Admitere liceu 2024. Peste 400 de locuri în plus la licee teoretice și tehnologice din București, față de anul trecut, echivalentul a 16 clase

4.673 de vizualizări
Foto: John Schnobrich on Unsplash
În București a fost suplimentat numărul de locuri pentru admitere în clasa a IX-a la licee teoretice și tehnologice cu 434 față de anul trecut, ceea ce înseamnă că s-au înființat 16 clase noi a câte 26 de elevi. În total, sunt peste 15 mii de locuri la liceele teoretice și tehnologice din București. Dacă adunăm locurile de la licee vocaționale, private și de la școlile profesionale din Capitală, anul acesta sunt puțin peste 20 de mii de locuri disponibile la clasa a IX-a.

Dacă toți cei 17.352 de elevi înscriși în clasa a VIII-a anul acesta ar da Evaluarea Națională ar mai rămâne în jur de 2700 de locuri neocupate. De precizat, anul trecut 1500 de elevi din județul Ilfov au fost admiși la licee din București, iar în Capitală în general vin și elevi din județe limitrofe: Prahova, Ialomița, Dâmbovița, Călărași.

Anul acesta, ISMB a alocat 15.052 de locuri la clasa a IX-a la liceele teoretice și tehnologice din București, adică cu 434 de locuri mai multe decât anul trecut, când au fost 14.618 de locuri.

Celor peste 15.000 de locuri din acest an li se adaugă:

  • 1538 de locuri la licee vocaționale
  • 1716 locuri la licee private
  • 1798 de locuri de școli profesionale

Asta înseamnă în total 20.104 locuri la clasa a IX-a în acest an școlar.

Dacă toți cei 17.352 de elevi înscriși în clasa a VIII-a [N. red – potrivit datelor privind participarea la simularea Evaluării Naționale] vor concura pe cele peste 20 de mii de locuri la clasa a IX-a din Capitală, înseamnă că 2300 de locuri ar rămâne neocupate.

De precizat că anul trecut 1500 de elevi din județul Ilfov au fost admiși la licee din București, iar în Capitală în general vin și elevi din județe limitrofe: Prahova, Ialomița, Dâmbovița, Călărași.

434 de locuri suplimentate înseamnă echivalentul a 16 clase nou înființate, a câte 26 de elevi, așa cum prevede Legea Educației. Dintre acestea, 9 clase sunt la liceele teoretice restul de 7 la licee tehnice și tehnologice. Față de anul trecut unele clase au fost fie desființate, fie mutate la alte licee, sau liceele au regândit clasele pe alte profile.

Clasele nou-înființate sunt pe filieră tehnologică, pe profil de servicii turism și alimentație sau pe filieră tehnică, specializarea Mecanică sau Electrică. De asemenea sunt și trei clase noi de Filologie și Științele Naturii sau Științe sociale. Broșura de admitere poate fi consultată aici.

Informații de context

Ministerul Educației a propus anul acesta un număr de 134 de mii de locuri la liceu în clasa a IX-a, număr identic cu cel de anul trecut și alte 60.000 de locuri la profesională. Anul acesta sunt cu aproape 300 de elevi mai mulți înscriși decât anul trecut în a clasa a VIII-a.

Potrivit datelor Ministerului Educației, la nivel național sunt 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, spre deosebire de anul trecut când erau peste 175.938 de elevi.

Numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a poate să difere de numărul celor care dau Evaluarea Națională. Deși înscrierea este automată pentru orice elev de clasa a VIII-a care a încheiat anul școlar, în realitate în fiecare an, nu toți elevii ajung să dea Evaluarea Națională. De altfel, Ministerul Educației a făcut o analiză anul trecut cu privire neparticiparea elevilor la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2023.

În 2022, 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și au dat Evaluarea Națională au rămas fără un loc la liceu în București, după prima repartizare computerizată. Șeful Inspectoratului București, Vlad Drinceanu, a declarat atunci pentru Edupedu.ro că a găsit planul de școlarizare gata făcut:

„În funcție de numărul de elevi care o să vină, dacă va fi mai mare decât cel de anul acesta, cum a fost în această sesiune (n. red. anul acesta a fost o generație mult mai numeroasă de elevii care au terminat clasa a VIII-a, față de 2021, fiind prima serie de elevi care a mers obligatoriu la clasa pregătitoare), trebuie gândit un plan de școlarizare mai mare. Planul de școlarizare anul acesta a fost deja întocmit când am ajuns eu în funcția de inspector general școlar”, a spus inspectorul.

