Admiterea la Arhitectură 2024 nu a fost fraudată, susține Ministerul Educației, după verificările Corpului de Control la Universitatea „Ion Mincu”

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Admitere la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București nu a fost fraudată, după cum susține ministerul Educației (ME) în raportul întocmit după verificările corpului de control trimis acum două săptămâni la universitate.

„În urma verificării documentelor puse la dispoziția Comisiei de control de către conducerea U.A.U.I.M., nu au fost identificate elemente care să conducă la concluzia existenței unei tentative de fraudare a examenului de admitere”, este una din concluziile din raportul corpului de control, document obținut de Edupedu.ro.

Corpul de control a fost trimis de ministra Educației, Ligia Deca, la Universitatea „Ion Mincu”, după o întâlnire cu părinții nemulțumiți ai candidaților picați la admitere marți, 23 iulie, când rezultatele au fost republicate în urma unei erori tehnice și clasamentul admișilor și respinșilor a fost deturnat.

Revenind la concluziile din urma verificărilor făcute de corpul de control, în ceea ce privește solicitările de clarificare a modului în care s-au rezolvat contestațiile, reprezentanții ministerului Educației (ME) au menționat că în baza metodologiei-cadru de admitere la facultate, aprobată prin OME 3.693/2024, „nu se admit contestații pentru probele orale, de aptitudini sportive sau artistice”.

„În acest sens, caracterul de probă de aptitudini al probei practice de reprezentare grafică, precum și al portofoliului de lucrări personale, este asumat explicit prin art. 1, alin. (9) din Metodologia proprie de admitere a UAUIM”, au mai scris reprezentanții ME în raport.

Amintim că circa 70 dintre candidații declarați inițial admiși duminică, 21 iulie, au fost apoi trecuți ca respinși. Au fost peste 730 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.

O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale” – a explicat rectorul Moiceanu despre motivul pentru republicarea rezultatelor marți dimineață, 23 iulie, în ziua în care candidații și-au putut vedea planșele pentru a vedea că notele trecute pe ele corespund cu cele republicate de universitate.

La o zi după ce Ligia Deca s-a întâlnit la Ministerul Educației cu părinții candidaților nemulțumiți de turnura situației, oficialul și-a trimis corpul de control la Universitatea de Arhitectură.

Citește și:
Cum arată planșele de la admitere Arhitectură București / Trei lucrări notate și picate cu 5 și 6 la „Ion Mincu”, primite la universități din Iași, Cluj și Timișoara cu note de 8 și 9
Plângere la DNA după neregulile de la admiterea 2024 la Facultatea de Arhitectură / Conducerea Universității „Ion Mincu” din București anunță că va face publice concluziile raportului de la controlul Ministerului Educației
Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează
Exit mobile version