De anul acesta media de admitere la liceu nu mai ține cont de media din gimnaziu. Diferențele ce se vor înregistra în mediile de admitere din 2023 față de 2022 vor fi semnificative din acest motiv. La momentul afișării rezultatelor la examenul de Evaluare Națională, aplicația AlegLiceu compară rezultatele din anul curent cu cele din anii anteriori și stabilește cu ce an seamănă rezultatele și acela devine an de referință. Aplicația a fost dezvoltată pentru că fiecare elev merită să intre la cel mai bun liceu conform mediei de admitere și criteriilor dorite (localitate, specializare, distanță față de casă, etc.).
De ce e necesară această aplicație?
- Pentru a vedea clar care e lista de licee pentru care părintele poate opta.
- Pentru a nu mai exista situații în care elevi cu media 9,50 rămân fără loc ( ca în 2022) sau un părinte nu pune pe fișa de opțiuni un anume liceu crezând că elevul nu are nicio șansă să intre (ca în 2021), pentru că nu știe cu ce an să compare mediile din anul curent.
- Pentru a înțelege exact cum se realizează admiterea computerizată. Există un video care explică detaliat, cu exemple, acest aspect.
Cum funcționează?
- La momentul afișării rezultatelor la examenul de Evaluare Națională, aplicația compară rezultatele din anul curent cu cele din anii anteriori și stabilește cu ce an seamănă rezultatele și acela devine an de referință.
Exemplu: 2022 a fost mai apropiat ca rezultate de 2020, nu de 2021. Mediile în 2022 au fost foarte mari și media 9 nu a mai fost la fel de valoroasă ca în 2021.
- Părintele bifează în aplicație niște criterii de admitere (localitate, specializare, distanță față de casă) și obține un raport cu lista de licee la care este recomandat să înscrie copilul. Vor fi licee începând cu medii de admitere cu 0,5 mai mari în anul de referință față de media copilului, pentru a avea marje de eroare suficiente.
- Până la momentul aflării notelor la Evaluarea Națională se pot obține rapoarte intermediare, pe bază de notă estimată. În acest caz an de referință e considerat anul anterior.
- Pentru elevii care vor face contestații, pot emite un nou raport după afișarea rezultatelor la contestații.
Ce nu include aplicația?
- Locurile noi conform broșurii din anul curent. Lista liceelor și specializărilor precum și a mediilor de admitere este preluată automat, de un soft, pe baza datelor oficiale publicate de edu.ro în anul anterior.
Ce au părinții de făcut?
- Analizează raportul emis de aplicația AlegLiceu.
- Adaugă eventuale specializări noi care apar în broșura anului curent și nu sunt preluate în aplicație.
- Stabilesc ordinea în care vor nota opțiunile în fișa de înscriere (De ex cineva poate vrea pe locul 1 un liceu unde se intră cu medie mai mică, pentru că e mai aproape de casă).
- Caută în broșură codurile aferente fiecărei specializări și le notează în raport.
- Completează cu atenție, în ordinea opțiunilor, fișa pusă la dispoziție de școli.
Ce câștig dacă o folosesc?
- Timpul necesar realizării analizelor mediilor din ultimii 3 ani manual.
- Claritatea oferită de automatizare.
- Siguranță.
- Eliminarea stresului legat de admitere.
- Webinarii gratuite pentru utilizatori cu sfaturi concrete legate de admitere pentru cazurile semnalate de părinți.
- Video cu detalierea modului de realizare a admiterii computerizate.
Ce pierd dacă nu o folosesc?
- Timp.
- Energie.
- Siguranță că ați luat în calcul toate liceele posibile pentru a le nota pe fișa de opțiuni.
- Consiliere gratuită în cadrul webinariilor.
Cine nu are nevoie de aplicație?
- Părinții copiilor care vor avea medii foarte mari (peste 9.80) și vor avea șanse să intre unde își doresc.
- Părinții copiilor cu CES care optează pentru admiterea specială pe locurile cu CES.
- Părinții copiilor care optează pe locurile pentru rromi.
- Părinții copiilor care vor fi admiși la licee vocaționale.
De ce aș avea încredere în ceva nou? Cum a apărut aplicația?
