lansarea platformei digitale LIVRESQ – marți, 6 august, la Hotel Intercontinental din București.
Livresq este prima platformă românească de editare a manualelor și lecțiilor digitale.
Cum funcționează Livresq
Vrei să publici un atlas geografic, un atlas anatomic, o carte de povești pentru copii, toate cu animații? “Trebuie să îți creezi un cont pe platforma noastră, plătești un abonament anual și mai departe poți lucra tu direct, fără a fi nevoie de consiliu de programare”, a declarat Cosmin Mălureanu, directorul general al companiei Ascendia.
Un avantaj este că se poate lucra colaborativ: adică într-o editură poate lucra redactorul împreună cu profesorul pe același material și astfel se optimizează și mai mult viteza de lucru.
În editor, poți să pornești de la zero: dacă nu ai niciun fel de material, să îți construiești propria carte digitală direct online.
Sau poți să începi de la o carte care este pregătită pentru tipar, deci deja realizată în InDesign, pe care o imporți în platformă. Livresq preia automat toate conținuturile din carte, inclusiv formatările lor, și face o primă versiune, pe care tu mai departe o aranjezi – similar pieselor de puzzle – așa cum consideri că este mai potrivit scopului pentru care o proiectezi.
Pe lângă conținutul preexistent în cartea print importată pe Livresq, “poți să pui audio, video, fotografii sau galerii foto, quizuri, linkuri externe sau chiar alte aplicații: avem suport pentru a-ți introduce aplicații terțe în cărțile digitale”, a adăugat Mălureanu.
Concret, dacă realizezi un manual de matematică, “poți să inserezi aplicații Geogebra în manualul digital, fie prin încărcarea direct în aplicația noastră, fie prin trimitere cu link”, a precizat acesta.
Sunt profesor și vreau să fac materiale digitale interactive. Cu ce mă ajută Livresq?
“Este important de știut că unealta nu se adresează numai editurilor, ci oricărui profesor sau specialist care vrea să facă un modul educațional în format digital. Poți pur și simplu să îți pregătești singur o lecție pentru clasă sau un modul de training pentru o companie”, a explicat directorul de proiect.
Profesorul poate să își gândească, să își realizeze și apoi să își proiecteze singur lecția digitală, fără să știe programare. “Practic, profesorul folosește Livresq similar word-ului. Este ușor de folosit, cu foarte puține butoane, care îi dau posibilitatea să își organizeze materialul de predare prin drag and drop. Editorul video îți dă voie să pui linkuri externe, poți să îți încarci propriul video realizat cu telefonul, poți pune poze sau video cu un experiment de chimie, iar pe lângă video poți să pui informații de lecție, într-o formă ușor de accesat atât pe calculator, cât și pe device-uri mobile”, a declarat Cosmin Mălureanu, director general al companiei Ascendia.
Livresq funcționează pe orice device, de la calculator, la laptop, tabletă, telefon, iar conținutul este adaptiv, deci “nu trebuie să știi tu să adaptezi sau să programezi lecția astfel încât să meargă pe mobil, de exemplu. În plus, ai avantajul că poți să dai materialul spre accesare copilului de oriunde: poți să îl folosești la clasă, dar poți să i-l trimiți copilului pe messenger, whatsapp, mail și elevul să îl aibă și în drum spre casă, acasă sau în vacanță”, a adăugat acesta.
“Reclamă peste vară la lecția seacă din toamnă”: Cum să-mi fac lecția atrăgătoare pentru copii, dându-le un teasing în vacanță
Rapoartele Comisiei Europene pe anul școlar 2018-2019 arată că România este în grupul țărilor cu cea mai lungă vacanță de vară:
Cum pot opri procesul de uitare sau ce să fac în perioada celor 3 luni de vacanță, astfel încât să îi ajut pe copii să învețe fără să-și dea seama că fac asta? Sunt întrebări pe care profesorii dedicați și le-au pus întotdeauna.
Livresq se poate folosi și ca temă de vară sau ca modalitate de a-i da copilului un crâmpei din conceptele pe care din toamnă le vei preda în forma clasică.
Produsul făcut în Livresq se poate accesa pe mobil, așa că poți face oricând un refresh al materiei sau un concurs pe neașteptate. “Să nu se înțeleagă că îi urmărești cu temele, dar poți introduce niște materiale de care vei avea nevoie la anul. Poate că puțini pleacă în vacanță cu caietul și pixul, dar pe mobil poate să fie deschisă o lecție imediat 10 minute. Și tu, ca profesor, dacă ai filmat ceva în propria ta vacanță care poate fi extraordinar pentru copii, poți introduce video-ul sau fotografia în Livresq, alături de informații de lecție, pentru ca dintr-o privire copilul să aibă acces la o lecție digitală pe vară”, a explicat Mălureanu.
