Înscrierea elevilor pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea la liceu 2025 în clasele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se face în perioada 14-16 mai 2025, conform calendarului oficial. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat modele de cerere de înscriere pentru susținerea probei la limba străină, de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă străină și modele de subiecte la franceză, spaniolă și italiană.
- Admitere liceu 2025. La testările de limbă străină sunt considerați admiși elevii care obțin minimum nota 6. Subiectele sunt unice la nivelul fiecărui județ, potrivit metodologiei / Calendarul probelor de verificare
Clasă cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv
„Clasă din învățământul preuniversitar în care o limbă modernă se studiază într-un număr mai mare cu cel puțin 2 ore față de numărul de ore prevăzut în trunchiul comun prin planul-cadru de învățământ, care se alocă din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ)
În învăţământul gimnazial, limba modernă cu predare în regim intensiv se studiază 4 ore/săptămână, astfel: 2 ore/săptămână prevăzute în trunchiul comun (TC) şi 2 ore/săptămână din curriculum la decizia elevului din oferta şcolii (CDEOŞ), aplicându-se programa școlară în vigoare la această disciplină.
În învăţământul liceal, limba modernă cu predare în regim intensiv se studiază cel puţin 4 ore/săptămână, conform planurilor – cadru în vigoare, astfel: numărul de ore/săptămână prevăzute în trunchiul comun (TC) şi, după caz, în curriculum diferenţiat (CD), la care se adaugă cele 1/2 ore/săptămână alocate din curriculum la decizia şcolii (CDŞ).
Clasă cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv
Clasă din învățământul preuniversitar în care o limbă modernă se studiază într-un număr mai mare cu cel puțin 3 ore față de numărul de ore prevăzut în trunchiul comun prin planul-cadru de învățământ, care se alocă din curriculum la decizia elevului din oferta şcolii (CDEOŞ) Conform planurilor cadru în vigoare, se studiază cel puţin o disciplină non-lingvistică în limba modernă respectivă, astfel: clasa a IX-a – geografie, clasa a X-a – istorie şi clasele a XI-a şi a XII-a – elemente de cultură şi civilizaţie, toate aceste discipline fiind specifice spaţiului lingvistic respectiv. Aceste discipline sunt incluse în aria „Om şi societate” şi sunt predate în limba modernă respectivă. Orele pentru studiul disciplinelor menţionate se alocă din curriculum la decizia elevului din oferta şcolii(CDEOŞ)”, potrivit procedurii ISMB.
Înscrierea candidaților în unităţile de învăţământ liceal – centre de examen – pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă se realizează prin depunerea, de către părinții/susținătorii legali ai candidaților, la secretariatului acestor unități de învățământ, în perioada 14-16 mai 2025, a următoarelor documente, conform ISMB:
- cerere – tip scrisă (ANEXA 1 la prezenta procedură);
- copia simplă a unui act de identitate al candidatului (carte de identitate/certificat de naștere/pașaport);
- anexa fișei de înscriere, eliberată de unitatea de învățământ de proveniență, în original.
Cerere de înscriere pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă

Anexă fișă de înscriere

Ce presupune testarea la limba străină
Art. 3. – „Examenul de verificare a cunostințelor de limbă modernă constă din două probe:
a) Proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;
b) Proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.”
Conform metodologiei, la proba scrisă pot fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe. Timpul de lucru este de 60 de minute.
Art.4. – „(1) Subiectele pentru proba scrisă vor cuprinde itemi obiectivi pentru verificarea competențelor de înțelegere de texte și a funcțiilor comunicative/actelor de limbaj corespunzătoare nivelului A2, cum ar fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe, text lacunar.
(2) Timpul afectat probei scrise este de 60 minute.
(3) Pentru proba scrisă se pot depune contestații, la centrul la care s-a desfășurat proba, în perioada prevăzută de calendarul admiterii în învățământul liceal.”
Pentru proba orală, elevii nu vor putea face contestații, după cum se arată în metodologie.
Art. 5. – „(1) Proba orală va cuprinde itemi pentru verificarea competențelor de discurs oral și de participare la conversație de nivel A2.
(2) La proba orală nu se admit contestații.”
Recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională
Art. 10 – „Recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine, precum și a premiilor I, al II-lea, al III-lea sau a mențiunilor obținute la etapa națională a olimpiadei de limba modernă, se realizează de către comisia de înscriere constituită la nivelul unității de învățământ gimnazial.
Părinții vor depune la secretariatul școlii cererea scrisă pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor, precum și diploma/certificatul/adeverința în original.
Art. 11 – „(2) Pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine, părintele/reprezentantul legal instituit al candidatului depune la secretariatul unității de învățământ următoarele documente:
a) cererea scrisă pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor;
b) diploma/certificatul/adeverința în original.”
Recunoașterea și echivalarea rezultatelor pentru elevii care au promovat cel puțin una din clasele gimnaziale la o unitate de învățământ cu predare într-o limbă maternă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv
Art. 11 – „(4) În cazul candidaților, care au promovat cel puțin una din clasele gimnaziale la o unitate de învățământ cu predare într-o limbă maternă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv și al candidaților care au promovat cel puțin una din clasele gimnaziale la o unitate de învățământ din străinătate, având ca limbă de predare limba modernă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv, documentele solicitate pentru recunoaștere și echivalare sunt:
a) cererea scrisă pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor;
b) foaia matricolă sau decizia de echivalare a studiilor parcurse în străinătate.”
Cerere de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă străină

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, potrivit calendarului oficial
12 – 13 mai 2025: Eliberarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.
14 – 16 mai 2025: Înscrierea candidaţilor pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.
NOTĂ: Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională pot fi depuse la unitatea de învăţământ de provenienţă până la data de 26 mai 2025.
20 – 23 mai 2025: Desfăşurarea probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.
26 mai 2025: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Depunerea contestaţiilor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).
30 mai 2025: Comunicarea rezultatelor finale, după contestaţii, la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Transmiterea către comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a
cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.
2 – 4 iunie 2025: Ridicarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere de la unităţile la care candidaţii au susţinut probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.
4 – 6 iunie 2025: Depunerea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere ale candidaţilor care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, la unităţile de învăţământ de proveniență.
19 iunie 2025: Transmiterea de către comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti, în format electronic, către Centrul naţional de admitere a listei candidaţilor care au promovat probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi a rezultatelor acestora la probe, prin introducerea și confirmarea finalizării introducerii acestora în aplicația informatică centralizată.
Modele de subiecte la franceză, spaniolă și italiană








