Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate

Marian Moiceanu / Foto: Grigore Popescu - AGERPRES Foto

Proba portofoliului de desene și schițe, care în acest an a avut o pondere de 10% în calculul mediei de admitere la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, ar putea fi eliminată în 2025. Rectorul Marian Moiceanu spune că la nivelul conducerii facultăților se ia în calcul această modificare.

Eliminarea probei de evaluare a portofoliului pregătit de candidat cu 12 planșe realizate pentru diverse teme vine în contextul în care profesorii de la comisiile de admitere observă în ultimii ani diferențe din ce în ce mai mari între planșele de la proba practică susținută la universitate și planșele pregătite din timp de candidați, explică rectorul Moiceanu pentru Edupedu.ro.

„Văzând ce se întâmplă în piață și văzând discrepanțe enorme între ce a desenat un candidat în 3 ore la probă și cât de bine este desenat portofoliul, cred că anul care vine o să propunem în senatul universitar și decanilor să scoatem din probă portofoliul. Nu putem controla paternitatea, originea lui. Discrepanțele sunt foarte mari. Se pare că a devenit o industrie de făcut portofolii, mai sunt și meditatorii care practic denaturează rezultatele așteptate (…)”, a spus Marian Moiceanu.

Rectorul de la Ion Mincu a continuat: „Astfel noi am acordat 10% pondere portofoliului în acest an – am avut 30% Bacalaureat și 60% proba în prezența noastră. [De aici] și așteptările prea mari ale candidaților și părinților, categoric. Încă o dată, nu fac procese de intenție. Dar un absolvent de liceu care își comandă portofoliul și îl mai arată și părinților, este apoi dezamăgit și i se spune «dar cum să pici, că aveai niște lucrări geniale»… El a luat în acest an doar un punct din 10”.

Întrebat ce ponderi vor rămâne pentru Bacalaureat și proba practică în condițiile în care s-ar elimina proba portofoliului, rectorul UAUIM a spus: „Probabil rămân 30% și 70%”. Moiceanu a subliniat importanța luării în calcul a bacalaureatului pentru că, susține acesta, este o evaluare obiectivă la nivel național și acuratețea ei este de încredere:

Amintim că, săptămâna trecută, au fost semnalate nereguli la admiterea de la Facultatea de Arhitectură, unde notele au fost inițial afișate necorespunzător în dreptul numelor candidaților, după o eroare tehnică, după cum susținea Universitatea.

Una din nemulțumirile candidaților și părinților a fost și faptul că cei care concurează pentru un loc la Facultatea de Arhitectură nu primesc separat și punctajul acordat pentru portofoliu, care contează 10% din media de admitere. Marian Moiceanu a explicat atunci:

„Media generală la noi este 30% Bacalaureat și 70% portofoliu plus lucrare predată în fața noastră la universitate. Metodologia prevede ca procentul pentru portofoliu este stabilit de dimineață în ziua probei în funcție de dificultatea subiectului de concurs pentru planșă. Noi când am jurizat împreună portofoliile și planșele am descoperit în multe situații că portofoliile sunt mult, mult, mult mai bune decât planșele pe care le-au făcut copiii pe loc. E o piață în România și am observat lucrul acesta – menționez, să nu se înțeleagă că fac procese de intenție – și de aceea am hotărât ca anul acesta portofoliul este 10%, iar planșa făcută de față cu noi să fie 60%”.

Acum 5 zile, corpul de control al ministrei Educației a fost trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de nereguli.

Citește și:
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează
Exit mobile version