Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

12.856 de vizualizări
Foto: © Michał Zięba | Dreamstime.com
Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va avea loc pe 24 iulie. De multe ori, însă, opțiunile personale ale elevilor sunt ignorate de părinți care-i împing pe drumuri ce nu li se potrivesc, fie dintr-o dorință de a le asigura un viitor pe care și-l imaginează ei, fie din propriile nemulțumiri privind alegerile lor de viață, pe care ulterior le impun asupra copiilor. În orice caz, vorbim de o ignorare și trivializare a dorințelor copiilor, a abilităților lor academice și a înclinațiilor pe care deja, la vârsta de 14-15 ani le au destul de bine conturate. Dacă sunt împinși spre un profil școlar nepotrivit, costurile nu întârzie să apară încă din clasa a IX-a, atrage atenția psihologul școlar Diana Ioaneș. Ea a explicat pentru EduPedu.ro că în primul rând vorbim de o lipsă de realism din partea îndrumătorilor copilului.

Ca psiholog școlar, ea le aplică elevilor niște teste pe tot parcursul clasei a VIII-a și îi consiliază pentru a descoperi împreună care sunt abilitățile, talentele lor și spre ce profil ar trebui să se îndrepte.

„Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore rezultatele testării și să aplice propriile idei: „Realul oferă mai multe perspective în viață” – oferă, dacă ai abilități în acele domenii, altfel vor fi patru ani de sacrificii, frustrări și bani alocați meditațiilor pentru a promova”, a explicat Ioaneș pentru Edupedu.ro.

Un alt stereotip pe care-l întâlnește este legat de gen. „’E băiat ce să caute la uman?’ ca și cum toți băieții ar fi înzestrați cu o inteligență logico-matematică sau ‘Nu-i place să citească, deci îl dăm la real (ca și cum lipsa interesului pentru lectură generează automat interes și abilități pentru matematică, fizică, chimie, informatică)”, a explicat psihologul școlar.

Mai jos, răspunsul complet al Dianei Ioaneș la întrebările EduPedu.ro despre cum ar trebui ales profilul școlar pe care-l vor urma copiii mai departe la liceu și ce greșeli trebuie evitate:

„Alegerea liceului potrivit este un demers în care firesc ar fi să fie implicat un psiholog specializat în orientarea în carieră. În calitate de consilier școlar, în colegiul în care lucrez, particip la orele de dirigenție ale claselor a VIII-a pentru a consilia elevii în privința alegerii specializării potrivite și a liceului potrivit.

Orientarea în carieră presupune în primul rând aplicarea unui test profesionist pentru identificarea intereselor fiecărui elev (sociale, artistice, antreprenoriale, realiste) după care se discuta cu fiecare elev rezultatele testului. Interpretarea testului presupune identificarea tipului de interese specifice fiecărui elev, a profesiilor corespunzătoare acestor interese și a trăsăturilor de personalitate asociate fiecărui tip de interese.

Ce constat în calitate de consilier școlar? De exemplu, rezultatele la test obținute de un elev indică orientarea spre un profil uman/socio-uman, dar elevul spune că părinții vor să-l înscrie la real. Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore rezultatele testării și să aplice propriile idei: „Realul oferă mai multe perspective în viață” – oferă, dacă ai abilități în acele domenii, altfel vor fi patru ani de sacrificii, frustrări și bani alocați meditațiilor pentru a promova.

Un alt stereotip pe care-l întâlnesc este: ‘E băiat, ce să caute la uman?’ ca și cum toți băieții ar fi înzestrați cu o inteligență logico-matematică sau ‘Nu-i place să citească, deci îl dăm la real’ ca și cum lipsa interesului pentru lectură generează automat interes și abilități pentru matematică, fizică, chimie, informatică. O altă prejudecată este ‘La uman sunt proștii’ – adică în secolul 21, încă nu am aflat că există mai multe tipuri de inteligență: lingvistică, interpersonală, intrapersonală, artistică. Ce arată realitatea? Toate clasele au într-a IX-a 28 de elevi, iar într-a XII-a, la clasele de real absolvă 20 de elevi, iar la cele de uman sunt 36 de absolvenți.