Edupedu.ro a scris că nu au fost suficiente locuri disponibile în liceele din țară, inclusiv în Capitală, pentru că numărul elevilor aflați în clasa a VIII-a în luna aprilie anul acesta era de 172.822, potrivit datelor Ministerului Educației, însă cifra de școlarizare anunțată de ministrul Educației și aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna mai, a fost de 168.316, din care 41.052 la școli profesionale.

Așadar, au fost alocate atunci mai puține locuri față de numărul elevilor care erau în clasa a VIII-a. De altfel, din cauza întârzierii publicării cifrei de școlarizare, inspectoratele din țară au întârziat la rândul lor publicarea broșurilor de admitere cu locurile disponibile în licee și ultima media de anul trecut, documente după care părinții și elevii se orientează când aleg liceele.

În 2022, suplimentarea numărului de locuri la liceu în București a fost cerută prin intermediul a două petiții de către sute de părinți.

„În București sunt 19.144 de locuri în clasa a IX-a, la liceu și învățământ profesional, în școlile de stat, la care se adaugă 1.634 de locuri în unitățile de învățământ particulare. Asta în condițiile în care numărul de candidați înscriși este de 16.498 de copii din București, plus 2.500 – numărul estimat al elevilor care vor vrea să se înscrie în Capitală, din alte județe.

În total avem 18.998 de elevi care candidează pe 20.778 de locuri la liceu și în școlile profesionale, aici fiind luate în calcul și locurile pentru elevi romi (1.185), cele pentru elevii cu CES (405), cele pentru învățământul profesional (1.762) și special (240)”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro în 2022.


Citește și:
Admitere 2024. Lista liceelor teoretice din București unde s-au suplimentat locurile / Sunt 9 clase în plus față de anul trecut, dintre care doar una este la profil matematică informatică

BREAKING Broșura de admitere la liceu București 2024, publicată de Inspectoratul Școlar cu o zi înainte de probele de aptitudini

BREAKING Broșura de admitere la liceu 2023, publicată de Inspectoratul Școlar București / 607 de locuri în plus anul acesta, dintre care 62 pentru elevii de etnie rromă și 109 pentru elevii cu CES

LISTA Peste 1500 de elevi din județul Ilfov au fost admiși la liceele din București în 2023, dintre care 366 cu media de admitere peste 9 / Doar 30 dintre elevii repartizați în Ilfov au media de admitere peste 9

1 comment
  1. ROMANIA= TARA DE TINICHIGII SI CROITORESE! Avand in vedere natalitatea surprinzator de buna din 2009, guvernantii s-au gandit sa trimita un mesaj pozitiv pentru cei care se gandesc sa faca astazi copii. Asa ca au suplimentat numarul de locuri in “multdoritele” licee tehnologice unde elevii primesc bani sa faca “scoala” la alde Automobile Bavaria sau Peek & Cloppenburg. Asta da investitie in viitor! Ce atata AI si tehnologii avansate!

    Am fost si eu cu cea mica la targul liceelor si m-am ingrozit sa vad cat de multi ii ofereau bani sa o faca receptionera sau croitoreasa.

    Oare de ce nu s-au facut clase de mate-info? Te pomenesti ca adevaratul AI se invata la dual?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Poliția a fost chemată la ARACIP, agenția care evaluează școlile și grădinițele, după ce într-o comisie de disciplină ar fi fost prezent la audieri fostul avocat al președintei instituției, Mariana Dogaru, acum avocat contractat cu 345 de lei pe oră de agenție

Poliția a fost chemată miercuri la sediul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit surselor Edupedu.ro. Un echipaj de poliție ar fi răspuns astfel unui apel telefonic…
Vezi articolul

Interdicția de a cumpăra telefoane este „extrem de nedreaptă și umilitoare” pentru profesori, spune o directoare de școală: Nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon / Nicio instituție nu a interzis oficial ca profesorii să-și ia telefoane din prima didactică, dar nici nu au existat clarificări

Interdicția de a cumpăra telefoane „este o restricție umilitoare la adresa cadrelor didactice”, a declarat, pentru Adevarul.ro, Mihaela Pirnă, profesoară de informatică și directoare de școală. „Folosesc gadgeturile personale, nu…
Vezi articolul