Adrian Țuțuianu, influent politician PSD și vicepreședinte al Senatului Universității Valahia din Târgoviște – pe listele electorale pentru parlamentare, la București, după mutarea lui Florian Lixandru pe listele PSD Vrancea / La Valahia, record de șefi care candidează pentru Parlament

557 de vizualizări
Adrian Tutuianu / Sursa: Facebook – Adrian Tutuianu
Edupedu.ro a scris, săptămâna trecută, despre situația de la „Universitatea parlamentară Valahia”, instituția de învățământ superior din Târgoviște unde rectorul, președintele senatului universitar și cel puțin un vicepreședinte și un fost decan fuseseră prezentați drept candidați PSD pentru alegerile parlamentare. Era notabilă, atunci, absența unui alt vicepreședinte al Senatului Universității Valahia, Adrian Țuțuianu, în condițiile în care acesta este un influent politician PSD, actualmente secretar general adjunct al Guvernului. Dar, la sfârșitul săptămânii trecute, acesta a apărut la rândul său pe listele electorale oficiale, anume pe cele ale PSD București, de unde își anunțase retragerea Florian Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației.

Astfel, o decizie din 18 octombrie a Biroului Electoral de Circumscripție al Municpiului București nota „solicitarea de renunțare la candidatură a lui Lixandru Ionel-Florian, candidat la Senat din partea Partidului Social Democrat (PSD)” și prezenta lista actualizată a candidaturilor PSD pentru Senat, respectiv Camera Deputaților.

Pe această listă, Adrian Țuțuianu figurează pe poziția a 5-a a candidaturilor pentru Senat, după Adrian Streinu Cercel, Robert-Marius Cazanciuc, Daniel-Cătălin Zamfir și Gabriel Mutu.

Ulterior, presa locală din Vrancea l-a anunțat pe Florian Lixandru drept al doilea pe lista PSD la Senat, în acest județ, după cum edupedu.ro a scris aici.

Pe 16 octombrie, Edupedu.ro prezenta pe larg situația extraordinară apărută, în condițiile permisivității legii, la Universitatea Valahia din Târgoviște, unde Adrian Țuțuianu este unul dintre vicepreședinții Senatului universitar și unde fuseseră anunțați drept candidați în alegerile parlamentare, până în acel moment:

  • Rectorul Corneliu Sălișteanu
  • Președintele Senatului universitar, Claudia Gilia
  • Un vicepreședinte al Senatului universitar, Agnes Terezia Erich
  • Iar în Teleorman fusese inclusă pe liste o politiciană PSD din Alexandria, Ioana Panagoreț, care a condus facultatea operată de Valahia în acest oraș.

Posibilitatea ca rectorii și alți reprezentanți ai conducerii universităților să ocupe posturi de parlamentari, posibilitate existentă și pe vechea lege a educației, este valabilă în continuare, conform Legii învățământului superior promovate de ministra Ligia Deca și de președintele Klaus Iohannis. Și aceasta, în pofida opoziției manifestate de reprezentanți ai corpului academic, ai studenților și ai multor politicieni, care au argumentat că astfel se asigură politizarea mediului universitar, contrar intereselor universităților. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de…
Vezi articolul