“Aplicația este rezultatul muncii mele de 10 ani“, declară Violeta Niță, manager Centrul de Meditații și Dezvoltare Personală.
“Pe parcursul acestor ani, după examenele de Evaluare Națională, analizam mediile obținute și constatam diferențe semnificative de la an la an. Adică media 9 de anul acesta putea fi mai valoroasă sau mai puțin valoroasă decât media 9 din anul anterior. Îndrumam astfel părinții elevilor Centrului de Meditații și Dezvoltare Personală să ia în calcul o marjă de eroare pe care o calculam.
Aplicația automatizează analizele mediilor pe care eu le-am făcut pentru Matei, fiul meu, care în 2021 a intrat la prima opțiune.
La liceul și profilul unde a vrut Matei în 2019 s-a intrat cu media 8,51, în 2020 cu 9,05 și în in 2021, anul în care a dat el admitere, cu 8,49. Matei a avut media 8.70. Dacă m-aș fi raportat la media din anul anterior, conform broșurii, aș fi spus că nu are șanse să intre. Pentru că eu făcusem ani de zile analizele pe care aplicația AlegLiceu le face în câteva secunde, am știut că mediile din 2021 sunt comparabile cu 2019 mai degrabă decât 2020 și am știut cum să completez fișa de opțiuni pentru înscrierea la liceu.“
Atenție!
De anul acesta media de admitere la liceu nu mai ține cont de media din gimnaziu! Diferențele ce se vor înregistra în mediile de admitere din 2023 față de 2022 vor fi semnificative din acest motiv.
Mergi la sigur – folosește aplicația AlegLiceu oriunde în România! În câteva secunde, după ce alegi care sunt criteriile după care selectezi liceul unde va studia copilul tău, obții un document PDF cu toate variantele de liceu, pe care-l trimiți pe email.
8 comments
o prostie de aplicatie. am dat banii degeaba. compara mediile cu anii trecuti doar pana in 2020 fara a lua in calcul pozitia din clasament care este mai importanta decat media. exista pe internet rapoarte gratuite, pana in 2016 cu note si pozitii, din care sa te poti orienta si care te pot ajuta sa iei o decizie mai echilibrata si mai aproape de realitate.
De ce nu sunt publice notele elevilor? stocarea datelor lor oricum este deja facuta de milioanele de telefoane, ca sa platim aplicatia, majoritatea nu se sesizeaza oricum deoarece cultura generala este la pamant.
Mediile publicate în broșură sunt irelevante. De ce nu se specifică poziția ultimul clasat în ierarhie ? Nu mi se pare rezonabil ca părinții să plătească pentru că date ce ar trebui să fie publice sunt ținute în serar de fiuncționari?
Baza de date exista pentru 2022 si 2021 la adresa http://static.evaluare.edu.ro/ dar trebuie cineva sa faca niste operatiuni pe aceasta baza de date ceea ce e greu pentru parinti. Nu toti parinti sunt specialisti in baze de date, de aceea cineva a facut aceasta aplicatie care face acest lucru dar pe bani. Ministerul trebuie, asa cum publica la fiecare specializare media cu care s-a intrat in anul anterior (care nu prea are relevanta), sa publice pozitia din ierarhia pe judet cu care s-a intra la specializarea respectiva. Ierarhia este mult mai relevanta decat media. Media o spun si ei in brosura ca te poate duce in eroare, dar se tot insista cu ea.
Aplicatia nu are nici o relevanta, compara date din anii trecuti cu cel actual, statistic. Ar trebui sa ai datele actuale sa faci simulari reale, dar ministerul le tine sub cheie, ar trebui sa fie publica baza de date pe tara cu admiterea. Atunci poti sa faci o aplicatie care sa simuleze ceva real.
Da, dar asa nu mai plateai bani ca sa estimezi cat mai corect unde poate intra copilul. Mai mult, desi ierarhia a fost disponibila in trecut, acum au disparut toate informatiile in mod miraculos
Aplicația e gratuită, analiza e pe bani ! 😁
Daca s-ar publica pozitia din ierarhie in loc de ultima medie din anii trecuti nu ar mai fi nevoie de nici o aplicatie si analiza. Dar se pare ca nu i-a dat prin cap nimanui din minister aceasta idee …