Cum faci teasing pe timp de vară pentru noțiunile altfel aride care urmează să fie învățate din toamnă. “Ai atâtea unelte în Livresq prin care să captezi atenția copilului, fără să îl deranjezi în vacanță, ci să îi stârnești curiozitatea pentru o anumită informație din materie! Poți să dai linkuri de youtube dacă ai deja filme la care vrei să faci referire, poți să încarci filmele tale din telefon direct în Livresq sau poți folosi din resursele platformei noastre”, a continuat acesta.
De ce a apărut Livresq?
“Lucrăm din 2017, deci de 2 ani, la proiectul Livresq, iar ideea a venit odată cu licitațiile pentru manualele digitale organizate de Ministerul Educației”, a explicat Cosmin Mălureanu, director general al companiei Ascendia. Prezent încă din 2014, de la prima licitație de manuale digitale, în procesul de proiectare a cărților școlare digitale, Mălureanu a precizat că acela a fost momentul în care a realizat nevoia atât din partea editurilor, cât și a profesorilor.
“Practic, este nevoie să fie digitalizate foarte multe manuale, deci să fie transformate în manuale interactive pentru copii. Editurile nu au această capacitate internă, ele fiind orientate, în mod normal, către zona de print. Prin urmare, existența unei unelte care să simplifice procesul de digitalizare a cărții este un avantaj din punct de vedere al vitezei de producție, dar și al costurilor. În final, editurile pot să se concentreze mai degrabă pe calitatea conținutului digital, decât pe structurarea lui pentru a fi funcțional online, lucru de care se ocupă platforma Livresq”, a declarat directorul proiectului.
Paradoxal, întârzierile repetate ale Ministerului Educației de a lansa licitațiile și, în final, alocarea unor timpi extrem de mici pentru realizarea manualelor print și digitale (1 lună, anul acesta), i-au împins pe antreprenori să inventeze un fel de “wordpress al manualelor digitale”.
“Dacă există materialele multimedia făcute deja, o carte de școală în format digital interactiv poate fi făcută, cu ajutorul Livresq, în circa o săptămână. Dar, ca profesor, de exemplu, o lecție de școală o termini în câteva ore”, spune Mălureanu.
Acesta a precizat că echipa a avut 3 mari obiective, în realizarea Livresq:
- ca unealta să fie ușor de folosit de oricine și să aibă îndeajuns de multe tipuri de materiale multimedia, astfel încât rezultatul să fie cât mai relevant pentru topicul respectiv, indiferent dacă resursa educațională rezultată este o lecție, un manual digital sau un modul de training
- să facilităm editurilor importul materialelor existente, astfel încât trecerea de la print la online să fie făcută foarte ușor, fără să fie nevoie să fie refăcute acele lucrări în digital, ci doar preluate și îmbunătățite cu materiale multimedia
- a treia dimensiune a fost legată de cerințele tehnice ale Ministerului Educației Naționale cu privire la modul în care trebuie realizat un manual digital sau o resursă în format digital: și aici includem partea de responsive web design, cerințe WCAG, tipuri de materiale permise, etc
Ce este Ascendia
Ascendia este o firmă care produce software educațional de 13 ani. “Suntem singura firmă de acest fel listată la Bursa de Valori București, iar expertiza noastră pe dezvoltarea de module educaționale și de platforme educaționale pornește de la platforma pentru copii mici și preșcolari www.dacobots.com, continuă cu platforma pentru remedierea vorbirii timlogo.ro, cu manuale tipărite și digitale, echipa noastră fiind furnizor al Ministerului Educației Naționale pentru astfel de materiale. Mai departe, avem platforme de eLearning dezvoltate și oferite către companii mari atât în România, cât și afară”, a declarat Cosmin Mălureanu, directorul general al companiei.
Echipa companiei este formată atât din specialiști software, deci programatori, graficieni, testeri, specialiști pe dezvoltare de soft, cât și din specialiști în pedagogie, profesori, instructional designeri și redactori.
LIVRESQ este un produs inovativ realizat în cadrul proiectului “Servicii inovative pentru publicarea, editarea, consultarea și gestiunea online a manualelor școlare”, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.