(Advertorial EduApps) Clasa Viitorului a devenit Clasa Prezentului pentru aproape jumătate din școlile din România și un milion de utilizatori cadre didactice și elevi

4.683 de vizualizări
Martie 2020 a găsit sistemul de învățământ preuniversitar din România total nepregătit pentru mutarea completă a procesului de învățare în online. 

ClasaViitorului.ro era deja de 8 ani un program de activare gratuită a licenței G Suite for Education și de ceva timp se reușise și integrarea, tot gratuit, cu licența Office 365 A1, dar acest beneficiu a fost accesat de doar 300 de școli din cele peste 6.000 din țară. 

Alte inițiative private lăudabile făceau și ele pași mici în promovarea educației digitale și reușeau cu greu să aducă în câteva sute de școli tehnologia și platformele / aplicațiile necesare pentru predarea și învățarea online. 

Proiectul mamut al ministerului, CRED, fusese și el desțelenit cu greu și peste 50.000 de profesori urma să participe la formări specializate pentru învățarea instrumentelor de clasă virtuală și aplicațiilor digitale educative. 

Dar pandemia nu ne-a așteptat să ne pregătim mai bine și așa că, fără să stăm pe gânduri, am intrat cu toții în colimator și am început să schimbăm, în doar câteva zile, mentalități cladite în zeci de ani. 

Adresa M.E.C. nr. 77/R213 din 09.03.2020, a fost primul document oficial care face referire la platforma Clasa Viitorului ca soluție pentru implementarea rapidă a sistemului on-line pentru desfășurarea activităților didactice. Este accentuat faptul că accesul la licențe este gratuit. Soluția dezvoltată este unică în peisajul românesc întrucât utilizatorii dispun de un singur cont cu care pot accesa atât serviciile Google (G Suite for Education) cât și serviciile Microsoft (Office 365 A1) (ex. ion.popescu@scoala.ro se autentifica cu aceeași parolă în ambele platforme).

Edu Apps este singurul partener pentru educație al Google în România.

Clasaviitorului.ro este o aplicație prin intermediul căreia orice instituție educațională poate să activeze gratuit licențele gratuite G Suite for Education (Google) și Office 365 A1 (Microsoft), în baza unei activări. Edu Apps este singurul partener autorizat de către ambele companii pentru a face acest tip de activări. Autorizarea a fost obținută după ce a fost demonstrată capacitatea tehnică și administrativă pentru a face aceste implementări.

Pentru că era foarte important să se știe că aceste licențe erau deja activate și utilizate gratuit de instituții importante din sistemul de învățământ, în document se precizează instituțiile care au beneficiat deja gratuit de acest proiect, de exemplu:

  1. ISMB, ismb.ro – numele de domeniu al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, unde platforma Clasa Viitorului s-a implementat din martie 2017 și pentru care a fost  asigurată gratuit și soluția pentru colectare resurse educaționale deschise conform:
    1. Ghid centralizare materiale R.E.D. disponibil la bit.ly/Ghid-centralizare-materiale-RED
    2. Ghid autori materiale R.E.D. disponibil la bit.ly/Ghid-autori-materiale-RED
  2. ISJ TM, isjtm.ro – numele de domeniu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, unde platforma Clasa Viitorului s-a implementat din decembrie 2016 și pentru care a fost asigurată gratuit și soluția soft pentru realizare videoconferințe cu directorii de la școlile din județ conform:
    1. Ghid configurare eveniment Hangout Live – bit.ly/ghidhangoutlive
    2. Ghid participant eveniment YouTube Live – bit.ly/ghidparticipantYTlive
    3. Procedură de accesare a videoconferinței – bit.ly/acces-directori-videoconferinta
  1. ISJ BV,  isjbrasov.ro – numele de domeniu al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, unde platforma Clasa Viitorului s-a implementat din noiembrie 2017.

Valul de solicitări de activare gratuită a licențelor oferite a crescut exponențial și s-a ajuns la final de luna mai, în nici 3 luni de muncă intensă, voluntară, la peste 2.200 de școli înrolate, urmând să fie preluate în ordine cronologică sutele de cereri care sunt încă în configurare. 