Costurile unei alegeri greșite sunt multiple. În primul rând vorbim de costuri psihologice, adică scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie; costuri financiare reflectate în cheltuieli pentru meditații, iar pe plan academic vorbim de un parcurs școlar modest sau performanțe obținute cu frustrări, dificultăți, mari sacrificii.

Deci, nu există specializări bune sau mai puțin bune, ci există alegeri potrivite (în concordanță) sau nepotrivite (în neconcordanță) cu profilul aptitudinal al propriului copil.”

Foto: © Michał Zięba | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Ghid de Admitere la liceu 2021. Cum se completează fișa de admitere, cum se face calculul mediei pentru repartizarea computerizată, care este calendarul pentru perioada următoare și ce noutăți au fost introduse anul acesta
Admitere liceu 2021. Listele cu locurile și ultima medie pe fiecare specializare au fost publicate de Ministerul Educației – calendarul admiterii la liceu, fișa de înscriere și cum se calculează media
Admiterea la liceu organizată înainte de Evaluarea Națională s-ar putea întâmpla din toamna anului viitor – anunță ministrul Educației. Cîmpeanu: Elevii admiși la liceu ar putea să nu mai dea Evaluarea Națională. Poate un liceu să lase 25% din locuri pentru ocupare prin repartizare computerizată
Admitere liceu 2021. Broșura cu locurile la liceu și în învățământul profesional, pe specializări și ultima medie de anul trecut, a fost publicată în majoritatea județelor
Cele mai bune licee din România, în funcție de mediile de la Bacalaureat 2021 – BAC+
Peste 18.000 de note greșite la Evaluarea Națională 2021. Strania poveste a candidatului din Galați care a primit 3 la Matematică, iar după contestație a luat 8,25
Peste 12.500 de note s-au majorat după contestații, iar aproape 6.000 au scăzut – rezultatele finale de la Evaluarea Națională: Procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,1

1 comment
  1. Alegerea unui liceu ( a se înțelege orientarea in cariera), este determinata in cele mai multe cazuri de părinți. Din n pricini. Rolul școlii este legislativ inexistent iar dirigintele nu este luat in seama. In ceea ce privește psihologul școlar, in cazul in care exista, rolul sau este nesemnificativ in ciuda implicării in putine cazuri a acestuia in alegerea carierei. Consilierul sau psihologul facilitează aplicarea unor chestionare provenite prin CJRAE pentru a-și justifica postul.De cele mai multe ori aceste persoane , chiar dacă sunt bine intenționată, sunt slab pregătite profesional și bat câmpii intr-un mod amuzat la fel ca furnizorii de programe de dezvoltare personală. Articolul este unul corect chiar dacă vădește necunoașterea sistemului preuniversitar Per ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar

Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de miercuri seară că și joi, 25 mai, va fi grevă generală. Abia joi la ora 12:00 vor prezenta un…
Vezi articolul

Admiterea în clasa a V-a, regim intensiv: Înscrierea elevilor din București se face în perioada 22-26 mai, potrivit procedurii ISMB. Copiii care au un certificat de limba străină sunt exceptați de la testare. În ce condiții dau toți candidații testul de competență lingvistică – document

Procedura pentru admiterea în clasa a V-a cu predare a unei limbi moderne de circulație internațională în regim intensiv a fost publicată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).…
Vezi articolul

Bâlbe în explicații, învinuirea sindicatelor pentru întârzieri, dar și o “victorie a tuturor” proclamată de guvern – Declarațiile complete ale miniștrilor Deca și Budăi, în ziua în care a fost suspendată greva din educație

Bâlbe ale ministrului Muncii, Marius Budăi, despre felul cum guvernul a găsit peste noapte, după trei săptămâni de refuz, posibilitatea de a răspunde unor solicitări-cheie ale sindicatelor din învățământ, dar…
Vezi articolul