Admitere liceu 2024. Cum poți să-ți faci lista cu opțiunile, în funcție de poziția în ierarhie și medie, în patru pași / Exemplu practic cu un elev din București cu media 9,30 care alege Matematică-informatică

12.699 de vizualizări
Foto: © Bignai | Dreamstime.com
Înainte de completarea fișei de înscriere pentru Admitere la liceu 2024, elevii și părinții alcătuiesc o lista cu opțiuni în funcție de ce își doresc, media de admitere și poziția în ierarhia de admitere publicată de Ministerul Educației. În primul rând, să clarificăm ce contează la repartizarea în licee, media sau opțiunea. O teamă a multor elevi și părinți este că un elev cu media mai mică le va lua locul. 

De exemplu, dacă elevii pun o anumită specializare opțiunea numărul 5 și elevul cu media mai mică pune aceeași specializare ca primă opțiune, va intra elevul cu media mai mică. Este fals. Se repartizează elevii în funcție de medie. Întâi sistemul te va repartiza pe tine, pentru că ai media mai mare.

Estimările de mai jos sunt bazate pe datele existente, nu sunt exhaustive, ci doar orientative. O clasă de liceu are 26 de locuri, cu posibilitatea de a avea mai multe în condiții de medii egale cu ultimul elev repartizat în clasa respectivă.

Cum poți să-ți faci lista cu opțiunile, în funcție de poziția în ierarhie și medie, în patru pași

Pasul 1 Îți faci o lista inițială cu specializările la liceele pe care le dorești și codurile din broșura de admitere (broșura de admitere București, broșura Admitere la liceu 2024, pe județe)

Pasul 2 Verifici media ultimului admis la specializările din lista ta și poziția pentru aceasta medie în ierarhia de admitere din 2024. Ierarhia de admitere o găsești aici.

Pasul 3 Compari poziția ta în ierarhia de admitere cu poziția ultimului admis la specializarea dorită ( Lista specializărilor cu media de admitere se găsește pe site-ul de admitere din 2023 al Ministerului Educației.

  • Refaci lista cu opțiunile inițiale, în funcție de rezultat, pentru a te asigura ca vei fi repartizat, în cazul în care nu ai medie pentru ce specializare și liceu îți dorești. 

Exemplu practic:

Am 9,30 media de admitere, poziția în ierarhia de admitere din 2024 din București este 2736 și vreau să urmez liceul la specializarea Matematică-Informatică. Care ar fi opțiunile cu care pot intra la liceu?

După ultima medie de admitere din 2023, aș putea intra, de exemplu, la:

LiceuSpecializareNumăr de locuriMedia ultimului admis în 2023
Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”Matematică-Informatică1309.25
Colegiul Național “Școala Centrală”Matematică-Informatică789.27
Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”Matematică-Informatică1049.22
Colegiul Naţional “Ion Neculce”Matematică-Informatică789.22
Liceul Teoretic “Jean Monnet”Matematică-Informatică529.20
Sursa: Ministerul Educației, specializări admitere 2023

Dacă compar media mea cu poziția din ierarhia din 2023, când s-a intrat cu mediile de mai sus, pot vedea că poziția mea are media 9,40. 

Aș putea extinde lista opțiunilor cu licee la care s-a intrat cu media 9,40 la specializarea Matematică-Informatică, de exemplu:

LiceuSpecializareNumăr de locuriMedia ultimului admis în 2023
Colegiul Național ”Iulia Hașdeu”Matematică-Informatică789.40
Colegiul Național ”Cantemir Vodă”Matematică-Informatică1049.37
Colegiul Național ”Cantemir Vodă”Matematică-Informatică1049.37
Colegiul Naţional “Elena Cuza”Matematică-Informatică529.37
Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”Matematică-Informatică529.37
Sursa: Ministerul Educației, specializări admitere 2023

Pasul 4 Completarea fișei de admitere cu specializările din lista ta finală. 

Câte opțiuni ar trebui să pun în fișa de admitere?

Nu există un număr magic. În funcție de medie și ce liceu dorești, pentru a fi sigur că vei fi repartizat, ideal ar fi să completezi cu opțiuni de cel mult un punct peste media ta și câte vrei sub media ta. Pot fi și peste 100 de opțiuni, 280 e numărul maxim de opțiuni pe care îl poți completa în fișa de înscriere.