Toate instituțiile, din mediul urban și rural, care au beneficiat gratuit de proiectul Clasa Viitorului se regăsesc la bit.ly/CLASAVIITORULUI unde sunt ordonate după data la care au implementat licențele.

Aplicația ADMA dezvoltată de compania Edu Apps, dezvoltatorul programului ClasaViitorului.ro, și care face sincronizarea automată cu datele din SIIIR (nume și prenume profesori și elevi), a fost finanțată în cadrul unui grant european gestionat și monitorizat de A.N.C.S. (M.E.C.) și era o condiție de rezultat să poată interconecta aplicația cu sistemele existente la ministerul de resort.

Compania dezvoltatoare nu are acces la SIIIR. Edu Apps pune la dispoziție școlilor o aplicație (interfață) în care școlile introduc propriile credențiale (pagina 22, bit.ly/ghidclasaviitorlui) pentru ca acestea să aibă acces la SIIIR cu scopul de a crea coduri necesare la activarea conturilor de utilizator în proiectul Clasa Viitorului (pagina 25, bit.ly/ghidclasaviitorului). 

Compania nu stochează date de autentificare la SIIIR, este și motivul pentru care la fiecare sincronizare trebuie reintroduse credențialele de acces la SIIIR. Fiecare școală care se înscrie la ClasaViitorului.ro își instalează aplicația de sincronizare cu SIIIR în panoul ei propriu de administrare, iar fiecare utilizator final major sau reprezentantul legal al utilizatorului minor (părintele) își exprimă acordul expres și neechivoc pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din SIIIR (adică doar nume și prenume) cu scopul de a genera cont de utilizator (paginile 27-32, bit.ly/ghidclasaviitorului) pentru acces la aplicațiile din pachetul Clasa Viitorului (G Suite for Education și Office 365 A1).

Datele preluate din SIIIR, adică numele și prenumele profesorilor și elevilor sunt procesate de aplicația ADMA în sistem de tip Cloud Computing în Uniunea Europeană, iar fiecare utilizator își exprimă acordul expres și neechivoc pentru prelucrarea acestor date înainte de a i se crea contul de acces la aplicații, așa cum este prezentat în ghid (paginile 27-32, bit.ly/ghidclasaviitorului). Totodată, politica GDPR pentru ADMA, care rulează din Google Cloud Platform (Google App Engine), este disponibilă la cloud.google.com/security/gdpr; locația aplicației ADMA este în Europa (Belgia) – europe-west – cloud.google.com/appengine/docs/locations.

După intrarea în stare de urgență și închiderea școlilor, doamna Anisie, ministrul educației, a organizat pe 16 martie 2020, o videoconferință de presă la care au participat, alături de Ștefan Apăteanu mai mulți reprezentanți din mediul privat și public: Cătălin Dinu de la Școala pe Net, precum și Carla Tompea de la TVR, Ciprian Fartușnic de la IȘE.

Înregistrarea videoconferinței se regăsește la bit.ly/videoconferintamec.

Proiectul Clasa Viitorului a fost implementat în proiectul CRED prin configurarea numelui de domeniu educred.ro în data de 04.02.2019, atunci când ministru al educației era doamna Ecaterina Andronescu.

De atunci și până acum au fost create peste 25.000 de conturi pentru profesorii care s-au familiarizat cu metodele de predare online cu ajutorul pachetului de licențe Clasa Viitorului, acest lucru ajutând foarte mult în perioada de pandemie, iar dovada pentru acest lucru este numărul mare de webinarii organizate pe educred.ro cu suportul aplicațiilor din Clasa Viitorului (ex: perioada 16-23 martie).

Testimoniale profesori, publicate personal de către aceștia pe pagina de Facebook a Edu Apps

Iulia Berbec, profesor, județ Mehedinți

Mulțumim pentru activarea licenței Office 365 și configurarea serviciile G Suite și Office 365 astfel încât utilizatorii G Suite să poată accesa cu același cont și parolă serviciile Office 365.

Mioara Roșca, profesor, județ Brașov

Mulțumim pentru suportul tehnic acordat! Recent Departamentul Tehnic Edu APPS a activat licența Office 365 și pentru domeniul școlii noastre, elevii și profesorii având acces acum la pachetul Office, o mare bucurie și satisfacție pentru ei!

