Admiterea 2020 la liceele cu profil bilingv: departajarea se face după media din gimnaziu la limba străină – proiect de regulament

53.648 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Proiectul de metodologie pentru Admiterea 2020 la liceele cu profil bilingv arată că departajarea se face după media din gimnaziu la limba străină sau, dacă e cazul, după rezultatele de la examene cu recunoștere internațională. Nota minimă de admitere la proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă este 6 (șase).

Documentul obținut de Edupedu.ro prevede că proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă constă în recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute pe parcursul ciclului gimnazial la limba modernă pentru care se optează la admiterea în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv sau a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Mai exact, în cazul mediei din gimnaziu, metodologia aflată n stadiu de proiect prevede că proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă se echivalează cu media aritmetică, calculată cu două zecimale, fără rotunjire, a mediilor anuale aferente celor patru ani de studiu din învățământul gimnazial la limba modernă pentru care optează elevul.

Adică la liceele cu profil de limba franceză, va conta media obținută în clasele V-VIII la limba franceză, pentru limba engleză, tot așa ș.a.m.d.

Echivalarea cu examene de certificare

Candidaților care au promovat, pe parcursul învățământului gimnazial, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și celor care au obținut premiul I, al II-lea, al III-lea sau mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba engleză/franceză/germană/italiană/spaniolă/rusă, li se recunosc și echivalează aceste rezultate cu proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă pentru care au obținut distincția, se mai arată în metodologie.

Cererile de echivalare se depun online sau prin poștă, ori depuse fizic la sediul școlii la care candidatul vrea să meargă. Anexa la fișa de înscriere pentru fiecare candidat va fi completată de către comisia din fiecare școală, pentru fiecare elev în parte.

Foro: pexels.com


8 comments
  1. Buna.
    Nepotica mea vrea sa ocupe un loc la bilingv , liceul Hasdeu sau Cantemir din Bucuresti. Am incercat sa sun acolo si sa scriu pe email, insa fara succes.
    Cum se procedeaza? Se da test la engleza inainte de examenul de evaluare?
    M-as bucura daca cineva ar avea astfel de informatii de impartasit.
    Multumesc

  2. Sa le fie rusine celor care au gandit structura de echivalare a cunostintelor la lb modernă. Echivalarea cu media la lb modernă din anii V-VII. Este in avantajul doar celor care au făcut o lb străină în gimnaziu.
    Easy…..
    Pt cei care nu au terminat anul de studiu la o lb modernă și nu se încadrează în timp pt a da examenul de certificare, nu s au gandit ?? Nuuuuu
    Acești copii pe langa stresul examenului de evaluare națională, trebuie să mai facă si un portofoliu la lb modernă. Ce mai conteaza un stres in plus pt un copil.
    Puteau sa le fie macar recunoscute adeverintele de participare din unități acreditate. Ca dupa asta copilul ala isi un certificat recunoscut in lume, dar copilul care a studiat doar in generală, ce certificat are …..zero. si unde este echivalarea ???.

  3. Vineri, pe 22.05, a aparut OMEN 4325/22.05.2020 prin care se hotaraste organizarea testelor bilingve, cu calendarul inscrierilor si sustinerii acestor testari. Buun..astazi am sunat la liceul Mesota in Brasov si ei sustin ca nu se mai dau testele, ci se echivaleaza mediile din gimnaziu..
    Ce sa credem si cum sa procedam??

  4. O asemena aberatie inseamna de facto desfiintarea profilului bilingv.

    Cum se vor descurca la bilingv elevii care au 10 la engleza pentru ca stiu sa spuna : “Hello!”?

    Nu cred ca e vreun om sanatos la cap care sa creada ca notele de la limbile straine din scoala arata cunostintele de limba.

    Iar daca luam media de la limbile straine de buna, atunci de ce nu luam si media generala de buna si sa nu mai dam evaluarea nationala?!

    Adica riscam sanatatea tuturor pentru evaluarea nationala sub motiv ca “media de absolvire nu este elocventa”- dar dintr-o data cand vorbim de limbi straine – media devine elocventa!

    Ministerul ar trebui sa se hotarasaca:
    fie
    a) media este elocventa si atunci nu mai dam nici un examen
    fie
    b) media nu este elocventa si atunci dam probe la limba straina si evaluarea nationala

    Nu se poate sa o dam la intors cand asa, cand asa, dupa cum dicteaza intresele personale ale cuiva.

  5. Bataie de joc pentru copii care au studiat, au investit timp, stres, dar si pt parintii care au cheltuit bani multi pt aceste studii. Nu exista comparatie intre un elev care a spus 3 cuvinte in engleza la ora si un copil cu certificat si merite Cambridge- acei copii au dat examene cu profesori straini, la scoala inca nu sa predat ceea ce ei au invatat. Acei copii au lucrat suplimentar , au depus un efort pt aceste merite si normal ca doar la noi in tara ministerul isi permite sa isi bata joc de copii si parinti.

  6. Buna ziua,
    Nu mi se pare corect. Nu se compara calificativele foarte bune la Cambridge si Delf…cu media din gimnaziu, sa fim seriosi….

  7. Bună ziua,
    Pentru orașele mici care nu au liceu cu profil bilign, dar au profil de filogie și limbi străine. Cum putem proceda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Repartizarea computerizată la liceu 2024 are loc miercuri, 24 iulie. Dosarele de înscriere se depun de joi, 25 iulie, și până marți, 30 iulie – lista documentelor

Repartizarea computerizată generală a candidaților va avea loc miercuri, 24 iulie, când rezultatele acestei primei etape vor fi publicate pe admitere.edu.ro. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte cuvinte confirmarea repartizării la liceu,…
Vezi articolul