Recomandările Ministerului Educației despre completarea fișei de admitere

Înainte de completarea opțiunilor:

  • Realizează o listă cu specializările pe care le dorești și codurile aferente acestora!
  • Pentru a te orienta, verifică ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/a Municipiului București! Verificarea este una orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile!
  • Odată identificate liceele și specializările pe care le dorești, creează-ți o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor tale, în ordinea preferințelor — de la cea mai dorită, la cea mai puțin dorită!
  • Asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie!

Recomandările Inspectoratului Școlar Județean Iași, privind completarea fișei de admitere la liceu 2024: Fă diferența între ceea de îți dorești și ceea ce poți. Gândește-te ce domeniu de activitate te atrage mai mult

Alte sfaturi despre alegerea liceului:

  • Directoarea Andreia Bodea: În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor. Dacă copilul are anul acesta media 9,21, coborâți până la un liceu unde anul trecut s-a intrat cu 8,21

Foto: © Udra11 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ANALIZĂ Admiterea la liceu 2024 în București. Teoretic, în clasa în care a intrat un elev cu media 9,85 în 2023, are șanse un elev cu 9,80 în acest an / Datele care vor influența admiterea la liceele din Capitală
ANALIZĂ Rezultatele elevilor din București la Evaluarea Națională 2024, înainte de contestații: A scăzut numărul mediilor între 9 și 10, un elev cu media 9,60 are mai puțini concurenți în fața sa în ierarhie / Mediile de admitere la unele licee de top vor scădea

3 comments
  1. Media 9.30 la admitere? Dumneavoastra din sistemul de invatamant traiti vise umede… Aceasta medie au obtinut-o doar cei dotati de Dumnezeu si cei care stiau subiectele, stim noi de unde. La Scoala 117 din Bucuresti au avut 5 profesori de limba romana din clasa a V-a pana in clasa a VIII-a, fiecare dintre ei mai paralel decat celalalt, de unde sa scoti aceasta nota??? Intrebati-i va rog pe colegii dumneavoastra profesori de ce avantajeaza copii de la propriile colegii la examenul de capacitate? Practic este aproape imposibil sa intri la un astfel de colegiu chiar si cu nota mare daca nu ai absolvit gimnaziul tot la ei? E normal? E corect?

    1. Este o abordare teoretică a fenomenului corupţiei, care impune o abordare practică. E de menţionat că atît timp, cît acest fenomen va fi abordat doar teoretic, dar nu şi practic, cît timp societatea îl va tolera, acesta va dăinui în stat.Depinde de fiecare dintre noi în parte în ce fel de societate existăm, cine ne conduce şi cum vom trăi în viitor.

  2. Este esențial să navigăm prin procesul de admitere la liceu cu atenție și strategie. Cum putem asigura că facem alegeri înțelepte în funcție de mediile noastre și de poziția în ierarhia de admitere? Cum ne putem maximiza șansele de a fi repartizați la specializările dorite, având în vedere criteriile precise ale algoritmului de repartizare? Cum gestionăm corect lista de opțiuni pentru a ne asigura că avem o soluție de rezervă în caz că primele alegeri nu sunt fezabile? Acestea sunt întrebări cruciale pentru părinți și elevi în această perioadă tensionată a admiterii la liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: 25.257 de elevi s-au înscris în învățământul profesional, dual și liceal tehnologic / În medie, elevii au completat câte 16 opțiuni în fișele de admitere la liceu

Astăzi au fost repartizați 113.480 de elevi în învățământul liceal de stat, dintre care 68.564 de candidați la filiera teoretică și 44.916 candidați la filiera tehnologică, anunță Ministerul Educației. Alți…
Vezi articolul

Eșec major pentru a doua zi la rând la Ministerul Educației, care nu reușește să respecte propriul orar de afișare a ierarhiei pentru admiterea la liceu 2023, după ce marți a publicat grile greșite / Inspectoratele școlare județene care publicaseră miercuri ierarhiile pe siteurile proprii, le-au șters fără nicio explicație / UPDATE Ierarhiile au fost publicate după o oră și 25 de minute întârziere

Ministerul Educației a anunțat miercuri la prânz că va publica ierarhia pe județe a mediilor de admitere la liceu la ora 18:00, dar până la ora publicării acestui articol instituția…
Vezi articolul

Eliminarea mediei de gimnaziu la admiterea la liceu / “Ce argumente am avea s-o păstrăm în condițiile în care în care am văzut bine, lipsa de relevanță notelor”, spune ministrul Educației, fără să precizeze de când s-a putea aplica

Sorin Cîmpeanu precizează din nou, pentru a doua oară în aceeași lună, că media de gimnaziu din cei 4 ani ar putea să nu mai fie luată în calcul la…
Vezi articolul