Maria-Monica Pop, profesor, Cluj 

Mulțumim pentru ajutorul acordat în activarea pachetului de licențe pentru platformele G Suite for Education și Office 365 A1 pentru unitatea noastră. Într-adevăr de mare ajutor pentru o școală de peste 1700 de elevi.

Manuela Buda, profesor, București 

Este un serviciu foarte profesionist și eficient pentru școlile din România. O idee extraordinară.

Mariana Adavidoaiei, profesor, Școala Gimnazială Lunca Pașcani, județ Iași

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a utiliza în școlile noastre un instrument de lucru atât de profesional – platforma G SUITE. Aplicațiile pe care le avem la dispoziție sunt ușor de folosit, sunt însoțite de tutoriale la tot pasul, iar echipa este alături de noi. Am beneficiat din plin de sprijin tehnic, cred că sunt campion în solicitări – formulate și la ore destul de târzii. La toate am primit ajutor într-un timp foarte scurt! Felicitari, prieteni. Vă vrem alături încă! RECOMAND!

Dan Rusu, profesor, județ Dâmbovița

Utilizarea platformei G Suite for Education în predarea la clase, pot spune că a fost un succes, atât pentru profesori cât și pentru elevi.

Afirmația că orele sunt mai frumoase online adeverește acest lucru.

Faptul că și cei mici de la clasele I, a II-a au accesat cu ușurință platforma dovedește performanțele ei.

Copiii pot avea acces la resurse în orice zi, pot înregistra prezentarea, pot posta temele la orice moment al zilei, pot interveni pe rând în discuție, pot vedea ecranul și respectiv lucrarea colegului a reprezentat un avantaj pentru ei și profesor.

Echipa Edu Apps a răspuns întotdeauna cu promptitudine tuturor solicitărilor, la orice oră și în orice zi. Mulțumim mult pentru efortul depus pentru activarea definitivă a platformelor G Suite și Office 365.

Gabriela Bota, profesor, București

Este util și relativ simplu de utilizat atât de către profesori, cât și de către elevi.

Simona Dănilă, profesor, Constanța

Suntem recunoscători pentru șansa de a utiliza G Suite și Office 365. Aplicațiile sunt ușor de folosit, dar complete și am beneficiat de suportul tehnic Edu Apps pentru implementare. Vă mulțumim!

Emma Kovács, profesor, județ Mureș

Mulțumim mult pentru ajutorul acordat în activarea pachetului de licențe Clasa Viitorului. Felicitări pentru ceea ce faceți!

Raul Căta, profesor, București

Sunteți foarte profesioniști atât pe partea de software, comunicare, training, accesibilitatea platformei și a multitudinii de servicii oferite în mediul online. Mă bucur că avem o asemenea tehnologie la îndemână. Mulțumim mult.

Loredana Feghet, informatician liceu, județ Neamț

Recomandăm Edu Apps. Procesul de predare-învățare on-line a devenit mai ușor și mult mai organizat. Utilizăm Google Classroom, Meet, Drive. Cu siguranță vom folosi aceste aplicații și atunci când ne vom întoarce la școală.

Onisei Enache, profesor, județ Giurgiu

Cu voi, am înțeles și experimentat ceva cu adevărat nou și util. Pot susține lecții de fizică interactive online într-un laborator virtual vast (Internetul). Procesul de predare-evaluare-notare este foarte facil și plăcut. Utilizez Classroom, Meet, Drive și alte aplicații Google. Sunteți cu adevărat buni! Vă multumesc frumos!

Larisa Groze, profesor, județ Bihor 

Platforma G Suite este deosebit de utilă, accesibilă și foarte intuitivă.

Felicitări inițiatorilor acestui proiect și echipei tehnice pentru promptitudinea cu care răspunde tuturor solicitărilor.

Clasa Viitorului – în școala noastră.

Clasa Viitorului – de-acasă, în această perioadă.

Este o provocare.

