Admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 – Ligia Deca

4.205 vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
Admiterea la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Prima generație care ar urma să dea acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar următor, adică 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar, a anunțat Ligia Deca.

Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice permite organizarea, după evaluarea națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate.

Ligia Deca: „Evaluarea Națională va avea probe, așa cum spuneam, la limba română, matematică și, după caz, limba maternă. Nu se schimbă formatul actual. Elementul de noutate este reprezentat de potențialul concurs de admitere la liceu. Din nou, dacă liceul vrea și există concurență demonstrată în anii anteriori, pentru acele profiluri unde există această concurență demonstrată, 60% din locuri pot fi ocupate prin concurs. Practic, liceul anunță cu un an înainte că va organiza concurs, anunță ce probe își alege din opțiunile pe care Ministerul Educației le pune la dispoziție. Așa cum spuneam, pentru o clasă de chimie – biologie, spre exemplu, alege chimia și biologia și va putea organiza în același timp, cu toate celelalte licee, deci nu vor fi admiteri succesive, în același timp, se va organiza acest concurs de admitere pe profiluri, cu subiecte pe care le realizează Centrul Național pentru Evaluare. Ei vor primi subiectele, se va asigura securizarea acestora și, de asemenea, se va asigura integritatea corecturii. Concursul de admitere pentru acele profiluri unde există competiție se va realiza în aceeași zi. (…)

Acest concurs de admitere nu afectează elevii care sunt acum în gimnaziu. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar următor, adică 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar. Nu vorbim despre un concurs de admitere eminent. Nu este cazul ca elevii, părinții să fie liniștiți. Avem o stabilitate de finalizare a ciclului gimnazial, pentru toți cei care se află acum în gimnaziu. Mai precis, nu schimbăm regulile în timpul jocului”, a declarat oficialul, în conferința de prezentare a proiectelor consolidate de legi ale Educației.

Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează. Astfel 2/3 din elevii din cadrul liceelor teoretice/vocaționale vor fi din filiera teoretică/vocațională.

Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată, organizată după admitere la liceu. Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu CES sau de etnie romă.

Când nu poate organiza liceul examen de admitere

Liceul nu poate organiza examen de admitere anul următor pentru specializările unde nu s-au ocupat toate locurile prin examen.

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. Nu schimbati regulile in timpul jocului? Dar cu media la clasele 5-8 cum ati facut? Copii care tocmai treceau clasa a 8-a s-au trezit ca munca lor de ultimii 3 ani nu mai conteaza 20%, ci nimic.

    In realitate, schimbati regulile exact asa cum va convine. In timpul jocului sau nu.

  2. bagati cat mai multe examene si evaluari si cereti tot mai mult de la elevi, dar cand o sa faceti si ceva pentru ei? sa umblati la calitatea actului educational programe, manuale, laboratoare…

    1. * Buna, nu stiu daca un alt examen de admitere este o idee foarte buna. Poate fi, dar sa zic numai o proba. Multe licee au proba separata de profil de 30 de ani deja! Eu am dat examen de profil si la intrare in gimnaziu si m-a responsabilizat mult! Dar unii comentatori, au mereu aceleasi comentarii: manuale( s-au refacut de vreo 10 ani, chiar au fost discutii publice pe aceasta tema atunci. Nu s-a retinut? Si la programe s-a lucrat, dar sunt multi profesori si comentatori care prefera programa veche cu mai multa materie. La ce fel de laboratoare va referiti, la cele de biologie/ chimie? Aici nu stiu exact cum sta treaba, dar de exemplu in judetul Cluj, majoritatea scolilor sunt dotate cu calculatoare in fiecare sala de clasa, cu videoproiector in fiecare sala de clasa. In Cluj profesorii si elevii au primit de fiecare data, la inceput de an, manuale noi si moderne.

  3. Daca mafiotzii voteaza legea asa cum vrea Deca se poate face contestatie la CNCD cel putin. Sau pana sa intre in vigoare poate se gasesc niste oameni normali la cap sa schimbe mizeria asta.
    Pana atunci puneti un ban deoparte si stresati copiii cu meditatii. Cine stie, incompetenta asta este un candidat perfect pentru presedinte :)).

  4. Astia nu de potolesc deloc! Tot o tin cu admiterea asta! E incredibil sa propui admitere in speranta de a face o educatie de secol XXI!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru “școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

Angajații din inspectoratele școlare ar putea să nu primească salariul la timp, spune Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație / Majoritatea angajaților din sistemul de învățământ va primi salariul marți, 14 februarie

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune pentru Edupedu.ro că angajații din inspectoratele școlare ar putea să primească salariul cu întârzieri, dar nu a putut preciza mai multe informații:…
Vezi articolul
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul