Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

16.496 de vizualizări
Admiterea la liceu: modificări ale metodologiei
Ecaterina Andronescu / Foto: gov.ro
Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee unde nu se va intra cu medii sub 5, atunci acesta va fi efectul repartizării cifrelor de școlarizare pe liceu și profesională, dar metodologia de admitere la liceu nu a fost modificată, a precizat Andronescu. Admiterea la liceu 2019 va avea loc pe 12 iulie, când va avea loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților clasei a VIII-a.

Numeroși părinți au întrebat redacția Edupedu.ro dacă ministrul a modificat metodologia de admitere la liceu 2019 și a introdus nota 5 ca prag de intrare la liceu. Întrebările au venit după ce Andronescu a declarat, în urmă cu o săptămână, că “cei care au media sub 5 să nu mai intre în liceu” (Vezi declarația pe HotNews.ro).

Admiterea la liceu: modificări ale metodologiei

Contactată de Edupedu.ro, Ecaterina Andronescu a declarat că nu a modificat medodologia de admitere la liceu 2019. Ministrul a afirmat, pentru Edupedu.ro, că media 5 pentru admiterea la liceu, dacă se va atinge, va fi “ca urmare a repartizării cifrelor de școlarizare, pentru că modificarea metodologiei și luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor acestor școli profesionale. Să ai o meserie este o chestiune onorată și să o faci bine este superlativ. Și atunci trebuie să îi încurajăm și pe cei cu note mari să se ducă la profesională, mai ales că ei pot continua apoi studiile liceale și să se ducă mai departe“.

Cum se intră la liceu

Admiterea la liceu 2019 se face, la fel ca în anii trecuți, pe baza notelor de la Evaluarea Națională și a mediei de absolvire a claselor V-VIII.

Concret, Media de admitere la liceu 2019, pe baza căreia absolvenții de clasa a VIII-a se înscriu în clasa a IX-a, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională (contează în proporție de 80% la admiterea la liceu), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

La liceele vocaționale sau cu predare în limbă străină, contează rezultatele elevilor la probele vocaționale și la examenele de limbă.

Informații de background despre admiterea la liceu

Amintim că Guvernul Dăncilă a aprobat în aprilie cea mai mare scădere a cifrei de școlarizare pentru liceu, din ultimii 10 ani. A tăiat 30.000 de locuri pentru clasa a IX-a, iar explicația lui Andronescu a fost că “ne-am apropiat de cohorta de copii care intră în liceu anul acesta”.

A întârziat până după alegerile europarlamentare repartizarea cifrelor de școlarizare pe liceu-școala profesională, pentru a nu afecta scorul PSD în alegeri, ceea ce a dat peste cap toate pregătirile pentru examene: pentru a acoperi legal încălcarea ordinului de ministru care prevede și acum că pe 13 mai 2019 liceele și școlile profesionale ar fi trebuit să tipărească broșurile cu informațiile esențiale despre admitere, inclusiv numărul de locuri și de clase, Andronescu a semnat chiar pe 13 mai 2019 un ordin de ministru care modifica atât termenul pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale (acesta ar fi urmat să fie amânat pe 30 mai 2019), cât și datele de susținere a probelor de aptitudini și de limbi pentru admiterea la liceu 2019.

Reacția societății și scandalul pe care l-a generat decizia de a modifica datele de admitere la liceu, cu doar două zile înainte de probele vocaționale, au făcut-o să dea înapoi și să renunțe chiar înainte de publicarea în Monitorul Oficial la ordinul pe care îl semnase.

La 2 zile după alegerile europarlamentare și cu doar o săptămână înainte ca elevii de clasa a VIII-a să termine școala, Andronescu a trimis către licee numărul de locuri pe care l-a repartizat anul acesta. A renunțat la planul anunțat părinților de a repartiza pe București 47% dintre locuri la școala profesională și a continuat numărul de locuri de anul trecut.

Broșurile cu numărul de locuri pe care îl scot liceele la admitere anul acesta și cu ultimele medii de admitere de anul trecut, precum și cu toată procedura de admitere la liceu detaliată pentru elevi și părinți, au început să fie publicate online – deci nu tipărite, așa cum s-a angajat Ministerul Educației prin ordin de ministru – doar două zile înainte ca elevii de clasa a VIII-a să termine cursurile. Tinerii au aflat pe câte locuri concurează la admiterea la liceu abia cu 2 săptămâni înainte să înceapă examenele.

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:

3 – 7 iunie 2019  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019
7 iunie 2019         Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019:              Elevii de clasele a VIII-a completează opțiunile în fișele de înscriere la liceu (aleg liceele și specializările la care vor să studieze, începând cu cea pe care și-o doresc cel mai mult) și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere
4 – 8 iulie 2019:              Elevii și părinții verifică fișele de înscriere la liceu și corectează eventualele greșeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019:                 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a
15 – 18 iulie 2019:         Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate
Calendar admitere la liceu 2019 pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru învățământul special

15 mai 2019:            Afișarea locurilor speciale pentru candidații romi

10 – 14 iunie 2019: Primirea cererilor de înscriere a candidaților pe locurile speciale pentru romi

9 – 10 iulie 2019:     Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi, folosind aplicația informatică centralizată (la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes)

9 – 10 iulie 2019:      Înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special folosind aplicația
informatică centralizată (la Școala Gimnazială Specială Nr. 8, sector 1)

  • În mod excepțional, cererile de înscriere pe locurile speciale pentru romi se mai pot depune până la data de 28 iunie 2019, cu avizul președintelui comisiei de admitere a municipiului București.

A DOUA ETAPĂ DE ADMITERE ÎN LICEU 2019

23 iulie 2019:          Se afișează locurile rămase libere, locul de desfășurare a probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă și graficul acestor probe

24 – 25 iulie 2019:  Absolvenții de clasa a VIII-a se înscriu la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;

26 – 29 iulie 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă
modernă/maternă

24 – 30 iulie 2019:  Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau
nu au fost repartizați în etapa anterioar sau care și-au încheiat situația școlară după prima etapă de admitere la liceu (la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes)

31 iulie – 1 august 2019: Repartizarea la liceu 

Citește și:


1 comment
  1. Ce s-a uitat, pare-se, inclusiv la minister:

    Acum un deceniu, se dădea Capacitatea.
    Elevii puteau lua note sub 5, sau de la 5 în sus.

    Cei cu note sub 5 puteau să meargă doar la ȘCOALA DE UCENICI. Unde, după doi ani, dobândeau nivelul 1 de calificare.

    Cei cu note de cel puțin 5 aveau dreptul să ALEAGĂ:
    – fie mergeau la ȘCOALA PROFESIONALĂ. Unde, după trei ani, dobândeau nivelul 2 de calificare. Și puteau continua la liceu (seral), direct din clasa a XI-a! Unde, după doi ani și jumătate, dobândeau (dacă erau la tehnic) nivelul 3 de calificare și puteau participa și la examenul de bacalaureat, a cărui promovare le permitea să continue la Școala de Maiștri, sau la facultate.
    – fie mergeau la LICEUL TEHNIC. Unde, după patru ani, dobândeau nivelul 3 de calificare. Și puteau susține și examenul de bacalaureat. A cărui promovare le permitea să meargă la facultate.
    – fie mergeau la LICEUL TEORETIC. Unde, după patru ani, puteau participa la examenul de bacalaureat. A cărui promovare le permitea să meargă la facultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pericolul adoptării a trei legi ale educației, în viziunea Asociațiilor de Elevi care condamnă faptul că nu au fost consultate de guvern și sindicate

“Atragem atenția asupra pericolului adoptării a trei legi ale educației, fiecare reglementând individual învățământul preuniversitar, cel superior, precum și statutul cadrelor didactice. În primul rând, fragmentarea învățământului superior de cel…
Vezi articolul

VIDEO Elevii relocați din Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța în alte școli în perioada consolidării seismice a clădirii, chiar dacă părinții au protestat în fața primăriei. Luciana Antoci, șefa ISJ: Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment

Inspectorul general școlar din Iași, Luciana Antoci, le transmite părinților elevilor Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” Iași, care au protestat în fața primăriei, nemulțumiți că elevii au fost mutați din unitatea…
Vezi articolul