Steluța Pralea, profesor, București 

Aplicații foarte utile, ușor de accesat, care oferă toate instrumentele necesare unei învățări on-line complete! Echipa tehnică foarte promptă, activă cred că 24/24, 7/7 pentru că am primit răspunsuri și ajutor la orice oră, din orice zi! Mulțumesc!

********************

Edu Apps este singurul partener pentru educație al Google în România.

Lista partenerilor acreditați pentru educație la nivel internațional este disponibilă la bit.ly/googledupartners

Google a anunțat oficial, bit.ly/googleclasaviitorului, că activările licențelor gratuite se fac la ClasaViitorului.ro, și au implementat linkul ClasaViitorului.ro pe site-ul Google destinat pentru România (https://teachfromhome.google/intl/ro/)

Proiectul ClasaViitorului.ro a rezultat ca urmare a finanțării europene pe obținută în anul 2011 de la Autoritatea Națională de Cercetare Științifică (M.E.C.). Fondatorul programului, Ștefan Apăteanu, era la acea vreme cadru didactic la Facultatea de Științe Politice (Universitatea din București). 

Proiectul finanțat are la bază un brevet obținut de la OSIM în 2006, brevet care proteja interfețele grafice ale softului de gestiune a școlarității dezvoltate și pilotate până la obținerea grantului. Finanțarea primită în 2011 era de tip spin-off și avea ca obiectiv cercetarea și dezvoltarea unui produs scalabil folosind tehnologii emergente. Totodată, finanțarea era condiționată de înființarea unei companii, așa a luat ființă Edu Apps SRL, start-up în educație. Softul dezvoltat în cadrul acestui proiect folosește tehnologii de tip cloud computing (tehnologi emergente acum 10 ani) și permite interconectări cu baze de date existente ale M.E.C.

Una dintre condițiile de rezultat din cadrul proiectului era cea cu privire la sustenabilitate unde, încă de la depunerea proiectului spre finanțare, am prezentat felul în care vom comercializa produsul către instituțiile educaționale. Comercializarea o facem doar pentru anumite module, nu și pentru cel necesar la implementarea proiectului Clasa Viitorului. Lucru care poate fi foarte ușor de demonstrat prin contactarea celor peste 2.200 de școli care au implementat Clasa Viitorului, bit.ly/CLASAVIITORULUI.

Ștefan Apăteanu, CEO Edu Apps, a făcut parte din Comisia de tăiat hârtii a M.E.C., înființată de ministrul Monica Anisie, având în vedere experiența sa la catedra Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității din București, unde a fost titularul cursului de eGovernment (sisteme informatizate de gestiune a actului de guvernare) mai bine de 5 ani, curs la care erau analizate studii de caz naționale și internaționale pentru digitalizarea relațiilor G2C, G2B și G2G (detalii la apăteanu.ro). La experiența teoretică se adaugă experiența de implementare ADMA, eGuvernare în educație, proiect care i-a oferit cunoștințele necesare pentru a putea contribui în cadrul Comisiei de tăiat hârtii.

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arheologi de la universitățile Durham și Al-Qadisiyyah au identificat locul unei bătălii străvechi pe teritoriul actualului Irak, folosind imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA

Arheologii au identificat locul unei bătălii străvechi în ceea ce este acum Irakul, comparând relatările istorice cu imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA, informează CNN, scrie G4Media.ro. Cercetătorii de…
Vezi articolul

Protest al părinților unor copii din Vaslui care învață temporar în prăznicarul bisericii / Ei nu vor să fie transferați la o școală dintr-o altă localitate până când a lor va fi reabilitată / Inspectoratul Școlar susține că în biserică nu sunt condiții optime pentru învățământ

Mai mulţi părinţi din localitatea Curseşti Deal, comuna Pungeşti, au protestat, luni, în faţa primăriei, faţă de o recentă măsură a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, potrivit căreia copiii…
Vezi articolul

Guvernul premiază cu fast medaliaţii de la Geneva. “Salonul este o maşinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a-și cumpăra o medalie pentru participanţi”, susţin alţi cercetători

Premierul şi ministrul Cercetării au premiat joi medaliaţii Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva. Într-un eveniment organizat la Palatul Victoria, eveniment care a început cu intonarea Imnului de Stat,…
Vezi articolul